Vágólapra másolva!
A szerdai Bajnokok Ligája-döntő legnagyobb kérdése, hogy a szinte vitathatatlanul legjobb támadósorral rendelkező Barcelona fel tudja-e törni a legjobb védelmet, azaz az Arsenal rekordot jelentő módon tíz BL-meccs óta hibátlan hátsó alakzatát. Az összecsapás 20.45-kor kezdődik Párizsban.

A katalánok kedden kora délután, a tervezetthez képest egyórás késéssel érkeztek meg Párizsba, majd azonnal a versailles-i szállásukra utaztak. Lionel Messi hosszú sérülése után újra bevethető, a mérkőzést azonban szinte biztosan a kispadon kezdi, ám ha bajba kerülne csapata, azonnal beszállhatna továbberősíteni annak offenzív játékát.

"Az a tény, hogy Messi velünk van, erősebbé tesz minket, de pályára lépése bizonytalan" - mondta Deco, a gránátvörös-kékek egyetlen korábbi BL-győztese, aki két éve még a Portóval hódította el a trófeát.

Az Ágyúsok rendkívül fiatal keretében sincs olyan játékos, aki már valamilyen nemzetközi kupagyőzelemmel büszkélkedhetne. Arsene Wenger vezetőedző azt mondta, Thierry Henry már nagyon rászolgált egy nagy diadalra, ugyanakkor jelezte, nem kíván túl nagy terhet rakni a gólfelelős csatárra, mert tudja, az angol szurkolók így is tőle várják a végső sikert eredményező gólt vagy gólokat.

"A Barcelona a favorit, de ha legjobbunkat hozzuk, akkor legyőzhetjük riválisunkat. Ez egy döntő, ahol mindenki megvan az esélye a győzelemre" - mondta a londoniak francia mestere leszögezve, hogy csapatán a kishitűség legkisebb jelét sem lehet majd látni.

A párizsi, 51. finálé egy érdekes nemezetek közötti versengésben is fontos szerepet játszik: eddig 10-10 győzelmet számlálnak az olasz, az angol és a spanyol csapatok, azaz utóbbi kettő közül az egyik mindenképpen élre kerül ebben a rangsorban.

A Barcelona korábban egyszer, 1992-ben megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot, de három finálét elbukott. A katalánok angol klubok ellen 20 mérkőzésen 10 győzelmet, 7 döntetlent és 3 vereséget könyvelhettek el a BL-ben.

Az Arsenal nemcsak hogy 10 meccsen nem kapott gólt, 13 mérkőzés óta veretlen is a BL-ben. A spanyol csapatok ellen viszont már nem megy annyira a londoniaknak, hiszen 6-6 győzelem és vereség mellett 4 döntetlen teszi ki az 50 százalékos mérleget.

A várható kezdőcsapatok:
Barcelona: Valdes - Belletti, Puyol, Marquez, van Bronckhorst - Edmilson, Deco, Iniesta - Ronaldinho, Giuly, Eto'o
Arsenal: Lehmann - Eboue, Toure, Campbell, Cole - Hleb, Fabregas, Gilberto Silva, Pires - Reyes, Henry
játékvezető: Terje Hauge (norvég)

A két csapat korábbi egymás elleni mérkőzései:
1999.09.29., BL-csoportkör: Barcelona - Arsenal 1-1
1999.10.19., BL-csoportkör: Arsenal - Barcelona 2-4.