Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége szerdai rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a fellebbviteli licencadó bizottság döntéseit, és a testület tagjait visszahívja.

Helmeczy László alelnök az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy július 17-én a másodfokú licencadó bizottság szabálytalanul ült össze, a tanácskozásról a testület elnöke, Kamarás István nem is tudott, ráadásul érdemben megváltoztatott egy jogerős határozatot, amit nem tehetett volna meg. Ezért Kamarás kivételével mindenkit visszahívtak.

Az MLSZ háromtagú ad hoc bizottságot választott, melynek feladata minden, a licenccel kapcsolatos tevékenység ellenőrzése. Az egyik tag nem szeretné, ha neve nyilvánosságra kerülne, Helmeczy László és Nemes Ferenc viszont vállalta ezt. Az új testületnek 48 órán belül fel kell állnia.

Az elnökség új másodfokú licenceljárást rendelt el, és arról döntött, hogy mindenképpen tizenhat csapat szerepel az élvonalban. "Az új licencadó bizottság egy óra alatt összeállhat, így semmi akadálya sincs annak, hogy pénteken összeüljön és meghozza döntését a csapatok rajtengedélyével kapcsolatban - mondta Helmeczy. - A július 17-ei ülésen csupán annyit tehetett volna a testület, hogy a korábbi határozat szövegébe beleilleszti azt a mondatot, hogy további fellebbezésnek helye nincs, ez ugyanis korábban kimaradt a másodfokú írásos döntésből." Helmeczy hozzátette: jelenleg az a határozat van érvényben, amely a Ferencvárosnak és a Vácnak nem engedélyezi az élvonalbeli indulást.

Kisteleki István, az MLSZ elnöke azt mondta: súlyos hibát követett el a licencadó testület, és ez nem maradhatott következmények nélkül. A tájékoztatón elhangzott, hogy a szabályok értelmében, ha a Ferencváros és a Vác az új testülettől sem kap indulási engedélyt, akkor az élvonaltól az elmúlt szezonban búcsúzó Vasas és Pápa szerepelhet a legmagasabb osztályban.

A szövetség első embere elmondta, hogy a Váccal szemben az volt az egyetlen kifogása a licencadó bizottságnak, hogy irreálisan alacsonynak tartotta a klub költségvetését, ennek megítélése azonban nem a testület feladata. Hozzátette: ha a Ferencváros esetleg elindulhat az élvonalban, de aztán csődbe jut, mert nem sikerül megállapodni a befektetővel, a zöld-fehér klubot kizárják, és három évig nem szerepelhet az NB I-ben. "A Vác lehet az egyetlen élvonalbeli együttes, amelyben lesznek futballisták, akik félamatőr státusban lépnek pályára, ami azt jelenti, hogy a játék mellett dolgoznak is" - mondta Kisteleki.

A szövetség elnöke a televíziós közvetítésekkel kapcsolatban kijelentette: olyan társasággal szeretne az MLSZ megállapodni, amely a nézőknek megfelelő időpontban, eladható produkciót nyújt. "Nem az anyagi, hanem a szakmai szempontok alapján választunk partnert, amely vállalja, hogy pénteken 19 órakor, szombaton 15.30 és 16.30 között kezd el közvetíteni, és esetleg hétfő este is sugároz egy meccset. Elsősorban a közszolgálati televízióval szeretnénk egyezségre jutni."