Társoldalunk:

Jól sikerült a Bozsik-csapat főpróbája

2006.08.16. 17:44

U21-es EB-selejtező:
Magyarország - Finnország 5-0 (2-0)
Szusza Ferenc-stadion, 1500 néző
v.: Einwaller (osztrák)
Magyarország: Kovács Z. - Pollák, Vaskó, Rodenbücher, Balogh B. - Magasföldi (Tőzsér, 68.), Vadócz, Sándor Gy., Bori (Tisza, 77.) - Feczesin (Kanta J., 87.), Priskin.
Finnország: Mäenpää - Lampi, Lehtonen, Halsti, Moisander - Vuorinen, Manninen, Nyman, Aäritalo (Hetemaj, 71.) - Eremenko, Santala (Lehtinen, 64.).
gól: Priskin (25., 78.), Feczesin (44., 81.), Balogh B. (72.)
sárga lap: Priskin (58.), Aäritalo (60.), Magasföldi (65.), Eremenko (84.)

Megváltozott a lebonyolítás az utánpótlás-csapatok küzdelmében, eddig a felnőttválogatottak csoportbeosztása alapján mérkőztek meg egymással a fiatalok, most azonban három gárda került össze, mindenki egyszer játszik otthon, és a csoportgyőztes jut tovább a pótselejtezőre, ahonnan el lehet jutni az Európa-bajnokság döntőjébe.

Róth Antal fiai a finnekkel és az oroszokkal kerültek egy csoportba, az erőviszonyok alapján talán utóbbi együttes a favorit, de fiataljaink az előző sorozatban is bizonyították, hogy nem törődnek a papírformával, a svédeket megelőzve a horvátok mögött jutottak tovább a pótselejtezőre, ahol nagyon megszorongatták az olaszokat.

A mostani találkozón a szövetségi kapitány nem számíthatott a sérült Máté Péterre, Bank Istvánra és Varga Róbertre, de magyar szinten jól csengő nevek alkották a csapatot, amelyben két légiós is helyet kapott Priskin Tamás és Vadócz Krisztián személyében, Tőzsér Dániel az utolsó pillanatban kikerült a kezdőből, helyén Magasföldi József játszott.

Első félidő

10. perc: egy finn védelmi hiba után Priskin fejelt Feczesin elé, aki elsőre ballal a kapust találta el, aztán visszakerült hozzá a labda, de ezúttal jobbal gyatrán a jobb sarok mellé helyezett.

16. perc: Santala végezhetett el szabadrúgást 19 méterről, de a sorfalba bombázott, a levágódó labdát aztán Eremenko vágta magasan a kapu fölé.

23. perc: Magasföldi szöglete után Priskin a rövid saroknál csúsztatott, de Mäenpää nagy bravúrral kiütötte a labdát a léc alól.

25. perc: ezt már nem tudta védeni a finn kapus, Sándor remek passza után ugrott ki Priskin, két védőt kicselezett, aztán külsővel a bal alsóba pöckölt, 1-0!

35. perc: megint Priskin veszélyeztetett, egy hosszú indítás után kicselezte Lehtonent, aztán jobbal 8 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, de Mäenpää leért és hárított.

37. perc: Priskin tette ki a labdát a bal oldalon robogó Polláknak, aki az alapvonalról visszagurított, középen Magasföldi első lökete levágódott, másodszorra azonban tisztán próbálkozhatott, de a léc fölé tüzelt.

41. perc: az első finn lehetőség: egy beadás után középen Vuorinen még lemaradt a labdáról, Santala viszont beleért, de nem tudta a kapu felé irányítani, így kirúgás lett az akció vége.

44. perc: Vaskó ívelte a labdát a saját térfeléről a jobb szélre Bori elé, akinek Moisander kishíján lerúgta a fejét, de a játékvezető továbbengedte az akciót, az MTK középpályása pedig visszagurított Feczesin elé, aki 13 méterről nagy gólt lőtt a bal felső sarokba, 2-0.

A várakozásnak megfelelően a technikásabb magyar csapat jóval több helyzetet dolgozott ki, mint az elsősorban az ívelésekre építő finnek, úgyhogy 45 perc után teljesen megérdemelt a hazai vezetés, ráadásul Priskin és Feczesin találata is gyönyörű volt.

Forrás: MTI
Priskinéknek volt mit ünnepelnie

Második félidő

54. perc: Sándor szerzett labdát, így három támadó mehetett egy finn védővel szemben, de az újpesti középpályás rossz megoldást választott, és végül nem alakult ki ziccer.

56. perc: Priskin 18 méteres bombáját tolta ki Mäenpää a jobb saroknál.

58. perc: Priskin rossz ütemű becsúszása sárga lapot ért az osztrák bírónál.

60. perc: Aäritalo buktatta Vadóczot, ez is sárga.

61. perc: Priskin játszotta át a védőjét, aztán éles szögből próbált gólt szerezni, de Mäenpää bravúros mozdulattal megakadályozta ebben.

65. perc: Magasföldi is besárgult labdaelrúgás miatt.

72. perc: a csereként beállt Tőzsér bolondította meg a finn védőket a bal oldalon, a középre lőtt labdára Priskin és Balogh is érkezett, végül utóbbi lábáról került a hálóba a labda, 3-0.

78. perc: Sándor osztott ki egy esernyőt, aztán remekül indította Tiszát, és a másik csereember is gólpasszt adott, mert a beadást Priskin két lépésről bólintotta a hálóba, 4-0.

81. perc: Sándor tolt meg fejjel egy labdát Halsti mellett, aztán megkerülte a védőt, majd középre adott, ahol Feczesin az eldőlő kapus mellett a jobb sarokba passzolt 7 méterről, 5-0.

84. perc: Eremenko rántotta le Sándort, sárgát kapott.

85. perc: Sándor passzolt Tiszához, aki pimasz csellel csapta be Halstit, majd ballal fölélőtt.

88. perc: Tőzsér lapos lövését tolta ki Mäenpää, majd fél perccel később Vadócz átadása után ballal ziccerben nem találta el jól a labdát az AEK Athén légiósa.

A második félidőben kicsit álmosan kezdtek a mieink, igaz, a finnek így sem dolgoztak ki ziccereket, de jóval több időt töltöttek a magyar kapu előtt, mint az első 45 percben. Balogh gólja aztán mindent eldöntött, az északiak ettől összezuhantak, Priskinék viszont továbbra is felszabadultan futballoztak, és szebbnél szebb gólokat szerezve alakították ki az 5-0-s végeredményt. A csoportelsőség így a szeptember 6-i moszvai orosz-magyar találkozón dől el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK