Vágólapra másolva!
Az olasz sportdöntőbíróság másodfokon eljáró testülete enyhítette a labdarúgó bundabotrányban korábban hozott ítéleteket.

A Juventus marad a másodosztályban, de a korábbi 30 helyett "csak" 17 pont levonással vág neki a szezonnak, viszont érvényben maradt a korábbi verdikt: a torinói gárdát megfosztották két legutóbbi bajnoki címétől. A klub ügyvédje, Cesare Zaccone jelezte, hogy szükség esetén polgári bíróságon támadják meg az ítéletet, amelyet "hihetetlennek" nevezett.

"Nagyon kemény büntetés született. Még akkor is igaz ez, ha valamivel enyhébb mint az első fokú határozat volt. Ugyanakkor a 17 pontos hátrány jó esélyt ad arra, hogy egy szezon után visszatérjünk az első osztályba" - értékelte az ítéletet Sergio Chiamparino, Torino polgármestere. Arról még nem született döntés, ki "örökli" a torinóiak elmúlt két évben nyert bajnoki címeit.

A Fiorentina a második vonalból "visszakerült" az élvonalba, ahol azonban 19 büntetőponttal indul. A Lazio a firenzeiekhez hasonlóan másodfokon "visszajutott" az első osztályba, ahol 11 pont hátránnyal kezdi meg szereplését.

Az AC Milan a korábbi 15 helyett 8 pont levonással kezd az élvonalban, és további enyhítés, hogy az együttes indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A határozat következtében a BL főtábláján az Internazionale és az AS Roma, míg selejtezőjében az AC Milan és a Chievo szerepelhet.

A május 5-én kirobbant botrány kulcsfigurája Luciano Moggi, a Juventus azóta lemondott főigazgatója volt, akit azzal vádoltak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. Később a másik három klub és több személy csalására is fény derült.

Az olasz szövetség (FIGC) által kezdeményezett perben 26 klubvezetőt, játékvezetőt és asszisztenst vádoltak meg. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódtak.

Az első számú vádlott Moggi 5 éves sportügyektől szóló eltiltását a másodfokú bíróság nem változtatta meg.

Az olasz sportdöntőbíróság a labdarúgó bundabotrány miatt másodfokon eljáró testületének döntését követően a 2006/2007-es szezonban az alábbi együttesek szerepelnek az első, illetve a második osztályban.

Serie A: Ascoli, Atalanta, Cagliari, Catania, Chievo, Empoli, Fiorentina (-19 pont), Internazionale, Lazio (-11 pont), Livorno, Messina, AC Milan (-8 pont), Palermo, Parma, Reggina, AS Roma, Sampdoria, Siena, Torino, Udinese.
Serie B: Albinoleffe, Arezzo, Bari, Bologna, Brescia, Cesena, Crotone, Frosinone, Genoa, Juventus (-17 pont), Lecce, Mantova, Modena, Napoli, Pescara, Piacenza, Rimini, Spezia, Treviso, Triestina, Verona, Vicenza.