Vágólapra másolva!
A Middlesbrough és a Sevilla is először jutott története során az UEFA-kupa döntőjébe, és a két újonc közül végül a spanyol gárda neve került fel a trófeára, miután az eindhoveni fináléban 4-0-ra legyőzte angol riválisát.

UEFA-kupa, döntő:
Middlesbrough - Sevilla 0-4 (0-1)
Eindhoven, Philips-stadion, 31 300 néző
v.: Fandel (német)
Middlesbrough: Schwarzer - Parnaby, Riggott, Southgate, Queudrue (Aiyegbeni, 70.) - Morrison (Maccarone, 46.), Rochemback, Boateng, Downing - Hasselbaink, Viduka (Cattermore, 86.).
Sevilla: Palop - Daniel Alves, Javi Navarro, Escudé, David - Jesús Navas, Martí, Maresca, Adriano (Puerta, 86.) - Saviola (Kanouté, 46.), Luis Fabiano.
gól: Luis Fabiano (27.), Maresca (78., 83.), Kanouté (89.)
sárga lap: Daniel Alves (53.), Escudé (81.), Rochemback (83.), Maresca (85.)

A Middlesbrough összeállításában semmi meglepő nincs, Steve McClaren a Premier League utolsó fordulójában pihentette az ászokat és a fiatalokat küldte csatába, ezúttal helyreállt a világ rendje, és visszakerültek a kezdő tizenegybe a megszokott nevek.

Ami külön pikantériát ad a találkozónak, McClarennek ez az utolsó mérkőzése a Boro kispadján, és stílszerűen a klub legnagyobb sikerét érheti el. Az angolok kapujába visszatért a sérüléséből felépült Mark Schwarzer, aki bekerült Guus Hiddink ausztrál kapitány 23-as vb-keretébe is.

A Sevilla mestere, Juande Ramos sem a legjobb gárdát küldte pályára a Málaga elleni bajnokin, de fiai így is könnyen verték a sereghajtót. A Schalke elleni elődöntő visszavágóján látott összeállításhoz képest mindössze egy változást eszközölt Ramos, Javi Navarro eltiltását letöltve visszatért a védelem tengelyébe, így Aitor Ocio került a kispadra. Előzetesen arról is szó esett, hogy a csatársorban Kanouté lesz Saviola társa, de végül Luis Fabianónak szavazott bizalmat az andalúzok trénere.

I. félidő:

3. perc: Daniel Alves nevéhez fűződött az első próbálkozás, a Sevilla jobbhátvédje 20 méterről lőtt, de a kifelé kanyarodó labda elzúgott a kapu mellett.

6. perc: megvolt a válasz a Boro részéről, Rochemback szúrt kapura egy szabadrúgást 24 méterről, de Palop kiöklözte a mezőnybe a labdát.

8. perc: Adriano ment el a bal oldalon, középre lőtt labdáját Riggott a saját kapuja felé továbbította, de Schwarzer szögletre mentett.

9. perc: újabb bonyodalmak az angolok kapuja előtt, Luis Fabiano beadása után Saviola és egy védő is beleért a labdába, de Schwarzer időben avatkozott közbe.

27. perc: vezet a Sevilla! Daniel Alves ívelt a jobb oldalról a kapu elé, ahol Luis Fabiano elszakadt Riggott mellől, és 11 méterről úgy bólintott a hálóba, hogy a labda a jobb kapufáról pattant be.

30. perc: nem lassít az andalúz gárda, Adriano tüzelt 20 méterről, de a labda végül a léc fölött hagyta el a játékteret.

45. perc: a félidő végén vezette az első ígéretes akciót Steve McClaren csapata, Hasselbaink robogott a jobb oldalon, de Viduka elcsúszott középen, így nem tudott érkezni a beadásra.

A látottak alapján megérdemeltnek mondható a Sevilla vezetése, a spanyolok veszélyesebb és ötletesebb támadásokat vezettek, a Boro nem tudott a spanyol védelem mögé kerülni, kevés labdát kapott a két csatár, míg a másik oldal Adriano és Daniel Alves révén a széleken sokkal aktívabbnak bizonyult, és a beadásaik nem kevés gondot okoztak, ilyenből született a gól is.

A statisztika is árulkodó, a Sevilla tízszer próbálkozott kapuralövéssel, ebből három el is találta Schwarzer kapuját, míg a Borónál csak Rochemback bombáját lehetett feljegyezni, és további két alkalommal küldték a kapu felé a labdát Vidukáék.

II. félidő:

Mindkét edző cserélt a szünetben, a spanyoloknál Kanouté jött be Saviola helyére, az angoloknál a negyed-, valamint az elődöntő nyerőembere, Maccarone váltotta Morrisont.

48. perc: továbbra is aktív az andalúzok jobb oldala, Jesús Navas beíveléséről egy gondolattal maradt le a berobbanó Kanouté.

50. perc: egy gyors kontra végén Adriano csapta be Parnabyt, aztán jobbal amúgy "vinczeottósan" csavart a bal felső irányába, de a labda centikkel elkerülte a kaput.

51. perc: helyzet itt, helyzet ott, előbb Viduka bombázott óriási ziccert Palopba, aztán az ellentámadásból Jesús Navas lövését hárította Schwarzer.

60. perc: Maccarone próbálta meglepni Palopot egy lövésszerű beadással, amit a léc alól kapart ki szögletre a hispán portás.

69. perc: Hasselbaink végzett el szabadrúgást 24 méterről, de a holland csatár tekerése a bal felső sarok helyett a léc fölött zárta röppályáját.

73. perc: Daniel Alves tesztelte Schwarzer éberségét, de az auszrál kapus nyerte a párharcot.

75. perc: Viduka lábában volt az egyenlítés, de ott is maradt, mert az ausztrál támadó csúnyán mellévágta a Hasselbainktől kapott átadást 16 méterről.

76. perc: ismét az ausztrál tank volt a középpontban, ezúttal azonban vétlen volt, egy beadásra mozdult volna, amikor Javi Navarro felöklelte, de Fandel sípja néma maradt.

78. perc: az angol helyzetekre góllal felelt a Sevilla, Maresca passzolt a 16-osnál a jobb oldalon érkező Jesús Navasnak, aki középre gurított, Kanouté kísérletét Schwarzer még kiütötte, de a kipattanót Maresca bevágta.

Forrás: MTI
Maresca két góljával a meccs embere lett

83. perc: Maresca duplázott, egy röviden kifejelt labdát az átvétel után ballal tett kapura 21 méterről, és bár nem volt túl erős a löket a védők takarták a kilátást Schwarzer előtt, aki ugyan vetődött, de kénytelen volt végignézni, ahogy a labda a bal alsóba vágódik.

88. perc: gálázik a Sevilla, Jesús Navas tört be a 16-oson belülre, aztán a rövid sarkot célozta meg, de Schwarzer szépen védett.

89. perc: Kanouté tette fel az i-re pontot, Maresca külsőzését még kiütötte Schwarzer, de a kipattanóra a Sevilla cserecsatára érkezett, és nem volt nehéz dolga az üres kapuba továbbítani.

90. perc: Fandel sporttárs nem hosszabbított, lefújta a meccset, kezdődhetett a spanyol fiesta, története során először nyert nemzetközi kupát a Sevilla.

A Middlesbrough a döntőben nem tudta megismételni a Basel és a Steaua ellen megcsodált feltámadást, bár 1-0 után Viduka révén kétszer is egyenlíthettek volna az angolok, az ausztrál mindkét lehetőséget elszalasztotta, míg a másik oldalon Maresca eldöntötte a meccs sorsát.

A hajrában összeomlott a Boro, és ezt újabb két góllal büntette az andalúz gárda, amely ötletesebben és magabiztosabban játszott a finálé során, mint ellenfele, a válogatott irányítását a vb után átvevő Steve McClaren így vereséggel búcsúzott a csapattól.