Vágólapra másolva!
Az angol Premier League csapatai iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés a világ milliárdos befektetői között. A legmagasabb osztályban több klub kizárólagos, vagy többségi tulajdonosa nem a szigetországban látta meg a napvilágot. A Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics óta több pénzember invesztált egy-egy klubcsapatba, legutóbb, kedden az Aston Villát vásárolta meg Randy Lerner.

A legjelentősebb lépést az orosz olajmágnás, Roman Abramovics, a világ egyik leggazdagabb embere tette meg, amikor 3 évvel ezelőtt megvásárolta az akkoriban anyagi problémákkal küzdő Chelsea együttesét. Azóta közel egymilliárd dollárt költött a klubra, beleértve az adósságok rendezését, új játékosok szerződtetését. A Chelsea az elmúlt két idényben megnyerte az angol bajnokságot, valóságos sztárcsapattá vált, amely kimeríthetetlen anyagi forrásokkal rendelkezik.

2005 májusában, az NFL-ben szereplő Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapat tulajdonosa, Malcolm Glazer 1,4 milliárd dollárt fizetett ki a Manchester Unitedért, így hosszas küzdelmek után megszerezte a klub 98 százalékos többségi tulajdonát. Az amerikai szembe találta magát a csapat szurkolóival, akik azzal támadták, hogy nem érdekli a foci, a Vörös Ördögök pályán elért teljesítménye, csak a televíziós szerződésekből és csapat nevéből nyerhető anyagi haszon vezérli. Glazert és családját halálosan megfenyegették. A Manchester a nyári átigazolási időszakban viszonylag csendes maradt, komoly erősítésként egyedül Michael Carrick érkezett az Old Traffordra, és a szurkolók szerint ez a tény csak alátámasztja aggályaikat.

Egészen más fogadtatásban részesült egy másik amerikai NFL-ben szereplő csapat, a Cleveland Browns tulajdonosa, Randy Lerner, aki idén megvásárolta az Aston Villát. Igaz, a birminghami klub helyzete nem is hasonlít a Manchesteréhez. A Villát hosszú évek óta elkerülték sikerek, a szurkolók már Doug Ellis elnök fejét követelték. Ezért Lernerben a megmentőt látják, aki anyagi biztonságot hozhat a klub életébe, és egy eredményesebb időszak kezdetében reménykednek.

A Portsmouth csapatánál Alekszander Gajdamak társtulajdonos lett idén januárban. A tőkeinjekciónak köszönhetően a klub elkerülte a kiesést. Gajdamaknak nem tartott sokáig, hogy teljesen átvegye az irányítást, és ma már egyedüli tulajdonosként egyengeti a Pompey útját, a korábbi tulajdonossal, Milan Mandariccsal karöltve, aki az elnöki tisztséget tölti be a klubnál. A gárda jelenleg 5 forduló után, alaposan megerősített keretével vezeti az angol bajnokságot.

A sor a West Ham Uniteddel folytatódott. A klub jelenleg meg nem nevezett befektetőkkel tárgyal. A befektetők között van az iráni származású Kia Joorabchian is, aki kész ajánlatot tenni, és akinek közreműködésével két argentin klasszis, Carlos Tévez, és Javier Mascherano is az Upton Parkba tette át székhelyét. Ez a tranzakció akár 100 millió dollárba is kerülhetett volna egy "átlagos" klubnak, ám a West Ham kevesebb, mint 2 millióból megúszta. A két játékossal Joorabchian rendelkezik, akinek volt csapatuknál, a brazil Corinthiansnál is vannak érdekeltségei.

Az angol szakemberek és szurkolók aggódnak a mostani helyzet miatt, és alapvetően három veszélyforrásról beszélnek. Az első Abramovics mérhetetlen tőkeforrásaiból fakad. Attól félnek, hogy a bajnokságban az egyensúly felborulhat, mert a többi csapat nem tudja tartani a lépést, ráadásul unalmassá válhatnak a mérkőzések, ha végül mindig a Chelsea nyer.

A második probléma a külföldi befektetők - elsősorban az amerikaiak - futballhoz való viszonyulása. Sokak szerint nem érzik át, mit is jelent az angolok számára a foci, és kizárólag az anyagi haszon megszerzése a céljuk. Ezért akár kulcsjátékosokat adhatnak el, és aránytalanul megemelhetik a belépők árát.

Forrás: EPA

Abramovics tolja a Chelsea szekerét

A harmadik veszély a keleti befektetők üzleti felfogása, morálja, amely erősen eltér a brit szokásoktól. Példaként említik Tévez és Mascherano ügyét, amely kapcsán egy újfajta rabszolgaságról beszélnek, ahol bizonyos személyek, vagy vállalatok szabadon rendelkezhetnek a labdarúgók játékengedélyeivel.

Minden aggály, félelem ellenére nem biztos, hogy a West Ham lesz az utolsó a sorban. Az angol bajnokság a világ egyik legerősebb - botrányoktól sem mentes - bajnoksága, amely mindig a figyelem középpontjában áll. Ha megnézzük a bajnokság mostani állását, a Pompey vezet a Manchester és a Chelsea előtt, míg az Aston Villa ötödik, a West Ham pedig a tizenegyedik helyet foglalja el a táblázaton. Az tehát nem állítható, hogy az egyes csapatok kifejezetten rosszul jártak volna új, gazdag tulajdonosaikkal. A pénz mindig fontos tényező lesz, főleg egy ekkora üzletben

Konkoly Gábor