Vágólapra másolva!
Meglepetésgyőzelmet aratott a spanyol FC Barcelona labdarúgócsapata Milánóban. A Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén Ludovic Giuly góljával a katalánok 1-0-ra nyertek, s előnyösebb pozícióból várhatják az egy hét múlva esedékes spanyolországi visszavágót.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés
AC Milan (olasz) - FC Barcelona (spanyol) 0-1 (0-0)
Milánó, Giuseppe Meazza-stadion
v.: Alain Sars (francia)
AC Milan: Dida - Stam (Cafú, 77.), Kaladze, Nesta, Serginho - Gattuso (Ambrosini, 74.), Pirlo (Maldini, 67.), Seedorf - Kaká - Sevcsenko, Gilardino.
Barcelona: Valdés - Oleguer (Motta, 75.), Puyol, Márquez, Van Bronckhorst - Van Bommel, Edmílson, Iniesta - Giuly (Belletti, 70.), Eto'o, Ronaldinho (Maxi López, 89.)
gól: Giuly (57.)

Nem a legjobb előjelekkel várhatta a találkozót az AC Milan, Filippo Inzaghi és Alessandro Costacurta is betegséggel küzdött, így a kispadon sem foglalhatott helyet. A kezdőcsapatban így Alberto Gilardino és Kaha Kaladze jutott szóhoz.

A Barcelona edzője, Frank Rijkaard az eltiltott Deco és a sérült Henrik Larsson hiányát sem nagyon érezte meg, a Ronaldinho, Eto'o, Giuly trió komoly erővel bírt a támadósorban.

Az első tíz percben Giuly tétova kísérlete jelentette az egyetlen eseményt, ám Dida számára nem okozott különösebb gondot. A 14. percben Gilardino megszerezhette volna első BL-gólját, ám a Márquezről lecsorgó labdát a jobb kapufára bikázta. Egy perc sem telt el, jött az újabb helyzet, ezúttal Seedorf kanyarított balról középre, a mélységből érkező Sevcsenko erőből a földre fejelte a labdát, ám Valdés a rövid, bal alsó saroknál nagy bravúrral mentett.

A 23. percben Eto'o 22 méteres lövését ölelte magához Dida. Hét perccel később Iniesta adott jónak tűnő átadást a védők közül kilépő Giuly-nek, ám Dida kiváló ütemben lépett ki kapujából, s kivetődve megkaparaintotta a labdát.

A 36. percben Pirlo 30 méteres szabadrúgása egy méterrel kerülte el a Barca kapujának jobb oldalát. Két perccel később Ronaldinho és Eto'o addig kavargatott a 16-os vonalánál, amíg a labda Giuly elé pattant, lövésébe azonban nem volt elég erő, Dida felszedte a földről. A félidő gól nélküli döntetlennel zárult, a csapatok közel azonos ideig birtokolták a labdát, s amíg a Milan 7-szer, addig a Barca 6-szor kísérletezett gólszerzéssel.

Elképesztő helyzettel nyitotta a második félidőt a Milan, az 51. percben Sevcsenko pazar kiugratását követően Kaká még a százszázalékos helyzetből is inkább középre adott, Gilardino azonban a kapuval szemben állva - igaz, egy védő szorításában - 5 méterről a kapufa mellé perdített.

Az 57. percben váratlanul a vendégek szereztek vezetést. Ronaldinho lepattanva az elcsúszó Gattusóról 40 méterről elképesztő labdát varázsolt a védők mögé, s a berobbanó Giuly - megelőzve Nestét és Kaladzét - balról, 8 méterről a rövid sarokba vágta (0-1). A 63. percben Serginho bal oldali beadását Gattuso majdnem a feladónak fejelte vissza, a lefordulásból Ronaldinho lőhetett 19 méterről, de a labda a jobb kapufa tövéről az alapvonalon túlra csorgott. A 66. percben Iniesta csavarását védte vetődve Dida.

A gól alaposan megélénkítette a játékot, főleg a Barcelona tért magához. Carlo Ancelotti cserére is szánta el magát, Pirlo helyett Maldini érkezett, Seedorf középre húzódott, Serginho pedig - ahogy a Lyon elleni előző meccsen - a bal futó szerepkörét vette át.

Az utolsó negyedórát Kaká, illetve Eto'o lövése vezette be (mindkettő elkerülte a kaput), majd a 81. percben a csereként pályára lépő Ambrosini törte el a labdát ziccerben. A hajrában hiába uralta a mezőnyt a Milan, komoly helyzetet csupán Maldini fejesével tudott felmutatni - azt Valdés látványos mozdulattal hárította.

A Barcelona azonban már kihúzta a mérkőzés végéig (a hárompercnyi hosszabbítással együtt) kapott gól nélkül, 1-0-s idegenbeli sikerével előnyösebb pozícióból várhatja az egy hét múlva következő folytatást.