Vágólapra másolva!
Hogy kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba? Hérakleitosz nem ismerte a magyar futball kimeríthetetlen kincsestárát. Összeállításunkban az 1986-os mexikói KO-vereség és a 2006-os máltai vereség közötti időszakot vizsgáltuk meg, s összeállítottuk az elmúlt húsz év legnagyobb futballpofonjait taglaló top 10-es listát.

A legtöbb futballszurkoló és -szakértő a mexikói vb-n a szovjetektől elszenvedett 6-0-s vereségtől számítja - vb-döntőket és olimpiai aranyakat is "megélt" - focink mélyrepülését. Végh Antal szerint "gyógyít6atlanok" vagyunk, ennek ellenére minden magyar abban bízik - legalább - 20 esztendeje, hogy újra eljön majd a mi időnk, újra kijutunk egy világversenyre, ám a fejlődés helyett lefelé döcögünk a lejtőn. A máltai 2-1-es vereség sokak szerint a legmélyebb pontja labdarúgásunknak, de legalább 10 olyan meccs volt még az Irapuatótól La Vallettáig tartó két siralmas évtized között, amely után már a legoptimistábbak is azt mondták: "ennyi volt, többet nem nézek magyarfocit". Aztán a következő válogatott vagy európai kupameccs előtt hősünk velünk együtt mégis ott állt a pénztárnál, és bőszen magyarázott a továbbjutási esélyekről, Eb- vagy vb-kvalifikációról, UEFA-kupa-sikerről, BL-csoportkörről (utóbbi legalább egyszer összejött...).

A honi szövetség ezt az optimizmust nem tűrte, mindent megtett azért, hogy végleg lebeszéljen mindenkit a meccsre járásról, a törököket a minap a kapu mögül 5 rugóért, középről 10-ért nézhettük volna, de nem - ez már sok volt, mindössze pár ezer fanatikus láthatta a 0-1-es elhasalást... Erre Máltán a focisták rátettek még egy lapáttal, legalábbis 2-1-es vereségükkel mintha csak azt sugallnák: most már ne, senki ne bízzon bennünk, ne járjon meccsre. Frappáns volt az egyik magyar szurkolótábor transzparense, amelyben az Eb-rendezési esélyeinket (amivel végre "kvalifikálnánk" magunkat az elit közé) így foglalta össze: "Jó úton halad az Eb-pályázatunk, ütőképes csapat, megfelelő infrastruktúra, komoly létesítmények, erős gazdasági, nyugodt politikai háttér, aki nem nekünk adja az Eb-rendezés jogát, az dilettáns vagy vak."

Forrás: MTI

Mielőtt (vagy miután) elolvassa a magyar foci top 10-es szégyentábláját, kérjük, írja meg nekünk: ön még bízik a magyar fociban? A 21. században fogunk még igazi tétmeccset, igazi világversenyen játszani? Kíváncsiak vagyunk, miben bízhat még a fociszurkoló, mit vár a csapattól, és milyen megoldást kínál, ha megmondhatja a tutit.

Most itt a lehetőség, a legmarkánsabb, legviccesebb, legszakmaibb ötleteket, leveleket, véleményeket összegyűjtük és publikáljuk, hogy mindenki lássa - 20 szűk esztendő után mit is vár a fanatikus a magyar labdarúgástól! Írjon nekünk!