Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott első Európa-bajnoki selejtezőjén óriási védelmi hibák miatt háromgólos vereséget szenvedett Norvégiától a Megyeri úti Szusza Ferenc-stadionban. Bozsik Péter szövetségi kapitány szerint muszáj összeszednie magát a csapatnak, ám a tréner úgy véli, már a 3-4. hely elérése is bravúr lenne, így kimondva-kimondatlanul is lemondott a továbbjutásról. A norvégok edzője rendkívül elégedett, míg a gólvágó Solskjaer szerint akár még jobb is lehet a magyar csapat.

A mérkőzés - sajnos - politikával kezdődött. Pár perccel a magyar-norvég labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt a kapu mögött elhelyezkedő hazai szurkolók előbb "aki nem ugrál, büdös szlovák!" rigmust kiabáltak ugrálva, majd többször is felhangzott a "vesszen Trianon!". A bekiabálásnak a két válogatott kivonulása vetett véget, a csapatokat óriási hangorkán fogadta. A két szurkolótábor - a norvégokat több mint kétezren kísérték el - sportszerűen, csendben hallgatta végig a másik nemzet himnuszát.

Az első tíz percben aztán felzendült, hogy "szlovákok, nincs hazátok!", illetve "utálunk, szar Szlovákia!". Ezen kívül a nemzeti együttes minden meccsén "kötelező jelleggel" felhangzó, "lesz még Erdély Magyarországé!" sem maradt ki. A műsorközlő nem figyelmeztette a drukkereket, a kórus magától elhallgatott...

Ami pedig a focit illeti, a norvégok egyből agresszíven letámadták a magyarokat, de Bozsik Péter csapata keménységben állta a versenyt ellenfelével. A kapuk közelébe egyik csapat sem jutott el, a 15. percben azonban Éger "rúgatott egy gólt" a vendégekkel, ami nemcsak a magyar védőt, hanem az egész csapatot megzavarta. A második norvég találatot Király és Lőw ajándékozta a norvégoknak, így hiába volt mezőnyben egyenrangú ellenfél a magyar gárda, a látottak nem adtak okot az elégedettségre. A harmadik norvég góllal gyakorlatilag 45 perc alatt eldőlt a találkozó.

A folytatásban a norvégok igyekeztek látványosan futballozni a kedvüket és hitüket vesztett házigazdák ellen. A hazai szurkolók, miután "lemondatták" Kisteleki István MLSZ-elnököt és visszakövetelték a pénzüket, az utolsó húsz percben együtt ünnepeltek a vendégdrukkerekkel. Minden norvég cserejátékost megtapsoltak, a magyarokat kifütyülték. Ha a vendégek végig komolyan veszik a meccset, a helyzetek alapján nagyobb különbséggel is nyerhettek volna. A lefújás után a norvég szurkolók mellett a magyarok is óriási ünneplésben részesítették a vendégegyüttest. A hazai drukkerek előbb magukhoz hívták, majd kifütyülték Geráékat. A műsorközlő búcsúzóul megköszönte a sportszerű szurkolást.

Forrás: MTI

Vanczákék lehajtott fejjel jöttek le a gyepről

A nemzeti együttes először kapott ki hazai pályán a skandináv gárdától, amelyet utoljára 1981-ben győzött le, az azóta lejátszott hét találkozón öt döntetlen mellett két kudarcot számlál. A Szusza-stadionban is először maradt alul a magyar válogatott.