Társoldalunk:

A Real Madrid a Barcelona trónjára tör

2006.08.25. 8:29

Az FC Barcelona, a Real Madrid és a Valencia CF alkotta spanyol élboly továbbra is meghatározza a szombaton rajtoló Primera División küzdelmeit, azaz minden bizonnyal nem alakul kvartetté a közvetlen élmezőny, de nem is csökken a létszám az "ideális" hármas egység alá. A trió mögött is nagy tömörülés és a végletekig kiélezett küzdelem várható, némi átrendeződéssel. Az újoncok közül véleményünk szerint kettő is kiharcolja majd a bennmaradást, azonban még így is viszonylag népes kiesőjelöltjeink mezőnye.

Ugyanúgy, ahogy a Premier League-ben a Chelsea FC kapcsán, a spanyol élvonalban is az a fő kérdés, vajon az elmúlt két év bajnoka, esetünkben az FC Barcelona képes lesz-e harmadszor is tarolni? Fogalmazzunk úgy, erre minden esélye megvan a katalán klubnak, hiszen ha lehet, játékoskerete a nyáron még tovább erősödött, a sikeredző Frank Rijkaard és a csapat gyakorlatilag összes ásza maradt Barcelonában.

A Juventus FC mizériája annyiban mindenképpen jól jött a gránátvörös-kékeknek, hogy a - viszonylag - leggyengébb csapatrésznek tartott védelmet Gianluca Zambrotta és Lilian Thuram leigazolásával sikerült felemelni a többi szekció szintjére, de a nyári felkészülési mérkőzések alapján az új igazolások közül az éppen a Chelsea FC-től megvett Eidur Gudjohnsen megszerzése is telitalálatnak bizonyult.

Ezenkívül eljönni látszik az egyik legnagyobb argentin csillag, Lionel Messi ideje is, aki Samuel Eto'óval és Ronaldinhóval alkot majd olyan támadósort az elkövetkező idényben, amelytől a világ legjobb védői is álmatlanul forgolódnak majd az ágyukban a Barca-meccsek előtti éjszakákon.

A Real Madridnál több hiányposztot kellett betölteni az új idény megkezdése előtt: klubelnök, vezetőedző, védekező középpályás... Minden jel szerint Ramón Calderón, Fabio Capello illetve Emerson és Mahamadou Diarra személyében a királyi gárda megtalálta az ideális megoldást, sőt még erősítésekben sincs hiány.

A védelembe - ismét csak a Juventus FC kálváriájának köszönhetően - a világbajnok Fabio Cannavaro érkezett, a csatársorba megvett Ruud van Nistelrooyjal pedig már kétfősre nőtt azon labdarúgók száma a klubnál, akiket Sir Alex Ferguson "kergetett át" Spanyolországba. A Ronaldo és Roberto Carlos által fémjelzett problémás brazil kontingens a jelek és minden ellenkező híresztelés ellenére még egy évig maradhat az egyesületnél, és ha mindenki elhatározza a Realnál, hogy a 2006-2007-es idényt kemény munkával tölti, még az FC Barcelona trónfosztása sem tűnik elképzelhetetlennek.

Eséllyel pályázhat a bajnoki címre az a Valencia CF is, amelynek szakmai stábja Amedeo Carboni személyében egy rendkívül ambiciózus sportigazgatóval erősödött - ezzel párhuzamosan pedig a játékoskeret lett szegényebb egy balhátvéddel. Sőt, igazából kettővel, hiszen távozott a posztról a brazil Fábio Aurélio is. Pótlásukra érkezett az Angliából hazacsábított Asier del Horno, illetve a szintén a szigetországból visszatért Fernando Morientes is csatlakozott a gárdához, hogy a minap a Real Betis jobbszélsőjét, Joaquínt is megszerezze az egyesület.

A távozók száma a Turia-partiaknál lényegesen magasabb volt az új igazolásokénál, közülük azonban gyakorlatilag senkit nem kell pótolni, hiszen vagy a kispadon ücsörögtek, vagy kölcsönjátékosként más klub mezét viselték az elmúlt idényben, távozásuk inkább kedvező hatással van a klubra, elsősorban anyagi szempontból.

Még a népszerű Bohóc, Pablo Aimar helyére sem kellett új embert keresni, Quique Sánchez Fernando Morientes érkezésével (és David Villa megtartásával) minden jel szerint átáll a klasszikus 4-4-2-es felállásra, amelyben az irányítóra már nincs szükség. Ha a futballisták gyorsan beleszoknak az új taktikába, és sikerül elkapni a rajtot, újabb aranykor köszönthet az egyesületre.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK