Társoldalunk:

Magyar focista zselés hajjal nem fejel

2006.10.19. 11:30

Botond: "Csak rosszabbat várok. Nemsokára az utolsó kalapból fognak sorsolni, és a gyenge csapatok azért fognak imádkozni, nehogy San Marinót vagy Andorrát kapják a csoportban, hanem Magyarországot."

Tamás: "Én egy 17 éves salgótarjáni fiú vagyok, a megyei másodosztályban, Etes csapatában védek. Eddig úgy láttam, hogy igenis a fiatalokban van vágy, küzdeni akarás, de már nálunk is elhalt ez (7 meccs, 6 vereség, 1 győzelem, gólarányt nem is mondok...). A csapatban 2 ember tartja a "lelket", az egyik védő, meg én, a kapus.Mindenki motiválatlan! Ha már a fiatalok is ennyire - szó szerint - leszarják a meccset, mit várjunk a felnőttektől? Igaz a mondás: "magyar foci volt, magyar foci nincs, magyar foci már nem is lesz...".

Csaba: "Menjenek ki egy NB I-es csapat edzésére, és rájönnek, miért tart itt a magyar foci! Pl.: amíg az idősebb játékosok rászólnak (!) a fiatalokra, hogy " ne fussál má' többet, mint 2 kör, úgysem leszel kezdő", addig ne várjunk semmit!"

Lacy: "Néhány ifistában már korán megmutatkozik a jó magyar focistává válás valószínűsége, pl: "...f***t fogok fejelni, most zseléztem be a hajam..." Másik tipikus eset, amikor a magyar-brazil meccs után a fél "válogatott" részegen tivornyázott meg cigizett a Ganxta-koncerten. Amíg nem az kerül a fűre, akinek érzéke van hozzá, hanem az, akinek apu vett focicsukát, meg beíratta edzésre, meg amíg pénzt kap bárki a 'no' eredményért, addig foci itt nem lesz."

Laci: "Én abban a szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy pont a 20-at töltöm decemberben. Ezért csak hallhattam a régi nagy meccsekről, győzelmekről. Tokod-Üveggyárban lakom, itt is volt NB-s csapat! De úgy, mint a válogatottunk/országunk, az is szétesett! Szerintem ez már a legmélyebb pont! Innen nincs már lejjebb (San Marinótól vagy Liechtensteintől kikapni?) Tényleg, most utolsó a válogatott a világranglistán?"

Ray: "Egyáltalán nem bízom a magyar fociban, ilyenkor sajnálom, hogy nem láthattam a régi nagyokat. Mindig leváltunk egy edzőt, és így sosem bontakozik ki egyik rendszer sem, Matthäust kár volt elküldeni, hagyni kellett volna még, hogy építse csapatunkat. Bozsik mit akar a veteránokkal? Husztit még beteszi, de ha nincs Lothar, fel se figyel rá senki!"

Zsolt: "Én Fradi-szurkoló vagyok, és a példa előttünk van. Az első NB II-es meccsen majd' 15 ezer ember volt. Az utolsó találkozón pedig 6500-an. Beszélhetünk itt bármilyen összefogásról, kérheti azt bárki, ha a nézőket nem tudja kiszolgálni a csapat. Mert ugye lehet szépíteni a dolgokat edzői nyilatkozattal stb., de ha egy befektető megnézi akár egyetlen összecsapásunkat is, utána kiábrándultan menekül az országból."

Forrás: EPA

Sokan visszasírják Matthäust

András: "Remélem, hogy a valóban profi, valódi sportágakat soha nem éri el ez a pofátlan, beképzelt, de renyhe, tehetetlen csürhe (játékosok-vezetők-"közönség" együttesen), akik a foci esetében a nihilt előidézték. Bizonyos sportokat élmény nézni (pl. valódi foci, kézilabda, kosár), másokat, mint pl. a biliárd, futás és kerékpár, én inkább csinálom, mint guvadt szemekkel nézzem. Erre a listára iratkozott fel néhány éve a magyar foci is: utoljára a ZTE-Manchester meccset láttam, azt legalább megérte."

László: "Én egy 3000 lelkes faluban élek 42 éve. 1976-ig az iskolák (2 db) udvarán lehetett focizni, játszótér nem volt (most sincs). 1976-tól megtiltották, hogy az iskola udvarán focizhassunk. Maradt a falu focipályája (ősgyep, nyáron kiég a fű). Két éve ezt is körülkerítették. Ma a településen nincs olyan hely, ahol egy gyerek vagy felnőtt szabadidejében focizhatna. Csepelen elég sokat előfordulok. Egy lakótelepen két bekerített aszfaltpálya volt. Idén átalakították őket, most egyiken sem lehet focizni. Ha a gyerekek nem focizhatnak szabadidejükben, mert nincs hol, mással töltik az idejüket, maradnak a fociakadémiák. Puskás, Maradona nem ott kezdték. Ha nincs olyan gyerekbázis, amely a játék öröméért focizik, nem lesz profi focista sem olyan, aki érne valamit."

Géza: "Nem mondom, hogy legyen egy világverő csapatunk. Elég lenne egy olyan ütőképes válogatott, mint mondjuk a svédeké. Gondoljuk át picit: 1994-ben az Egyesült Államok megrendezte a vb-t, hogy népszerűsítse a sportot, és anyagi hasznot húzzon belőle. 1998-ban Franciaország megrendezte a vb-t, hogy megnyerje. A magyarok azért akarják megrendezni az Eb-t, hogy KIJUSSANAK! Remélem, az olaszok kapják a rendezést. Van arra szükség, hogy rúgott gól nélkül kiessenek és rajtuk röhögjön a világ?"

Péter: "Utolsó elkeseredettségemben írok most! Hogy bízom-e a magyar fociban? Nem értem a kérdést, mert olyan, hogy magyar foci, NEM LÉTEZIK! A külföldi tudosításokból tudom, hogy a foci, mint sport, létezik. Itt, Magyarországon jelenleg ezt a szánalmas vergődést próbálják ezzel a szép sporttal azonosítani, számomra teljesen sikertelenül. Mindazonáltal el tudnám viselni ezt a látványt is, amennyiben tudnám, hogy azok az emberek nem a pénzért, hanem a játékért, a játék szeretetéért játszanak, munka mellett, amatőr státusban. Beleértve a sportvezetőiket is."

Márk: "Szégyen, gyalázat! Ez a legenyhébb kifejezés. Ha Magyarországon morális válság van, ahhoz a 'válogatott' (csak tudnám, mi alapján) is hozzájárul. Ha így végezné egy ruhaipari betanított munkás a dolgát, másnap már nem kellene dolgozni mennie. Ő akkor annyi pénztől esne el, amennyi a nyomorhoz kell. A mi "profijaink" milliókért hajtják a semmit. Ez pedig mérhetetlenül sérti az igazságérzetét sok magyarnak. Az ilyen sokadik szégyen után, amit ránk hoztak, egyszerűen BŰN a becsületes emberek adójából akár egy fillért is a felnőtt focira költeni! Se Eb, se pálya! CSAK A 17 vagy még inkább a 12 év alatti gyerekekbe fektetni pénzt, erőt, energiát! Ezt már sokan megmondták, de hát ugye az MLSZ vízfejét is etetni kell valamiből. Így sajnos kilátástalan a helyzet. Hajrá, Málta, Grúzia, Izland, Liechtenstein!"

Űrcsiga: "Kisebb betűkkel már nem lehet írni, hogy magyarfoci, mert nincs kisebb. Már évek óta nem nézek magyar meccset, nem érdemes. Szerintem meg kellene szüntetni az összes profinak nevezett csapatot, a pályájuk helyén kulturális központokat, templomokat, és egyéb közösségi intézményeket létrehozni. Esetleg még bevásárlóközpontokat is. Azok legalább pénzt hoznak  a tulajdonosnak. Majd megvárni, hogy kb. 50 év múlva beérjen egy olyan korosztály, amely nem emlékszik ezekre a csúfos időkre."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK