Társoldalunk:

Elrajtolt az NB II: Fradi volt, Fradi lesz?

2006.08.11. 17:50

Egy nappal azután, hogy a Ferencvárosi Torna Club elnöksége levélben lemondásra szólította fel Ináncsy Miklóst, az egyesület elnökét, a Fradi egykori és jelenlegi ismert labdarúgói is kiáltványt fogalmaztak meg, amelyben egyebek mellett Ináncsy távozását, valamint egy volt focistákból álló tanácsadó és felügyelő testület létrehozását sürgetik.   

A kiáltványt, amelyet az alábbiakban változatlan formában közlünk, az 1940-es évektől kezdődően évtizedenként egy-egy ismert ferencvárosi labdarúgó - Rudas Ferenc, dr. Fenyvesi Máté, Albert Flórián, Máté János, Mucha József, Bánki József, ifjabb Albert Flórián és Lipcsei Péter - írta alá. 

"Mi, a Ferencvárosi Torna Club egykori és jelenlegi labdarúgói, sportolói és szurkolói kiáltvánnyal fordulunk a sportot, a labdarúgást, a Ferencvárost és hazánkat szerető barátainkhoz, mert olyan szégyen esett szeretett klubunkkal, melyhez fogható 107 éves történelmünkben nem volt.

Bár eredményei alapján a legmagasabb osztályra érdemes csapatunk, mégis a második vonalban kell szerepelnie. Ez a döntés lavinát indított el és elgondolkodásra késztetett bennünket. A súlyos válság okai egyrészt gazdaságiak, másrészt erkölcsiek. Mind a kettőre megoldást kell keresnünk, hiszen az FTC több mint egy klub, a "Ferencváros" a nemzeti kultúra része,
közös örökségünk és nemzeti önazonosságunk egyik bástyája is, hiszen a közösen megélt XX. századunk minden viharában összekötő kapocs volt, kapaszkodót adva sok millió magyarnak határokon innen és túl. Azonban azt
kell látnunk, hogy a rendszerváltoztatás óta a klubban rablógazdálkodás folyik, melynek kárát a csapat és a szurkolók szenvedik.

Eljött az ELSZÁMOLÁS ideje.

Kiáltványunkban szólítjuk fel tehát

- az FTC elnökét hogy azonnal mondjon le,

- az FTC elnökségét, hogy ideiglenesen új elnököt nevezzen ki, aki elvégzi a klub teljes körű gazdasági átvilágítását és annak eredményéről nyilvánosan beszámol, valamint hosszú távú gazdasági és sportkoncepciót dolgoz ki.

- az FTC elnökségét, hogy a klub hét feddhetetlen gazdasági múltú és erkölcsileg elismert egykori labdarúgóiból - az 1940-es évektől kezdődően minden évtizedből egy-egy játékos bevonásával - hívja létre azt a tanácsadói testületet, mely az átvilágítási folyamat minden részletébe betekinthet, a mai naptól befolyó anyagi javak felett teljes körű ellenőrzést gyakorol, valamint felügyeletükkel indul meg az FTC új elnökségének felállítása.

Kiáltványban kérjük

- minden Ferencvárost szerető magyar barátunk támogatását. Játsszon mindig,
mindenütt teltház előtt az FTC, zúgjon a Hajrá Fradi, mint egykor. Találjunk újra egymásra, mi fradisták, mert a mi dolgunk, hogy erkölcsileg háttérországa legyünk azoknak, akik a helyzet megoldásán fáradoznak.

- a független magyar bíróságot, hogy elfogultság nélkül tárgyalja a Ferencváros minden ügyét és amennyiben méltánytalanság érte, megfelelő módon kötelezze kártérítésre azokat, akik az anyagi és erkölcsi károkat okozták.

- a magyar kis- és középvállalkozókat, tehetős barátainkat, magyar vállalatokat, hogy hozzák létre a Ferencvárosi Mecénások Társaságát, mert az elmúlt másfél évtized nyilvánvalóvá tette, hogy az idegenszívű haszonlesők helyett csak magunkra számíthatunk. Legyen a Fradi a magyaroké, ne kelljen idegen országok milliomosainál megalázóan házalnunk.

Mutassuk meg újra a világnak, hogy össze tudunk fogni, hogy közösen nagy dolgokra vagyunk képesek. Lesz még újra bajnok a Fradi, lesz még újra kupagyőztes, lesznek újra rangadók az Üllői úton. Azonban az első rangadót nekünk, a Ferencvárosi Torna Clubot szeretőknek kell megnyerni a közöny, a széthúzás, a külső rosszakarók ellen. Meg kell újulnunk, meg kell erősödnünk, hogy újra szárnyalhassanak a Zöld Sasok.

Hajrá magyar futball! Hajrá Fradi!"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK