Vágólapra másolva!
Fantasztikus teljesítménnyel, veretlenül és 9-1-es gólkülönbséggel nyerte meg a portugáliai selejtezőtornát az U17-es magyar labdarúgó-válogatott, amely így csoportelsőként jutott a május elején sorra kerülő Európa-bajnokság luxemburgi nyolcas döntőjébe.

Both József vezette válogatottunknak Portugáliával, Ukrajnával és Svédországgal szemben kellett kiharcolnia a továbbjutást, ami első látásra egyáltalán nem tűnt sima feladatnak, legalábbis azok számára nem, akik hajlamosak az idősebb korosztály eredményeiből kiindulni. A miénkkel ellentétben mindhárom ország felnőttválogattja ott lesz nyáron a németországi világbajnokságon, olyan világklasszis labdarúgókat felvonultatva, mint Andrij Sevcsenko, Zlatan Ibrahimovic vagy Luis Figo.

A kezdő mérkőzés különösen kemény diónak látszott, hiszen az utánpótlás-nevelésben hagyományosan jeleskedő, házigazda Portugália várt a mieinkre. A luzitánok a 35. percben meg is szerezték a vezetést, ám ez volt az utolsó gól, amelyet Balikó Milán kapott a minitorna során. Hátrányunk mindössze két percig tartott, Dudás Ádám egy harmincméteres (!) szabadrúgás után egyenlített, s a helyzetek alapján a portugálok lehettek elégedettebbek az egy ponttal a lefújás után.

Ami pedig a következő két mérkőzésen történt, felülmúlta a legszebb várakozásokat is. Előbb a végső győzelemre is esélyesnek tartott ukrán, majd a svéd csapatnak is egy négyest gurítottak Németh Krisztiánék, akiket az eredmények fényében minden bizonnyal bármelyik csapat szívesen elkerülne a nyolcas döntő csoportjainak április 6-ai sorsolásakor.

Nem véletlenül emeltük ki a remek egyéni teljesítményekkel előrukkoló játékosok sorából Némethet, az MTK ifjú támadója a svédek ellen ugyanis mesterhármast szerzett, az első félidőben szinte egyedül döntötte el a mérkőzést, két látványos szóló után mattolva az északiak kapusát.

Szembetűnő, hogy a portugáliai tornára nevezett 18-as keretben 14-en az agárdi Sándor Károly Futballakadémia növendékei. A legtehetségesebb fiatal focistákat képző, nyugat-európai mintát követő, bentlakásos akadémiát Várszegi Gábor hozta létre, az MTK felnőttcsapatában ma már több olyan tizenéves, illetve húszas évei elején járó futballista játszik, aki Agárdon nevelkedett; a bajnoki mezőny legfiatalabb együttese nemcsak hogy helytáll az élvonalban, de még akár a bajnoki címet is megszerezheti (a Garami-csapat jelenleg ötpontos hátrányban van a listavezető Újpesttel szemben).

Az agárdi iskola nem csupán a kék-fehéreknek, hanem az egész magyar labdarúgásnak a hátországa lehet, ami nem Portugáliában derült ki először. Elég ha csak a tavaly decemberi londoni túrát említjük, amelynek keretében az akadémia 17 évesei 5-0-ra mosták le a Chelsea hasonló korú csapatát.

De térjünk vissza a portugáliai diadalra, amelyet a következőképpen értékelt Tamási Zsolt, az intézmény szakmai igazgatója: "Óriási sikert arattak a fiúk, ami azonban nem a szerencsének, hanem a rendkívül tudatosan megtervezett és elvégzett munkának köszönhető. Természetesen, ha már kijutottunk az Eb-re, akkor ott sem szeretnénk alárendelt szerepet játszani. Célokról egyelőre még korai beszélni, a legfontosabb, hogy Both Józseffel egyeztetve minél jobban felkészüljünk a kontinensbajnokságra."

A mind körülményeiben, mind a szakmai oktatás tekintetében az európai élvonalba tartozó akadémia példája fényesen bizonyítja, hogy nemcsak beszélni érdemes az utánpótlás-nevelés jelentőségéről, hanem nem árt érte tenni is valamit. Nagy kár, hogy a két névadó szponzor a magyar futball vezetésben tapasztalt zűrzavar miatt kiszállt UEFA által Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programjának ítélt Bozsik Akadémia támogatásából, az elmúlt évben befolyt 550 millió forint feltehetőeg úgy is nagyon fog hiányozni, hogy az MLSZ a héten a program folytatása mellett döntött.

Jó lenne továbbá, ha ez a 17 éves generáció, amely jelenleg ott van Európa legjobb nyolc csapata között, a következő években sem maradna le a ma még legyőzött riválisaitól. Merthogy eddig sem a fiatalok képességeiből származtak a magyar foci problémái, a korosztályos válogatottak az utóbbi években rendre jobb eredményeket értek el a felnőtteknél. A lemorzsolódás többnyire éppen akkor következik be, amikor a tehetségeknek érett futballistává kéne válniuk.

A problémát talán Róth Antal, a U21-es válogatott szövetségi edzője fogalmazta meg a legpontosabban: "Ha sikeresnek ítéljük meg az utánpótlás-válogatottjainkat, akkor ennek természetes követkézménye kellene hogy legyen, hogy a felnőtt csapat is egyre eredményesebb lesz. Ez a világon mindenhol így működik, nem véletlen, hogy az utánpótlás Európa-bajnokságok résztvevői is rendre a futballnagyhatalmak köréből kerülnek ki. Nyilvánvalóan van valamilyen hiba a rendszerben."

Az Európa-bajnokságot május 3. és 14. között rendezik Luxemburgban, szándékaink szerint addig is kiemelten foglalkozunk a válogatottal.

Az U19-es válogatottnál nem a sikerek jelentik a témát, hanem egy edzőváltás, az eddig a csapatot irányító Varga István szerződését felbontotta az MLSZ, helyét Várhidi Péter foglalta el, aki két évre írt alá.

Bordás Gábor