Vágólapra másolva!
A magyar U21-es labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn 5-0-ra legyőzte a finneket, így minden esély megvan arra, hogy továbbjusson a pótselejtezőre. Felnőttcsapatunk Grazban lépett pályára barátságos mérkőzésen, Bozsik Péter fiai a norvégok elleni Eb-selejtező főpróbáját tartották a sógorok ellen, és az első félidei teljesítménynek köszönhetően 2-1-es diadalt arattak.

barátságos mérkőzés:
Ausztria - Magyarország 1-2 (0-2)
Graz, UPC-stadion, 11 ezer néző
v.: Havrilla (szlovák)
Ausztria: Payer (Macho, 46.) - Standfest, Stranzl (Ertl, 87.), Feldhofer, Pogatetz (Katzer, 46.) - Scharner, Junuzovic (Wallner, 46.), Aufhauser (Mörz, 80.), Ivanschitz (Prager, 61.) - Leitgeb, Kuljic
Magyarország: Király (Fülöp, 46.) - Fehér Cs., Éger, Juhász, Halmosi (Lőw, 61.) - Horváth A. (Kiss Z., 79.), Molnár B., Dárdai - Gera (Kabát, 89.), Szabics (Sowunmmi, 59.), Huszti.
gól: Aufhauser (74.), illetve Gera (15.), Horváth A. (36.)
sárga lap: Juhász (40.), Kuljic (58.), Prager (63.), Scharner (70.), Fehér Cs. (91.), Wallner (91.)

Bozsik Péter irányításával eddig két találkozót játszott nemzeti tizenegyünk, Új-Zélandot 2-0-ra győzte le a Szusza Ferenc-stadionban, majd Manchesterben 3-1-s vereséget szenvedett, és mivel szeptember 2-án a norvégok ellen már Eb-selejtező vár a mieinkre, így a 2008-as kontinensviadal egyik házigazdája elleni összecsapás a főpróbának számított.

Első félidő

12. perc: egy szöglet után nem tudott felszabadítani a magyar védelem, a visszafejelt labda után Kuljic került helyzetbe, de estében csak belekapott a labdába, ami Király zsákmánya lett.

15. perc: Huszti ívelt be a bal oldalról, Szabicsot középen eltüntették, de Gera az ötösről látványos mozdulattal, elvetődve juttatta a labdát a jobb sarokba, 0-1.

22. perc: Huszti szöglete után Juhász csúsztatott a rövid saroknál, Payer jó reflexszel hárított.

26. perc: Dárdai vett mellre egy labdát, aztán 22 méterről kapásból lőtt, Payer fogta a löketet.

30. perc: Leitgeb bombázott 18 méterről, de a labda elsuhant a jobb kapufa mellett.

32. perc: Ivanschitz már Királynak is munkát adott, szabadrúgása ugyanis megpattant, de a magyar kapus másodszorra fogta a lövést.

34. perc: Halmosi és Junuzovic rajtolt a labdára a magyar 16-os bal sarkánál, a Loki játékosa az osztrák felé nyúlt, aki egyből elesett, a szlovák bíró pedig az asszisztenssel konzultált, majd büntetőt ítélt. A labdának Kuljic futott neki, de Király kitolta a jobb sarok felé tartó labdát.

36. perc: góllal debütál az újonc! Halmosi beadását szépen vette le Szabics, majd egyből Huszti elé tálalt, akinek lövését Payer még megfogta, de a kipattanóra érkezett Horváth András és futtából 17 méterről gyönyörű gólt lőtt a bal felsőbe, 0-2!

38. perc: szinte egyből a középkezdés után Dárdai is helyzetbe került, de túl közel vitte Payerhoz a labdát, és ballal nem tudta átemelni az osztrák portást.

40. perc: Juhász állította meg szabálytalanul Ivanschitzot, sárgát kapott.

42. perc: Horváth szabadrúgását Juhász csúsztatta meg középen, és centiken múlt az újabb magyar találat.

Az első percek osztrák mezőnyfölénye után a magyar csapat kezdeményezőbbé vált, és egy szép akció végén megszerezte a vezetést, Gera Zoltán akrobatikus mozdulatának köszönhetően.

A sógorok támadásaiból hiányzott az átütőerő, de segített nekik a játékvezető, mert Halmosi és Junuzovic találkozása után büntetőt ítélt, igaz, ez sem hozta meg az osztrák gólt, mert Király kitolta Kuljic lövését, és sok magyar drukkerben egyből felrémlett az 1998-as bécsi találkozó, amikor a Bicskei Bertalan irányította magyar csapat 3-2-re nyert, és Király akkor is tizenegyest védett (idén tavasszal Lampard sem tudta becsapni 11 méterről).

A büntető után Horváth András igazolta, hogy első válogatottsága ellenére nem lámpalázas, és nagyon nagy gólt lőtt, így 2-0-s vezetéssel zárult az első játékrész, bár Dárdai és Juhász is növelhette volna az előnyt.

Második félidő

46. perc: mindkét csapatban volt csere a szünetben, a mieinknél csak egy helyen történt változás, Király helyett Fülöp őrzi a válogatott kapuját.

58. perc: Kuljic kapott sárgát Dárdai buktatásáért.

63. perc: a frissen beállt Prager rúgta fel Dárdait, ez is sárga.

66. perc: Lőw ment el a bal oldalon, beadása átszállt a hosszú oldalra, ahol Gera az első gólhoz hasonlóan ismét akrobatikus mozdulatot próbált bevetni, de ezúttal nem találta el a labdát.

70. perc: Scharner felrúgta Husztit, besárgult.

74. perc: Aufhauser szépített, Leitgeb beadása üresen találta a hazaiak 6-osát, aki kilenc méterről a bal sarokba csúsztatott,1-2.

76. perc: Huszti a bal oldalról beadás helyett kapura lőtt egy szabadrúgást, amit Macho üggyel-bajjal kitolt, a kipattanót még Juhász próbálta középre adni, de Macho ebbe is beleért.

91. perc: Fehér és Wallner kapott sárga lapot kakaskodásért.

93. perc: megint egy osztrák szöglet okozott riadalmat, a lepattanó labdát Scharner sarkalta kapura, de Fülöp nagyot védett.

A második félidőben kevesebbet mutatott a magyar csapat, igaz, hogy az osztrákok sem vezettek viharos rohamokat, többet volt ugyan náluk a labda, de komolyabb helyzetet nem sikerült kialakítani. Aufhauser gólja után aztán belelkesedtek a hazaiak, de ez újabb gólt már nem eredményezett, maradt a 2-1-es magyar siker, és az első félidei játékra még lehet építeni a későbbiekben.

Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Bíztam a győzelemben. Az első félidőben voltak biztató jelek, de még akkor sem értük el azt a színvonalat, amit Manchesterben. A második félidőre kissé elfáradtunk, nem tudtuk annyit birtokolni a labdát, amennyit szerettük volna, de sikerünk megérdemelt, hiszen az osztrákoknak egyetlen gólhelyzetük sem volt akcióból".

Josef Hickersberger, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya:
"Az első tíz percben jól játszottunk, egy védelmi hiba révén mégis hátrányba kerültünk. Ezt követően a magyarok jobbak voltak, ami leginkább abban nyilvánult meg, hogy nagyobb akarattal futballoztak, és kombinatív játékot mutattak be. A hajrában sikerült átvennünk az irányítást, de ez csak a szépítéshez volt elég".

Olyan játékost kerestünk, aki hátulról, második hullámban érkezve is veszélyes lehet, mert a korábbi találkozókon az okozott problémát, hogy nem tudtuk megfelelően támogatni a csatárokat. Horváth beváltotta a hozzá fűzött reményeket" - mondta a soproni középpályásról a szakvezető, aki a Grazban Ausztria ellen 2-1-re megnyert barátságos mérkőzés után sem pozitív, sem negatív értelemben nem kívánt senkit kiemelni csapatából.

Bozsik szerint megérdemelt győzelmet aratott együttese, mivel technikailag jobb volt az osztrákoknál, akiknek egyetlen helyzetük sem volt akcióból. Az ellenfél góljával kapcsolatban megjegyezte, hogy a szögletnél "elaludt a védelem".

"A labdabirtoklással nem voltam elégedett. Valószínűleg azért nem tudtuk úgy eldugni a labdát, mint Manchesterben az angolok ellen, mert a második félidőre elfáradtunk. Ennek az az oka, hogy a csapatból többen még vasárnap is bajnoki találkozón játszottak" - fogalmazta meg kritikai észrevételeit a harmadik válogatott mérkőzésén dirigáló szakember.

Bozsik az ezúttal halványabb teljesítményt nyújtott Geráról azt mondta, "játszott már jobban, de végre gólt rúgott, míg a csapat Manchesterben hiába játszott magasabb színvonalon, mint most, akkor nem sikerült két gólt rúgni, ezúttal viszont igen".

Kollégája, Josef Hickersberger sportszerűen elismerte, a magyarok jobbak voltak: "Technikás, kombinatív futballt mutattak be a magyarok és a jobban akarták a sikert. Sokkal többet futottak labda nélkül, ami döntőnek bizonyult. Az első tíz percben és a szépítő gólunk után játszottunk elfogadhatóan".

Összességében az Eb-selejtezőkre nézve biztató játékkal megérdemelt győzelmet aratott Bozsik Péter legénysége, de szeptember 2-án a - szerdán a brazilok ellen 1-1-et elérő - norvégok nyilvánvalóan nagyobb erőbedobásra késztetik majd a magyar csapatot.

(MTI)