Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa elődöntőinek első felvonásain mindössze egy gólt született, és ha a visszavágókról nem is lehet bizton állítani, hogy látványosabb összecsapásokat hoznak, annyi bizonyos, hogy rendkívül izgalmasak lesznek, elvégre már a döntőbe kerülés a tét. Az eindhoveni fináléban való részvétel mindegyik gárda számára óriási siker lenne, a legnagyobb meglepetést pedig éppen az a csapat okozhatja, amelyik egyedüliként gólt szerzett az első mérkőzésen: a Steaua Bucuresti.

Bármilyen furcsán is hangzik, de az elődöntő részvevői közül a Steaua rendelkezik a legnagyobb európai pedigrével, elvégre története során két BEK-döntőt is játszott, amelyek közül az elsőt meg is nyerte 1986-ban.

Most az UEFA-kupában juthat be a fináléba az együttes, és ehhez "csak" arra lenne szüksége, hogy megőrizze a hazai pályán szerzett egygólos előnyét az angol Middlesbrough FC-vel szemben. A bukaresti együttes számára biztató lehet, hogy legutóbbi három tétmérkőzésén nem kapott gólt, és ha folytatódik a sorozat, a döntőben találja magát a gárda.

A románok azonban váltig fogadkoznak, hogy nem azzal a szándékkal utaznak Angliába, hogy foggal-körömmel védekezzenek, hanem a támadásokat sem fogják elhanyagolni. Annyi bizonyos, hogy Banel Nicolita eltiltás miatt nem játszhat, mint ahogy a középpályás Sorin Paraschiv is hasonló okok miatt hiányzik.

Utóbbit szinte biztosan Florin Lovin pótolja majd, Cosmin Olaroiu mester azt viszont még nem döntötte el, hogy a csatársorban a sérüléséből felépült Victoras Iacobot, vagy a szélvészgyors Daniel Balant szerepeltesse - utóbbinak azért nagyobb a valószínűsége.

A Middlesbrough FC-nél egy héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a klub akár két kupadöntőt is vívhat az idén, azonban az egyesület az FA-kupában már elbukta az elődöntőt (a West Ham United ellen), így aztán a Steaua elleni visszavágónak fokozott jelentősége van. Ez lesz egyébként a gárda 25. kupatalálkozója ebben a szezonban!

Steve McClaren nem győzte hangsúlyozni az összecsapás jelentőségét, elvégre a Boro még sohasem jutott el ilyen messzire a nemzetközi porondon, de a klub nincsen egyszerű helyzetben, hiszen rengeteg a sérültje. Gaizka Mendieta már régóta hiányzik, a West Ham ellen pedig a Steaua elleni első találkozó egyik hőse, a kapus Mark Schwarzer is kidőlt a sorból, de az ausztrál csatár, Mark Viduka játéka is erősen kérdéses. A védelembe viszont visszatérhet az első találkozót kihagyott Gareth Southgate és Chris Riggott is - igaz, ezúttal elsősorban várhatóan a támadó szekcióra vár majd nagyobb feladat.

A másik ágon az első összecsapáson nem született gól, aminek a Sevilla FC-nél örülhettek jobban, hiszen a spanyol együttes a német FC Schalke 04 vendége volt. Az andalúziai alakulat ráadásul extra pihenőt kapott a hét végén, mivel az FC Barcelona elleni bajnokija a heves esőzés miatt elmaradt.

Ez az idő sem volt elég a sérülteknek ahhoz, hogy felépüljenek, így aztán Juande Ramos továbbra sem számíthat a szerb középhátvédre, Ivica Dragutinovicra, valamint a mali csatárra, Frédéric Kanoutéra. Rajtuk kívül még az eltiltott Javi Navarro és Kepa sem szerepelhet, így a csatárkettőst várhatóan Javier Saviola és Luís Fabiano alkotja majd, a védelem tengelyében pedig Aitor Ocio kap lehetőséget. A Sevilla korábban sohasem szerepelt európai kupadöntőben, a fináléba kerülés pedig már csak azért is a lehető legjobbkor jönne, hiszen a klub idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját.

Ami a németeket illeti, a gelsenkircheni együttes egyszer már elhódította a trófeát, de sokak szerint ha most nem nyeri meg ismét az UEFA-kupát, akkor az egyesület számára ez az idény egyértelmű kudarcnak számít majd. A Királykékek ugyanis már biztosan lemaradnak a Bajnokok Ligájáról, hiszen negyediknél nem lehetnek jobbak a Bundesligában - igaz, az ötödik pozíciónál hátrébb sem csúszhatnak.

Mirko Slomka mesternek elsősorban a védelem összeállításával lehetnek problémái, mivel az első 90 perc során kiállított Mladen Krstajic semmiképpen sem játszhat, és első számú helyettese, az uruguayi Dario Rodríguez is sérüléssel bajlódik, a keddi edzést ki kellett hagynia. Ha esetleg nem tudná vállalni a szereplést, akkor Thomas Kläsener játszhat a védelem tengelyében, ő azonban ebben a szezonban eddig alig kapott játéklehetőséget.