Társoldalunk:

Vanczák Graz helyett Sunderlandbe utazott

2006.08.15. 12:59

Kedd délelőtt elutazott Grazba a magyar labdarúgó-válogatott. Bozsik Péter szövetségi kapitány 20 játékost vitt magával a szerda esti, 20.30-kor kezdődő, Ausztria elleni barátságos mérkőzésre. A 25 tagú keretből a sérült Sebők Vilmos mellett kimaradt az angliai próbajátékra utazó Vanczák Vilmos, valamint Polonkai Attila, Simek Péter és Végh Zoltán.

"Vanczák jól játszott az angolok ellen, most a kispadon kapott volna helyet, ezért elengedtem Sunderlandbe, próbajátékra" - mondta Bozsik Péter, aki a védelemben Juhász Rolandnak és az Anglia ellen a májusi meccs elején megsérült Komlósi Ádámnak szán szerepet. A kapitány úgy határozott, hogy a sérült Sebők Vilmoson, valamint a már említett Vanczák Vilmoson kívül Simek Péter, Polonkai Attila és Végh Zoltán sem tart a többiekkel. A csapat kedd este 19 órakor edz Grazban.

A szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre készülő osztrák és magyar labdarúgó-válogatott 136. alkalommal találkozik egymással. A mérleg eddig magyar fölényt mutat: a nemzeti együttes 65 győzelem mellett 30 döntetlent és 40 vereséget számlál, a gólkülönbség 295-251.

A mostani összecsapás mindenképpen különleges lesz, ugyanis a nagy számú mérkőzés ellenére a két együttes Grazban még nem találkozott egymással. Három kivételtől eltekintve - Linz, Salzburg és Stockholm - mindig Budapest vagy Bécs volt a helyszín.

Legutóbb 2000. augusztus 16-án, az akkor még Népstadionnak nevezett létesítményben volt "örökrangadó", Illés Béla és Roland Kirchler góljaival 1-1-es döntetlen született.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a találkozón az alábbi összeállításban kezd az osztrák, illetve a magyar labdarúgó-válogatott:
Ausztria: Helge Payer (a második félidőben Jürgen Macho) - Joachim Standfest, Martin Stranzl, Ferdinand Feldhofer, Emanuel Pogatetz - Paul Scharner, Thomas Prager, Rene Aufhauser, Andreas Ivanschitz - Roman Wallner, Sanel Kuljic.
Magyarország: Király Gábor - Fehér Csaba, Éger László, Komlósi Ádám vagy Juhász Roland, Halmosi Péter vagy Lőw Zsolt  - Gera Zoltán, Molnár Balázs, Tóth Balázs, Dárdai Pál, Huszti Szabolcs - Szabics Imre.

Osztrák kollégájához, Josef Hickersbergerhez hasonlóan a szerdai barátságos találkozón harmadszor ül majd a nemzeti együttes kispadján Bozsik Péter, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Miközben azonban az ellenfél szakvezetője eddig nyeretlen csapatával (0-2 Kanadával és 1-4 Horvátországgal szemben), Bozsik már megízlelhette a siker ízét: az angoloktól elszenvedett 3-1-es kudarc után Új-Zélandot 2-0-ra legyőzte csapata. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva a 44 éves tréner azt mondta: Grazba is úgy érkeztek, hogy győzni szeretnének. "Számunkra most az a fontos, hogy tovább stabilizáljuk a játékunkat és a csapat egyre jobban összeérjen" - mondta Bozsik.

A házigazdák 17 éve nem kaptak ki Stájerország székhelyén, azaz nehéz dolga lesz a vendégeknek, de tudja ezt a magyar kapitány is. "A két együttes között nincs nagy tudásbeli különbség, ám remélem, hogy jó teljesítményt nyújtunk és győzünk" - fogalmazott. A szakvezető csak később jelöli ki kezdőtizenegyét, de az APA-nak nyilatkozva kijelentette: Szabics Imre biztosan pályára lép. A jelenleg a német Mainzban futballozó csatár korábban sokáig a helyi Sturmot erősítette.

"Nagyon jó lesz ismét itt játszani, hiszen kellemes emlékeket őrzök az ausztriai légióskodásomról. A két gárda körülbelül azonos játékerőt képvisel, így szerintem a pillanatnyi forma dönt majd" - nyilatkozott Szabics.

A szerdai találkozóval kapcsolatban az APA megkérdezte Lothar Matthäust, Bozsik elődjét is, aki jelenleg a Salzburg csapatánál dolgozik Giovanni Trapattonival. "Úgy gondolom, a magyar válogatott védelme nem túl gyors, bár a csapat már tapasztaltabb, mint az én időmben volt" - mondta a német szakember, aki azt is elárulta, hogy távozása óta is figyelemmel követi a piros-fehér-zöld gárda szereplését.

A meccset a szlovák Richard Havrilla vezeti, a Duna Televízió közvetíti, a kommentátor Knézy Jenő lesz, aki - édesapja nyomába lépve - először közvetít élőben magyar válogatott mérkőzést.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK