Vágólapra másolva!
Miközben szerdán a világranglistán 144. helyezett Máltától szégyenszemre kikapott a magyar labdarúgó-válogatott, addig a sportág "kistestvérének", a futsalnak a magyar képviselője, a Gödöllő parádés eredményt elérve - a Bajnokok Ligájának megfelelő UEFA Futsal Cup budapesti selejtezőjéből - bejutott Európa legjobb 16 csapata közé. A Bikák kedden 4-0-ra kiütötték a lett Raba Rigát, másnap pedig 0-1-ről fordítva 6-1-re lelépték a moldáv Toligma Chisinaut. Mindezzel valóra váltak a gödöllői álmok, hiszen a minitornáról ketten jutnak tovább. A Körcsarnokban zajló selejtezősorozat zárásaképp a pénteki, Sahtar Donyeck elleni rangadón Európa egyik legerősebb csapata ellen teheti próbára képességeit a magyar bajnok.

UEFA Futsal Cup, selejtező:
Gödöllői FK - Toligma Chisinau 6-1 (3-1)
Budapest, Körcsarnok, 900 néző
v.: Ligienza (lengyel), Vasic (szerb)
Gödöllői FK: Komáromi - Lódi, Baranyai, Madarász, Sivák. Csere: Camin, Szente, Sándor, Vígh, Gyurcsányi, Berkes. Edző: Kis János.
Toligma Chisinau: Capsamun - Tacot, Hilotii, Subotin, Iacovenco. Csere: Mardari, Plamadeala, Coceban, Galusca, Bulala. Edző: Szerhij Cosciug.
gól: Lódi (7., 35.), Madarász (14., 16., 29.), Baranyai (33. perc) illetve Szente (4., öngól)

"Kaptunk videót a moldáv csapatról, és olyan gyengén játszottak, hogy nem mertük megmutatni a felvételt a játékosoknak" - mondta az egyik gödöllői elöljáró még az egész minitorna előtt. Úgy tűnik, jól tették, hogy "eltitkolták" a Toligma-gólokat, mert ki tudja, ellenkező esetben talán még görcsösebben kezdenek a Bikák a Körcsarnokba kilátogatott mintegy 900 néző előtti második csoportmeccsükön. A kezdeti ijedtség annyiban érthető volt, hogy a moldávok elleni találkozó döntött a továbbjutásról. A képlet nagyon egyszerű volt, ha nyernek Madarászék, továbbmennek, ha kikapnak (amire senki nem mert gondolni), akkor a Sahtar elleni meccsre marad a döntés.

A papírforma azonban gödöllői sikert ígért, a Donyeck ugyanis az első szerdai meccsen "csak" 3-0-ra verte azt a Raba Rigát, amelynek a Bikák négyet gurítottak, s az ukrán csapat 6-1-re diadalmaskodott a moldávok ellen. Utóbbi meccsen viszont a Toligma Chisinau sokáig 1-0-ra vezetett a Sahtar ellen, ami figyelmeztető jel kellett, hogy legyen Kis János tanítványai számára.

De nem volt az, mert a roppant idegesen futsalozó Bikák ellen a negyedik percben vezetést szerzett a moldáv együttes. Szerencsétlen találat volt, egy jobbról belőtt labda Szentéről pattant be a Tóth Gyulát helyettesítő Komáromi János kapujába (0-1). A hazaiak amúgy sem túl nagy önbizalmának enyhén szólva nem tett jót, hogy a vendégek vezetéshez jutottak. Gyurcsányi távoli lövése célt tévesztett, majd egy Gyurcsányi-Sivák-Gyurcsányi háromszögezés után utóbbi tiszta helyzetben lőtt mellé, így a 8. percben még mindig 0-1-et mutatott az eredményjelző.

Forrás: [origo]

Egy a lendületes hazai támadások közül

A dobokkal felszerelkezett gödöllői "kemény mag" síppal is próbálta buzdítani a kedvenceket, de még ez se segített, sőt a műsorközlő szerint ezzel kárt okoznak a pályán lévőknek, így eme kiváltságos tevékenységet eztán már csak a játékvezetők mívelhették. Kis János időkérését követően Baranyai éles szögből, Madarász négy méterről tesztelte Capsamun kapust, de csak nem sikerült a hálóba találni, a moldávok "bunkervédekezése" tehát igencsak eredményes volt.

Hét és fél perccel a játékrész vége előtt jött az újabb hazai "time-out", amely végül csak megnyugtathatta a dühös Bikákat, főleg Lódi Tamást, aki a 14. percben egy visszagurított szabadrúgást a hatos bal sarkáról higgadtan gurított a bal alsóba (1-1). Két percre rá Baranyait felvágták, sárga lap a Toligmának, kisbüntető a mieinknek: Madarász János hosszas készülődés után, bal lábbal úgy bombázott a hálóba, hogy a kapus csak beleérni tudott a labdába (2-1).

A Körcsarnok drukkerei egy téves bírói ítéletet követően hangosan, de magyarul szidták a lengyel-szerb játékvezető-kettőst, akik persze nem érthették, miről van szó. Az egyik fanatikus oldalba is bökte társát: "Hé, miért kiabálsz, mikor úgysem értik?". "Hát pont azért" - jött rá a mosolygós válasz.

Az első 20 perc hajrájában Szente előbb a csarnok tetejét vette célba lövésével, majd Gyurcsányi távoliját szintén a csapatkapitány csúsztatta a kapufára, a másik oldalon Komáromi háromszor is bravúrral védett, zárásképp pedig Madarász - néhány másodperccel a szünet előtt - újabb kisbüntetős gólt szerzett (3-1). Nehéz menet volt, az eredmény nagyon csalóka!

A második játékrészben a gödöllőiek körbelőtték a Toligma kapuját, Baranyai fölé bikázott, Berkes távoliját a kapus védte, Gyurcsányi a jobb kapufa mellé lőtt, Vígh pedig 12 méteres löketével szintén a vendégek hálóőrét tette nagyjá. Csendes percek után újból Madarász érkezett, a 29. percben a moldáv kapu előtt tisztán került helyzetbe, és 5 méterről elegánsan lőtt a kapus felett a hálóba (4-1).

Az utolsó 10 perc magyar fölénnyel folytatódott, Sivák lövését a kapu fölé tolta Capsamun - igaz, közben Iacovenco majdnem szépített, de 10-ről centikkel fölé lőtt -, Gyurcsányi kapufát lőtt, majd Komáromi kimerészkedett a kapujából, és - a közönség nagy örömére - félpályáról eresztett meg egy biztató kísérletet. Iacovenco - immáron a 13. percben - 1 méterről is hibázni tudott, de 4-2 helyett 5-1-re módosult az állás: Madarász a balszélről adott középre, Baranyai pedig az üres kapuba gurított. Öt perccel a lefújás előtt az első gól szerzője, Lódi alakította ki a végeredményt: egy igazítás után, laposan a jobb alsó sarokba bombázott (6-1). Az ellenfél ekkorra kinyílt, már nem védekezett foggal-körömmel, megpróbált szépíteni, de kevés sikerrel, mert vagy Komáromi védett, vagy ők tévesztettek célt.

Forrás: [origo]

Lódi bombáját hárítja a kapus

A Gödöllő a bizonytalan kezdés után magára talált, és néhol szép játékkal győzte le a pótselejtezőből érkezett ellenfelet. Ha nagy önbizalommal és szervezett játékkal rukkol elő pénteken a magyar bajnok, akkor akár meg is szoríthatja, vagy akár "pontot lophat" a Sahtar Donyecktől - iksz esetén már a Bikáké a csoportelsőség, ám másodikként már mindenképp továbbjutó a legjobb magyar együttes.