Vágólapra másolva!
Ronaldo szeptember 22-én, Michael Ballack 26-án, Francesco Totti 27-én, Andrij Sevcsenko 29-én, míg Mauro Camoranesi október 4-én lett 30 esztendős. Pár éve még a legeslegjobbak voltak, valaki még mindig a csúcson van, de akad olyan labdarúgó is, akinek már csak a neve cseng jól, és a múltjából próbál megélni. Körülnéztünk, ki a jelenkor 10 legnagyobb harmincévese, akikről az elmúlt években sokat beszéltek a szurkolók, de egy jó ideig még bizonyosan a figyelem középpontjában, az újságok címlapjain lesznek.

Nagy fordulópont egy-egy futballista életében, amikor eléri a harmincadik életévét, s már nem huszonévesnek számít, hiszen "papíron", illetőleg a biológia "iratlan szabályai" szerint ekkor még csúcsformában kellene lenni, 30 fölött viszont már nem igen lehet fejlődnie egy mezőnyjátékosnak. Persze rengeteg kivételt fel lehetne sorolni pro és kontra, valaki teljesen kiégett a harmadik iksz elérésekor, míg vannak olyanok, akik szárnyra kaptak a nagy fordulópont utáni években.

Forrás: EPA

A világbajnok Itália három 30 évest delegál a top 10-be

Amikor egy futballista eléri a harmincéves kort, hirtelenjében nagy változáson megy keresztül. A fiatal tehetség kategóriának már rég búcsút intett, presztízst szerzett magának, piaci értéke pedig a hármas szám miatt rohamos csökkenésnek indul. Persze nem mindegy, hogy valaki kapus, védő, középpályás vagy csatár, minél előrébb játszik a születésnapos, annál inkább gyorsabbnak, robbanékonyabbnak, tehát - fiatalabbnak kell lennie.

Tízes listánkat szubjektív ár/érték, vagy inkább a potenciál és hasznosság aránya szerint állítottuk össze, azaz: ha menedzserek lennénk, ilyen sorrendben vennénk meg a 30 éves sztárokat. Nézzék csak!