Vágólapra másolva!
A nyolcaddöntők közepette Gera Zoltán ismét véleményt formált a Németországban zajló világbajnokságról. A WBA csatára a világbajnokság rajtja előtt Brazília győzelmét és Ronaldo gólkirályi címét jövendölte, míg a legnagyobb meglepetést Ghánától várta. A vb felénél Gerát korábbi véleményével szembesítettük, és további esélyeket boncolgattunk vele.

- Milyennek találod a vb színvonalát?
- Azt hiszem nagyon jót tesz a világbajnokságnak, hogy nincsenek kirívóan gyenge csapatok, azaz nem fordult elő olyan, mint az előző vébéken, hogy egyes csapatok bántóan kilógtak a sorból. Az európai csapatok talán egy kicsit jobban dominálnak a vártnál, és az afrikaiak Ghána kivételével nagyon hamar búcsúztak, ami talán kicsit meglepő az előzetes esélylatolgatásokhoz képest.

- Ghánával kapcsolatosan viszont jók voltak az előérzeteid, hiszen a világbajnokság előtt azt mondtad, hogy ők okoznak majd meglepetést.
- Azt hiszem igazolták azt, hogy érdemes volt felhívni rájuk a figyelmet, mert tényleg modern és szép focit játszanak. Ha Petr Cech nem véd szenzációsan, akkor a cseheknek ötöt is rúghattak volna.

- Hogyan látod az eddig halványan teljesítő nagy sztárok játékát?
- Henry, Lampard és Ronaldinho csak azoknak okoz meglepetést, akik nem veszik figyelembe, hogy a teljesítőképességnek is van határa. Nagyon sok meccsen vannak túl ezek a játékosok, így nem várható, hogy egy nagyon nehéz szezon után brillírozzanak. A világbajnoki cím sorsát mégis ők dönthetik el, mégpedig azzal, hogy a döntő pillanatokban majd tökéletesen koncentrálnak, valahonnan mozgósítanak rejtett tartalékokat, ami kiegészülve a csodálatos alapképességeikkel majd döntőnek bizonyulhat.

- Mely csapatok okoztak pozitív meglepetést?
- Németország és Mexikó. A németek a legmotiváltabbak, ez világosan látható, és ez nagyon sokat jelent, főleg akkor, amikor sok csapaton a fáradtság, fásultság érzékelhető. A mexikóiak nagyon jó focit játszottak az argentinok ellen. Szinte mindent tökéletesen csináltak, de a kapu előtt nem voltak veszélyesek, jobban mondva nem értek oda a kapu elé kellő mennyiségben. Ez egyébként több csapatnál is érzékelhető. Sok nagyon jól passzoló, ügyes csapat van, amelyek helyzetek nélkül, néhány távoli lövéssel lehoznak egy-egy meccset. Így játszottunk például mi is legutóbb Manchesterben Anglia ellen, azaz a mezőnyben sokat, és jól passzoltunk, de messze voltunk a kaputól, és nem voltunk gólveszélyesek. Sok hasonló eset fordult elő ezen a vébén, ami azt gondolom tanulságos.

- Mi a véleményed az angolokról?
- Egyáltalán nem meggyőzőek, aminek szerintem az az oka, hogy nem frissek. Ettől függetlenül szerintem túljutnak Portugálián.

- Az általad végső esélyesnek tartott Brazília?
- Egyre jobbak lesznek, és megnyerik a vb-t. Persze csak akkor, ha túljutnak Ghánán.

- Ronaldo?
- Azt mondtam, hogy ő lesz a gólkirály, és ezt tartom is. Nagyon drukkolok neki. Sokan kritizálják, és bántják, de jó játékos, aki azt érdemelné, hogy szépen búcsúzzon a világbajnokságoktól.

- Melyik csapat juthat tovább a felső ágról?
- Argentína vagy Anglia lesz az egyik döntős.

- Melyik volt a vb leggyengébb, és melyik a legjobb meccse eddig?
- A leggyengébb a Japán-Horvátország, a legjobb pedig talán az Argentína-Szerbia-Montenegro.

- Van olyan játékos, akire ezen a világbajnokságon kaphatta fel a fejét a világ?
- Azt hiszem olyan van, aki most vált, vagy válhat igazi világsztárrá. A ghánai Stephen Appiah szerintem ilyen labdarúgó.