Vágólapra másolva!
Újabb két európai országban dőlt el az aranyérem sorsa: Csehországban és Bosznia-Hercegovinában is ismertté vált a bajnok kiléte. Franciaországban nem ez, hanem a három kieső sorsa teljesedett be, Romániában pedig nyílttá vált az aranyért folytatott küzdelem azzal, hogy a Steaua kikapott a bukaresti derbin a Rapidtól.

Ahogyan azt várni lehetett, mindhárom kieső hely sorsa eldőlt a Ligue 1 36. játéknapján, sőt úgy tűnik, hogy az ezüstérem is biztos kezekbe került - ugyanakkor a harmadik pozíció, illetve az UEFA-kupát érő negyedik hely tulajdonosa még bizonytalan. Mindez részben annak is köszönhető, hogy a szombati kupadöntő miatt két, a nemzetközi kupaszereplés szempontjából fontos találkozót csak szerdán játszanak majd le.

A Paris Saint-Germainnél mindenesetre nyugodtak lehetnek, a fővárosi gárda a következő idényben biztosan ott lesz az UEFA-kupában, köszönhetően a francia kupa megnyerésének - a döntőben vesztes Olympique Marseille helyzete ezzel viszont meglehetősen nehéz lett. Az OM a folytatásban már nem hibázhat, kezdve a szerdai, AJ Auxerre elleni találkozóval, és könnyen lehet, hogy ha megnyeri mindegyik maradék meccsét, akkor is csak az Intertotó-kupában indulhat majd. A marseille-iek előtt álló Stade Rennes ugyanis szintén nem játszott a hét végén, majd szerdán pótolja be bajnokiját a PSG ellen, és a párizsiak ezen valószínűleg nem törik össze magukat.

A bretonok matematikailag akár még a második helyre is odaérhetnek, de ehhez kisebbfajta csodára lenne szükségük: nem csak hogy mindhárom meccsüket meg kellene nyerniük, ráadásul a Girondins Bordeaux-nak kétszer ki kellene kapnia, mégpedig úgy, hogy a Bordeaux jelenlegi plusz 17-es gólkülönbsége, illetve a Rennes mínusz 1-es góldifferenciája kiegyenlítődjön. Erre vajmi kevés az esély, de a Girondins a hét végén majdnem elszórakozta biztosnak tűnő második pozícióját. A klub a középmezőnyben álló Le Mans UC-t fogadta, amely számára a találkozónak semmilyen tétje nem volt, és a vendégek felszabadultan is fociztak, 21 perc alatt vezetést szereztek. A Bordeaux a második félidő elejére megfordította a meccset, de a hajrában kapott még egy gólt, sőt az utolsó percekben foggal-körömmel védekezett, de legalább a 2-2-es állást sikerült megőriznie, amivel a fentiekben felvázolt szituáció állt elő. Mindenesetre jellemző, hogy a Girondins a kapott góljainak felét a legutóbbi kilenc összecsapáson kapta, úgy látszik, a bajnokság végére a betonvédelmen repedések jelentek meg.

A bronzéremért és az ezzel járó BL-selejtezőért viszont továbbra is öldöklő a küzdelem, és a pár hete még biztos befutónak tűnt Lille OSC immár idegesen tekinthet a háta mögé. A mostani kiírásban is a Bajnokok Ligájában szerepelt gárda szombaton rangadót veszített az RC Lens ellenében, a hazaiak egy félidő alatt elintézték az északiakat: a kiválóan futballozó Seydou Keita és Daniel Cousin vezérletével (mindketten nyolcas osztályzatot kaptak a L'Équipe-től) a Lens 45 perc alatt 3-0-s vezetést szerzett, és bár a Lille a szünet után mindent megpróbált, csak annyit sikerült elérnie, hogy a meccs végig izgalmas maradt, a különbség pedig kettőre csökkent. A Lille ugyan még mindig harmadik, de a Rennes egy szerdai győzelmével pontszámban utolérheti.

A hátsó régiókban viszont már nincs miért izgulni, immár matematikailag is bizonyossá vált, hogy melyik három együttes búcsúzik a legjobbak közül. Az FC Metz, az AC Ajaccio és az RC Strasbourg is menthetetlennek tűnt, és mind a három együttes hazai vereséggel bizonyította, hogy nem méltó az élvonalra. Huszti Szabolcs együttese az FC Sochaux-tól, a Strasbourg a Nancytól, az Ajaccio pedig az OGC Nice-től kapott ki - utóbbi gárda ezzel már a nyolcadik helyen áll, és jó úton halad afelé, hogy az elmúlt húsz esztendő legjobb élvonalbeli helyezését érje el.