Vágólapra másolva!
49 nappal a labdarúgó-világbajnokság előtt lassan a végéhez közelednek az európai topligák és az kupasorozatok. A hétközi BL- és UEFA-kupa-forduló után ezúttal megint a pontvadászatok kerülnek a figyelem középpontjába, Spanyolországban például már vasárnap este bajnoki címet ünnepelhet a Barcelona, ha jól alakulnak számára az eredmények. A Bundesligában Hamburgban és Brémában is rangadóra kerül sor, Angliában a BL-indulás szempontjából kulcsfontosságú Tottenham-Arsenal derbi mellett az FA-kupa elődöntőire is sor kerül, az egyik ágon a Chelsea és a Liverpool feszül egymásnak. A Serie A-ban nagy kérdés, hogy a Juventus magára talál -e, a torinóiak az UEFA-kupáért hajtó Laziót fogadják, és muszáj nyerniük, ha nem akarják, hogy a Milan még közelebb kerüljön.

Az olasz labdarúgó-bajnokság 35. fordulójának nagy kérdése, magára talál-e a hetek óta szenvedő éllovas Juventus, vagy tovább csökken a különbség közte és a második helyezett AC Milan között.

A torinói csapat néhány hete még szinte behozhatatlannak tűnő előnnyel vezette a Serie A-t, ám az elmúlt időszakban nagyon visszaesett Fabio Capello korábban kiegyensúlyozott együttesének teljesítménye. Ennek eredménye, hogy a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében gyenge produkcióval alulmaradt a gárda az Arsenallal szemben, a bajnokságban pedig négy fordulóval a vége előtt csupán öt pont maradt tetemes előnyéből.

A Juventusnak ráadásul ezen a hétvégén is nehéz dolga lesz, hiszen azt a Laziót fogadja, amely ellen decemberben - kiváló formája ellenére - csak döntetlent ért el. A rómaiak ráadásul minden bizonnyal nagyon elszántak lesznek, jelenleg ugyanis a hatodik, UEFA-kupát érő pozícióban állnak a tabellán, de csak egy ponttal előzik meg a hetedik helyezett Chievót, így minden pont fontos a számukra.

A címvédő zebramezesek szempontjából szintén rossz hír, hogy a középpályáról Mauro Camoranesi eltiltás miatt biztosan, míg Pavel Nedved, Patrick Vieira és Giuliano Giannichedda sérülése okán valószínűleg nem léphet pályára. Erősen kérdéses ugyanakkor a csatár David Trezeguet játéka is.

Az üldöző AC Milan papíron lényegesen kellemesebb mérkőzésre számíthat a 18. helyezett Messina otthonában, ám a Barcelona elleni, jövő szerdai Bajnokok Ligája-elődöntő miatt a győzelem korántsem borítékolható. Carlo Ancelotti vezetőedző korábban kijelentette, a BL fontosabb, mint a bajnokság.

Már hetek óta kiemelt figyelem övezi a Fiorentina és az AS Roma versenyfutását a negyedik, még BL-indulást érő helyért. Jelenleg a firenzeiek állnak egy ponttal jobban. A szombati fordulóban a Fiorentina a 11. Empolit, a Roma pedig a 12. Sampdoriát fogadja.

Mozgalmas és izgalmas hétvége vár az angol futballrajongókra, ugyanis a Premier League 36. fordulója mellett az FA-kupa két elődöntőjét is most rendezik, ráadásul mindkét front kínál igazi csemegét: a bajnokságban Arsenal-Tottenham Hotspur rangadóra, a kupában pedig Chelsea-FC Liverpool összecsapásra kerül sor.

A PL-ben a címvédő Chelsea kilenc pont előnnyel áll a tabella élén, de mivel ezúttal - üldözőjéhez, a Manchester Unitedhez hasonlóan - nem lép pályára, a bajnokavatás későbbre tolódik.

A BL-elődöntős Arsenal észak-londoni riválisával, a Tottenhammel csatázik majd a Highbury-ben, s a két ősi ellenfél általában mindig parázs találkozójának ezúttal külön ízt ad, hogy a meccs várhatóan eldönti, melyikük indulhat majd a következő idényben a legjelentősebb európai klubsorozat selejtezőjében.

Ha az Ágyúsok legyőzik a Spurst, akkor nagy lépést tesznek a negyedik hely megszerzése felé, mivel eddig egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak ellenfelüknél, amennyiben azonban a vendégek pontot vagy pontokat szereznek, akkor Arsene Wenger gárdája várhatóan csak úgy érheti el a BL-t, ha megnyeri annak idei kiírását.

Az alsóházban is fokozódnak az izgalmak. A 17., még bennmaradást érő pozícióért harcoló három gárda közül a Birmingham City-re és a Portsmouth-ra vár viszonylag könnyebb feladat: előbbi az Evertonnál vendégeskedik, utóbbi pedig a sereghajtó, már kiesett Sunderlandet fogadja. A legnehezebb rivális Gera Zoltán csapatára, a West Bromwich Albionra vár, amely Newcastle-ban vendégeskedik, s ha sikerrel akarja megvívni a kiesés elleni küzdelmet, akkor bravúrra lesz szüksége.

Az FA-kupában Chelsea-Liverpool és Middlesbrough-West Ham United párharcokra kerül sor. A bajnoki címvédő és a Bajnokok Ligája tavalyi győztese az elmúlt két idényt tekintve tizedik alkalommal csap össze egymással, a liverpooliak ezalatt mindössze egyszer tudtak győzni, a londoni Kékek ötször nyertek. Az UEFA Kupa-elődöntős Middlesbrough korábban még soha nem hódította el a rangos trófeát, a West Ham háromszoros FA-kupa-győztes.