Vágólapra másolva!
A Norvégia elleni 4-1-es vereség után visszahozva Európa-bajnoki reményeit a magyar válogatott idegenben 3-1-re legyőzte Bosznia-Hercegovinát a selejtezősorozat C csoportjában. Bozsik Péter együttese a 38. perctől emberelőnyben futballozott.

Európa-bajnoki selejtező, C csoport, 2. forduló:
Bosznia-Hercegovina - Magyarország 1-3 (0-1)
Zenica, 28 ezer néző
v.: Kosztasz Kapitanisz (ciprusi)
Bosznia-Hercegovina: Hasagic - Berberovic, Spahic, Papac, Music (Muslimovic, 46.) - Bolic, Bajramovic, Bartolovic (Trvunovic, 64.), Misimovic - Hrgovic (Beslija, 73.), Barbarez
Magyarország: Király - Fehér (Kiss Z., 83.), Vanczák, Éger, Lőw (Juhász, 65.) - Tóth B., Molnár B., Dárdai - Gera, Torghelle (Kabát, 89.), Huszti
gól: Misimovic (63., tizenegyesből), illetve Huszti (36., tizenegyesből), Gera (47.), Dárdai (50.)
kiállítva: Spahic (38.)
sárga lap: Spahic (35., 38.), Barbarez (40.), Bolic (52.), Beslija (76.), illetve Fehér (10.), Molnár (38.)

Valamit muszáj volt kitalálnia Bozsik Péternek a válogatott norvégok elleni tragikomikus produkciója után, a szövetségi kapitány pedig ennek megfelelően meg is variálta csapatát, igaz némiképp eltérve az előzetes találgatásoktól.

Torghelle Sándor beállítására Sowunmi Thomas helyére számítani lehetett, miként a Törökországban légióskodó Tóth Balázs játékára is, aki azonban Molnár Balázs helyett Horváth András kárára kapott lehetőséget. A hátvédsor sem maradt érintetlen, ám nem a szombaton egy-egy norvég gólt összeügyetlenkedő Éger László, illetve Lőw Zsolt, hanem Juhász Roland maradt ki a csapatból, az Anderlecht védője helyén Vanczák Vilmos kezdett.

Az előjelek kétségtelenül a bosnyákoknak kedveztek: Málta ellen 5-2-es sikerrel kezdték a selejtezősorozatot, a világranglistán 38 hellyel előznek minket (42.-ek), a hivatalosan 15 ezer férőhelyes zenicai stadionban - ahol eddig még nem kapott ki nemzeti csapatuk - pedig közel 30 ezer szurkoló zsúfolódott össze, hogy újabb győzelmet ünnepeljen a helyi médiában igencsak lesajnált magyarok ellen.

Első félidő

A mieink kezdték a mérkőzést, három másodperc elteltével azonban már bosnyákok lábán volt a labda, amellyel az első hét percben kétszer is célba vették Király kapuját, komolyabb veszélyt azonban nem okoztak. A magyarok Gera és Huszti révén eleinte a széleken próbáltak előre jutni, míg hátul leginkább Fehérnek akadtak gondjai Hrgoviccsal, aki a 10. percben sárga lapot harcolt ki jobbhátvédünknek. A 13. percben egyébként 8-1-re vezettünk a szabálytalanságok tekintetében, a tetemes előny elsősorban Torghelle küzdőszellémének köszönhetően alakult ki.

A 18. pecben aztán sípszó helyett kis híján gólt hozott a csatár harcossága, de miután a tizenhatoson belül sikeresen lerázta magáról védőjét, lövés helyett inkább vaktában középre spiccelt, így kihasználatlan maradt a meccs addigi legnagyobb lehetősége. A hazai szurkolóknak mindenesetre egyre kevésbé tetszett a találkozó, majd elégedetlenségük harsány füttykoncertbe csapott át, miután a 23. percben Huszti 25 méterről ballal megdöngette a kapufát.

A két nagy helyzet felbátorította a magyar csapatot, amely a játékrész második felére dicséretesen összeszedte magát a szombati trauma után. Ráadául ezúttal a szerencsével sem álltunk hadilábon, a játékvezető ugyanis a 35. percben megajándékozott minket egy büntetővel: Huszti ugrott fel fejelni Spahiccsal, aki ugyan nem szabálytalankodott, Kapitanisz mégis a sípjába fújt, és mindenki meglepetésére még sárga lappal is büntette a bosnyákot. A tizenegyest Huszti a balra vetődő kapus mellett a jobb alsó sarokba helyezte.

Forrás: MTI

Éger László ezúttal végig jól koncentrált




Második félidő

Álomszerűen folytatódott a mérkőzés a térfélcsere után: Tóth küldte be jobbról a magyar csapat első szögletét, s a labda az ötös és felesen álló Gera melléről a bal alsó sarokba pattant. A West Bromwich légiósa az első félidőben szinte észrevehetetlen volt, most azonban a legjobb ütemben vált le védőjéről. Ám ezzel még nem zárult le a magyar feltámadás: alig telt el két perc, és Dárdai labdát szerzett az utolsó emberként luftot rúgó Papactól, majd Hasagic hasa alatt a hálóba passzolt. 3-0 ide!

Felsejlett az esély, hogy idegenben kiütéses győzelmet arasson a válogatott, Huszti beadása után - hasonlóan az osztrákok elleni első gólhoz - Gera akrobatikus mozdulattal küldte a labdát a kapu mellé, míg Torghelle egy kontra végén éles szögből bombázott Hasagicba.

A másik oldalon Bolic puskázott el egy szépítési esélyt, Misimovic viszont már nem volt ennyire rendes, amikor Molnár kezezése után a hazaiak is tizenegyeshez jutottak. A bosnyák középpályás éppen oda rúgta a büntetőt, ahová Huszti, aki nem sokkal ezután visszaállíthatta volna a háromgólos különbséget, ám miután végigrobott a térfélen lövését kitolta Hasagic.

A kétgólos vezetés dacára nem lehettünk nyugodtak, támadtak a bosnyákok, és Bolic megint betalálhatott volna, de szerencsénkre továbbra is tékozlóan bánt a lehetőségeivel. Az emberelőny ellenére kontrákra rendezkedett be a magyar csapat, ami célra vezető stratégiának tűnt, Huszti középre adása után Torghelle lábában volt a negyedik gól, a PAOK csatára azonban pár méterről becsúszva a a felső kapufát találta el.

A gólkülönbségünket így nem sikerült kiegyenlíteni, ám ezzel természetesen senki nem törődött, hiszen a nemzeti tizenegy felülmúlva a várakozásokat 3-1-re nyert Boszniában, amivel életben tartotta Európa-bajnoki álmait.

A mérkőzés után lemondott Blaz Sliskovic, a bosznia-hercegovinai válogatott szövetségi kapitánya. A szakember azzal indokolta döntését, hogy az első két Európa-bajnoki selejtezőn hat pontot ígért, s ezt nem tudta betartani. A bosnyákok az első fordulóban 5-2-re nyertek Máltán. Sliskovic öt éve dolgozott szövetségi kapitányként.

Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Az döntött a mai mérkőzésen, hogy ami a norvégok ellen nem sikerült, ezúttal összejött. Örülök, hogy a csapat talpra állt és megmutatta, milyen sportemberek alkotják. Külön szeretnék köszönetet mondani a bennünket elkísérő drukkereknek a biztatásért és a hazai szurkolóknak a korrekt magatartásért, illetve azért, hogy a lefújás után sportszerűen megtapsoltak minket."