Vágólapra másolva!
Több klub veretlenségi sorozata is megszakadt a hét végén: a CSZKA Szófia először kapott ki a szezon során, a Feyenoord és a Dinamo Zagreb pedig hazai pályán szenvedett vereséget hosszú időt követően. A belgáknál az RSC Anderlecht idegenben nyerte meg az FC Bruges elleni rangadót, köszönhetően argentin gólvágójának, Nicolas Frutosnak, Franciaországban pedig a Bordeaux brazil középpályása, Denílson a kezdés után 11 másodperccel volt eredményes.

Rangadóra került sor a belga pontvadászat 28. fordulójában, és az RSC Anderlecht idegenbeli győzelme az FC Bruges ellen azt jelenti, hogy utóbbi gárda kiesett a bajnoki címért folytatott küzdelemből - a brüsszeliek fő riválisa immár a Standard Liege, amely azonban szintén nem tudott nyerni a hét végén, így lemaradása három pont a lila-fehérekkel szemben.

Belgiumban a bajnokság rendkívül izgalmasnak ígérkezett a tavaszi szezon kezdete előtt, és az első idei mérkőzéseken ennek megfelelően is alakult a bajnokság, a 23. fordulót követően, február elején például az élen álló három csapatnak, a Standard Liege-nek, az RSC Anderlechtnek és az FC Brugesnek ugyanannyi pontja volt. A bruges-iek azonban ezt követően kisebb hullámvölgybe kerültek, és a következő mégy meccsükből csak egyet tudtak megnyerni, aminek következtében visszaestek a harmadik helyre - legnagyobb szerencséjükre a másik két gárda is botladozott, így aztán mindössze négy pont a lemaradásuk a listavezető Anderlechttel szemben.

Márpedig a kék-feketék tisztában voltak vele, hogy a 28. fordulóban hazai pályán fogadják a lila-fehéreket, adott volt tehát előttük a lehetőség, hogy ismét felzárkózzanak az első helyezett mögé. A csapat mestere, Jan Ceulemans is érezte, hogy most nem hibázhat, éppen ezért külön edzőtáborban készült az együttessel a meccsre, ám sérülés miatt nem számíthatott a védelemben Joos Valgaerenre, illetve a kapuban Tomislav Butinára. Nagyon bízott azonban a horvát támadóban, Bosko Balabanban, aki az idén ugyan még nem volt eredményes, de Ceulemans szerint az edzéseken rendkívül biztatóan mozgott. A másik oldalon elméletileg ugyan egy döntetlennel is elégedettek lehettek volna, de az Anderlecht elnöke, Roger vanden Stock kijelentette: a brüsszelieknek idegenben is nyerniük kell, ami nem könnyítette meg a lila-fehérek mesterének, Franck Vercauterennek a dolgát.

Ilyen előzmények után kisebbfajta meglepetést okozott, hogy Balaban nem került be a kezdők közé, a hazaiak támadótrióját a megszokott Gert Verheyen és Javier Portillo mellett Mannaseh Ishiaku alkotta. Az Anderlecht két támadóval kezdte az összecsapást, és az argentin Nicolas Frutos partnere nem Jérome Mpenza, hanem a török Serhat Akin volt - a vendégeknél azonban a főszereplő a dél-amerikai csatár volt, aki már a nyolcadik percben vezetést szerzett csapatának, kihasználva az egyik hazai védő, Sven Vermant hibáját. A folytatásban is inkább a vendégek játszottak jobban, szinte hibátlanul védekeztek, a Bruges-nek helyzete sem akadt. A szünetben Ceulemans le is hozta a gyengén futballozó Portillót, de nem Balabant küldte be a helyére, hanem Grégory Dufert. A Bruges egyre nagyobb fölénybe került, és a vendégek Serhat lecserélésével át is álltak az egycsatáros szisztémára, még zsúfoltabbá téve a középpályát. Balaban végül csak az utolsó negyedórára állt be, amikor a Bruges már-már kétségbeesetten támadott, aminek köszönhetően hátul túlságosan is kinyílt, és ezt Frutos az utolsó percben könyörtelenül ki is használta.

Az argentin csatár téli leigazolása telitalálatnak bizonyult az Anderlecht számára, hiszen Frutos az eddig lejátszott tíz bajnokin kilenc gólt ért el, és csak két olyan találkozó volt, amikor nem volt eredményes: a Germinal Beerschot és a St. Trond ellen - ezeket a meccseket el is veszítette az együttes. A lila-fehérek ezzel a diadallal végképp lerázták magukról a Brugest, amely így már hét pontnyira van lemaradva tőlük, de a Standard Liege-től is sikerült meglépniük. A vallonok ugyanis csak egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek az RSC Charleroi otthonában, igaz, legnagyobb sztárjuk, a portugál Sérgio Conceicao nem játszott, mivel a hétközi kupameccsen kiállították, és viselkedése miatt (a mezét hozzávágta a játékvezetőhöz) a tartalékok közé száműzték.