Vágólapra másolva!
Egybehangzó londoni értesülések szerint az idén már nem készül el a három éve átépítés alatt álló világhírű stadion, a Wembley, amelyet már tavaly ősszel át kellett volna adni. A jókora csúszás miatt nagyszabású sportrendezvények és koncertek egész sorának, köztük az angol-magyar mérkőzésnek kellett más helyszínt találni. 

Csütörtök esti - egyelőre nem hivatalos - brit híradások szerint a munkálatok, amelyeknek az eredeti határidő szerint 2005 novemberéig be kellett volna fejeződniük, 2007 februárjáig is eltarthatnak.

A Wembley átépítését végző ausztrál fővállalkozó, a Multiplex először idén januárra, majd március végére módosította a határidőt; jelenleg már nincs hivatalosan kijelölt átadási időpont.

Az ausztrál cégcsoport a várható súlyos - több tízmillió fontra rúgó - kötbérek miatt máris profitfigyelmeztetések sorát adta ki a befektetőknek, és tőzsdei árfolyama a mélybe zuhant.

Az építkezést technikai nehézségek és az alvállalkozókkal támadt jogi viták sora hátráltatta. Legutóbb a múlt héten volt komoly fennakadás: az építkezésen dolgozó háromezer munkást egy teljes napra evakuálták, miután a tetőszerkezetet tartó egyik 50 tonnás acélgerenda hegesztés közben hirtelen - kilométerekre hangzó óriási csattanással - megroskadt, és egy métert zuhant.

Ezen a héten az egyik alvállalkozó 120 alkalmazottja sztrájkba lépett, mert nem kaptak fizetést; a cég pénzügyi nehézségekre hivatkozva a sztrájkolókat el is bocsátotta.

Az angol kupadöntőt, amelyet május 13-án tartottak volna az új Wembleyben, már korábban a walesi fővárosba, Cardiffba helyezték át. A hivatalos avatómérkőzést az angol és a magyar válogatott vívta volna az újjáépített stadionban május 30-án; ezt a találkozót Manchesterben rendezik.

Mindemellett több megakoncertet is át kell helyezni: a Wembleyben lépett volna fel a nyáron a Bon Jovi, a Take That, valamint Robbie Williams és a Rolling Stones is.

A Wembley 757 millió font (280 milliárd forint) költséggel tervezett, a költségvetést azonban most már bizonyosan jóval túllépő felújítása - ami gyakorlatilag egy teljesen új stadion felépítését jelenti - három éve, 2003. február 7-én kezdődött a két híres egykori bejárati ikertorony bontásával.

Az új stadionba 90 ezer férőhelyet terveztek; ez lesz a világ legnagyobb olyan szabadtéri sportlétesítménye, amelynek minden ülőhelye tetővel védett. A mozgatható tetőszerkezetet egy 133 méter magas acél boltív tartja majd, amely már a helyére került, és London területének jelentős részéről jól látható.

Az átépítés kezdetéig a most 84 éves nemzeti intézményben rendezték 1923 óta az összes angol labdarúgó kupadöntőt, és a London által elnyert 2012-es nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának fő helyszíne is a Wembley lesz.