Vágólapra másolva!
Szombaton története első másodosztályú mérkőzését játszotta a Ferencváros labdarúgócsapata, amely az Üllői úton a Jászapáti együttesét 1-0-ra verte. A 107 éves klub történetének legmélyebb válságát éli át, nincs befektető, nincs pénz, ennek ellenére a csapat tudott erősíteni. Összeállításunkban áttekintjük a zöld-fehér együttessel kapcsolatos legfrissebb híreket, az MTK és a Honvéd példáján keresztül bemutatjuk, hogy a másodosztály után is lehet élet, s megnézzük, egy komoly futballkultúrával rendelkező ország bajnokságában (Serie A), hogyan is zajlanak a kizárások már évek, évtizedek óta.

Eredmény, NB II, 1. forduló
Ferencvárosi TC - Jászapáti 1-0 (0-0)
Üllői út, 13000 néző
v.: Bognár T. (Raff, Schuszter)
FTC: Kemenes - Bognár Zs., Dragóner, Tímár, Balog Z. - Szalai (Fitos, 46.), Lipcsei, Lazic, Laczkó - Deme (Bartha, 64.), Jovánczai (Csepregi, 87.)
Jászapáti: Tajti N. - Debreczeni, Kiskapusi, Kaszás (Horváth R., 90.), Tulák - Mosonyi, Somodi - Ragó, Vígh (Kotula, 77.), Murinai - Horváth P. (Újfalusi, 24.)
gól: Laczkó (83.)
sárga lap: Somodi (28.), Kiskapusi (63.), Tajti (69.)

A találkozót 14 ezer szurkoló előtt rendezték, már fél órával a kezdés előtt, mintegy 8 ezer néző üdvözölte a melegíteni érkező csapatokat. A köszöntésből ezúttal a Jászapátinak is jutott, a hazai drukkerek és a vendégek (200 néző) mindkét együttes futballistáit óriási tapssal köszöntötték. A vendégszurkolók egy transzparenst hoztak, melyen ezt üzenték a ferencvárosiaknak: "szeretünk, mint ellenfél, de hajrá Jászapáti!".

A ferencvárosi rajongók transzparenseken mondtak köszönetet Gellei Imre vezetőedzőnek és a játékosoknak azért, hogy nem hagyták el a klubot.

14. perc: Laczkó bal oldali beadása a büntetőterületen belül Kaszás lábán megpattant, de Tajti biztosan fogta a labdát.

21. perc: Lazic kapta meg az ellenfél térfelének közepén a labdát, majd 25 méteres, bal felső sarokba tartó lövését bravúrral védte a vendégek kapusa.

22. perc: Egy bal oldali beadás után a beívelt labdát Jovánczai sarokkal húzta kapura, de Tajti menteni tudott, majd az ismétlést is védte.

28. perc: Lipcsei löbbölte középre a labdát a bal oldalról, de a kapuson átszálló labdát Laczkó a kapufára passzolta.

54. perc: Egy hazai szabadrúgást követően Jovánczai fejese szállt a kapu fölé.

55. perc: Lipcsei végezhetett el szabadrúgást a bal oldali szögletzászló közeléből, de középre gurított labdáját Laczkó 11 méterről fölé vágta.

61. perc: Jovánczai ugratta ki a jobb oldalon beinduló Bognárt, majd a védő középre gurítását Laczkó továbbította a hálóba, de a játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot.

68. perc: Balog bedobása után a hosszú oldalon érkező Bognár elé került a labda, aki azonban fölé bombázott.

73. perc: Lipcsei jobb oldali szögletét lőtte rá az ötös sarkáról Tímár, de Somodi a gólvonalról kifejelte a labdát.

83. perc: Megszerezte a vezetést a Ferencváros! Bognár jobb oldali beadását a berobbanó Laczkó 7 méterről, védhetetlenűl fejelte a hálóba (1-0).

89. perc: Lipcsei adott nagyszerű labdát Barthának, de a támadó kisodródva az oldalhálóba lőtt.

Hatalmas lendülettel kezdte első másodosztályú találkozóját a Ferencváros, és sorra dolgozta ki helyzeteit a vendégek kapuja előtt. A Jászapáti szinte minden játékosa a védekezésre koncentrált, így a félpályát is igen ritkán lépte át, veszélyt pedig egyáltalán nem jelentett Kemenes kapujára. A nagy mezőnyfölény ellenére nem sikerült eredményesnek lenniük Lipcseiéknek, így gólnélküli döntetlennel vonultak az öltözőbe a csapatok.

A szünet után sem változott a játék képe, a hazaiak hatalmas mezőnyfölényben játszottak, de pontatlanságuk miatt nem sikerült megszerezniük a vezetést. A félidő közepén szép támadás végén sikerült ugyan a hálóba találniuk, de ekkor még Bognár játékvezető érvénytelenítette a találatot, a hajrában azonban Laczkó fejesével kiharcolta a győzelmet a zöld-fehér együttes.

A végig nagy fölényben játszó Ferencváros teljesen megérdemelten szerezte meg a három pontot a végig a kapuja elé szoruló Jászapáti ellen.

További eredmények:
Keleti csoport:
Békéscsaba - Szolnok 0-1 (0-0)
Jászberény - Makó 0-0
Tuzsér - Kecskemét 2-1 (0-1)

Nyugati csoport:
Haladás - Integrál-DAC 4-1 (1-1)
BFC-Siófok - BKV Előre 4-4 (2-2)
Gyirmót - Celldömölk 3-0
Soroksár - Kaposvölgye 2-0 (1-0)
Felcsút - Lombard Pápa 1-1 (0-0)

Mobilpress / (MTI)