Társoldalunk:

Elrajtolt az NB II: Fradi volt, Fradi lesz?

2006.08.11. 17:50

A magyar labdarúgás történetében még nem fordult elő, hogy egy csapatot kizárjanak az élvonalból.

Az 1983-84-es bajnokság során lejátszott Bp. Honvéd-Volán 6-6-os eredménnyel végződő mérkőzésről hiába bizonyosodott be, hogy bunda volt, az MLSZ a találkozót 0-0-lal igazolta, mindkét csapattól levontak 5-5 pontot. A Honvéd ettől még bajnok maradt... (Az 1988-as bundaügynek is csak néhány játékos esett áldozatául.) Ezek után furcsa, hogy a licencügy egyetlen kárvallottja a Ferencváros lett, igaz, a hiányosságokat és az adósságokat az érdekelt felek sem titkolták.

De hogyan is zajlik ez a Serie A-ban?

Olaszországban idén nyáron a vébé mellett az úgynevezett bundabotrány volt a fő téma, amelyben négy klubot találtak bűnösnek, a Juventust, a Laziót, a Fiorentinát és a Milant, és elsőfokon a milánói klub kivételével mindegyik gárdát a másodosztályba sorolták, majd végül másodfokon jóval enyhébb ítéletet hoztak, és csak a Juve került a Serie B-be, ami azt jelenti, hogy a Zebrák először kezdenek egy idényt az élvonaltól távol.

A korábbi években sem voltak szívbajosak a döntőbírák, az 1979/80-as idényben a totóbotrány következtében a Milant és Laziót is a másodosztályba száműzték, és számos játékost eltiltottak, így a később a 82-as vébén az olaszok hősének bizonyuló Paolo Rossit, vagy az 1979-es gólkirályt, Bruno Giordanót.
 
A Genoa 2005 tavaszán tíz év után készülhetett ismét az élvonalra, de nem sokáig, ugyanis kiderült, hogy a Serie B utolsó fordulójában, a Venezia ellen bundázott, és így a harmadosztályba sorolták.

Olyanra is volt példa, hogy egy nagymúltú klub csődöt jelentett, a Fiorentina a 2001/2002-es évadban kiesett a Serie A-ból, de nem volt elég pénze a firenzei egyesületnek arra, hogy nevezzen a másodosztályra, ezért 2002. augusztus 2-án bejelentették, hogy az egyesület gyakorlatilag megszűnt.

Nem maradt futball nélkül a város, ugyanis egy Diego Della Valle nevű üzletember megjelenésével létrehozták a Fiorentina 1926 Florentia Viola névre hallgató új csapatot, amely a negyedosztályban indulhatott. A Violák meg is nyerték a negyedosztályt, de nem egy, hanem két lépcsőfokkal kerültek feljebb, ugyanis a szövetség 2003 nyarán 24 csapatosra bővítette a Serie B-t, és mivel egy résztvevő még hiányzott a nevezések után, így végül a Pisa helyett a korábbi érdemei miatt felkért Fiorentina lett a 24. induló.

Ekkor már a régi néven szerepelt a csapat, ugyanis Della Valle egy árverésen visszaszerezte a klub nevét, címerét és színeit, a toszkán drukkerek nagy örömére pedig a kedvencek végül osztályozós helyen végeztek, és mivel sikerrel vették a Perugia elleni párharcot, így két év után ismét a Serie A-ra készülhettek.

Összeállította: Bordás Gábor, Dajka Balázs, Juha Pál, Pincési László

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK