Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség  (FIFA) elnöke rettenetesnek nevezte az olasz bajnoki mérkőzések elrendezésének gyakorlatát, egyúttal pedig a futballtörténelem legsúlyosabb botrányának minősítette az egyre terebélyesedő bundaügyet.

"Hogyan lehetséges az, hogy az olasz labdarúgás ilyen mélyre süllyedt, hogy klubelöljárók választottak maguknak bírókat "- idézte a svájci sportvezetőt a Corriere della Sera.

"Ez a labdarúgás históriájának legnagyobb botránya. Rendkívül nyugtalanít mindaz, amire lassacskán fény derül. Ha ilyesmi Madagaszkáron történik, az ugyan szintén nagyon komoly baj, de legalább helyi jellegűnek tekinthető. Olaszországban azonban, ahol a futball szinte vallás, egész más elbírálás alá esik egy ilyen ügy."

A FIFA-elnök ezzel együtt annak a véleményének adott kifejezést, hogy nem tartaná szerencsésnek a következő idény törlését, amint azt néhányan már lehetséges alternatívaként, a megtisztulás feltételeként felvetették.

"A futball nem állhat le. Egy ilyen jellegű szünet a sportágunk halálát eredményezné" - mondta Blatter, aki még kilátásba helyezte, hogy a nemzetközi szövetség segít a rend helyreállításában, ha erre igény mutatkozik.

A labdarúgás első számú vezetője jelezte, az ügy kirobbanása után posztjáról lemondott olasz futballelnök, Franco Carraro egyelőre mindenképpen megtarthatja FIFA-tisztségeit, mivel a nemzetközi szövetség számára az ártatlanság vélelme sérthetetlen.

A mintegy két hete kipattant botrány kulcsfigurája Luciano Moggi, a Juventus azóta már lemondott igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a torinóiak mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a Juventushoz szerződjenek, és nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

A bundabotrányban a torinói lub mellett érintett az AC Milan, az SS Lazio és a Fiorentina, illetve több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak. A legutóbbi adatok szerint 41 személlyel szemben folyik eljárás.

Lapinformáció szerint Daniel Rijaardra, a hágai ADO Den Haag labdarúgócsapatának védőjére vonatkozóan folytat nyomozást a holland ügyészség a feltételezett bunda ügyében.

Az Algemeen Dagblad című napilap (www.ad.nl) magát a játékost idézi a vizsgálattal összefüggésben. A futballista az újságnak nyilatkozva egyúttal tagadta, hogy bármiféle szabálytalanságot követett volna el.

A holland bűnügyi hatóságok a hét közepén jelentették be, hogy eljárást indítottak annak elemzésére, igaz-e, hogy az élvonalbeli és másodosztályú labdarúgó-bajnokságban manipulálták bizonyos mérkőzések végeredményét.

Sajtóértesülések szerint - amelyeket a holland labdarúgó-szövetség, a KNVB is megerősített - a vizsgálat már hat hete folyik, de eddig titokban tartották, hogy megfigyeljék az esetleges gyanúsítottakat. A lapok az ADO, a Willem II és az FC Utrecht nevével hozták összefüggésbe a vizsgálatot, de közülük csak a legelsőként említett erősítette meg az eljárást, a másik kettő tagadta, hogy megkeresték volna őket.

A vizsgálatot állítólag az egyik játékos barátnőjének vallomása nyomán indították el. A 29 éves Rijaard most jelezte, hogy az ő korábbi élettársáról van szó, akivel vitában áll négyéves gyermekük kihez tartozása miatt. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a vádak nem igazak. Mint mondta, az asszony már korábban is próbálta őt bajba keverni, egyszer például kábítószerezéssel vádolta, szintén alaptalanul.

A sajtóban megjelent gyanú szerint egy labdarúgó-fogadásokkal is foglalkozó kínai szerencsejáték-hálózat állhat az ügy hátterében. Állítólag több játékosnál gyanús luxuskiadásokra hívták fel a jogi szervek figyelmét, emellett feltűnően magas fogadások is feltűntek egy-egy mérkőzésre. A hatóságok azonban hangoztatják, hogy még senkit nem vádolnak semmivel - hivatalos közlésben még Rijaard neve sem hangzott el.

Az Algemeen Dagblad idézte Joseph Blatter FIFA-elnököt is, aki meggyőződését fejezte ki, hogy a csalásról szóló felvetések Hollandia esetében csak alaptalan híresztelések. A sajtó úgy tudja, hogy a hatóságok feltételezése szerint legalább öt különböző törvénytelen fogadóiroda működik Hollandiában, összforgalmuk megközelíti az évi 40 millió eurót. Állítólag szervezett bűnözői csoportok ezen az úton próbálnak tisztára mosni törvénytelenül szerzett pénzeket.

Három csapatnál vizsgálódnak a holland botránybanhttp://origo.hu/sport/focivilag/20060519lippit.html?pIdx=1