Vágólapra másolva!
A magyar-horvát Eb-pályázat esetleges sikerétől függetlenül a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége elhatározta, hogy saját eszközeinek felhasználásával, valamint a törvények és a versenyszabályzat következetes érvényesítésével rendet teremt a futballmérkőzéseken.

Soros ülésén a grémium többek között jóváhagyta a Duna Televízióval és a Sport Televízióval a bajnoki és kupamérkőzésekre megkötött szerződéseit és kiemelten foglalkozott az elmúlt hétvégén néhány találkozón tapasztalt kirívó szabálytalanságokkal.

Kisteleki István elnök javasolta, hogy a "nulla tolerancia" jelszavával hívják fel ismét a sportszervezetek figyelmét azon elnökségi határozat tartalmára, amely a pályákon történő rendbontások kivizsgálására, és az azt követő intézkedések meghozatalára kötelezi mind a fegyelmi és fellebbviteli bizottságot, mind pedig a rendezvények lebonyolítóit, illetve az érintett klubokat.

Az azonosítható rendbontók egyéni büntetésén (pénzbírság, mérkőzéstől való eltiltás, stb.) túl a szabályok megsértése súlyos következményekkel járhat a klubokra nézve is. Az ide vonatkozó rendelkezés ugyanis úgy szól, hogy ha a vétséget elkövetőt nem lehet egyik vagy másik szurkolójaként beazonosítani, abban az esetben a rendező egyesületet kell szankcionálni. Ennek értelmében ha valamelyik játékos, szövetségi vagy klubtisztviselő illetve néző bármilyen jellegű diszkrimináló tettet követ el, akkor az első vétség után az érintett sportszervezettől automatikusan három pontot kell levonni.

A második vétség esetében hat pont levonás jár, és a további vétségek után a csapatot az adott bajnoki rendszerben egy osztállyal lejjebb kell sorolni. Amennyiben egy csapat pont nélkül marad a büntetések után, az adott szövetség köteles azt diszkvalifikálni.

A beszámolóból kiderül: az elmúlt heti események (debreceni, szolnoki, csepeli mérkőzések) arra kényszerítik a szövetség vezetését, hogy szigorúan és következetesen képviselje azt az álláspontot, hogy a pályákon rendnek kell lennie. Ezért felkérte a fegyelmi és fellebbviteli bizottságot, hogy vizsgálja ki az eseményeket, és a korábban meghozott szabályok szellemében következetesen és szigorúan járjon el.

Miniszteri kezdeményezés a rasszizmus visszaszorításra

Lamperth Mónika sportot is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter fokozott szakmai összefogást kezdeményezett a futball-lelátókon egyre inkább eluralkodó rasszizmussal szemben - erről a minisztérium közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A tárca vezetőjének döntését követően Elbert Gábor sport szakállamtitkár írásban fordult az érintett első- és másodosztályú klubok vezetéséhez annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg a múlt hétvégi gyűlöletkeltő megnyilvánulások.

A szakállamtitkár csütörtökön levelében kérte fel a labdarúgóklubok elnökeit, hogy a rendelkezésükre álló valamennyi törvényes eszközt kihasználva akadályozzák meg a felelőtlen, gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat.