Társoldalunk:

Ki mondta, hogy rossz a magyar foci?

2006.10.26. 9:30

Az új évezred első hónapjaiban a barátságos meccseken is csak remikre voltunk jók: Paraguay ellen idegenben (1-1), Lengyelország (0-0), Szaúd-Arábia (2-2), és Ausztria (1-1) ellen vendéglátóként. Az év aztán meglepően jól zárult, vb-selejtezőn 2-2-t értünk el Itália ellen (a duplázó Horváth Ferenc tán azóta is ezzel a meccsel álmodik), míg Litvániát 6-1-re kiütöttük idegenben.

Hihetetlen, de 2001-ben szinte egyetlen említésre méltó meccset sem ért el az egykor olimpiát és vb-ezüstöt nyert magyar fociválogatott, egy Grúzia (4-1 vb-selejtezőn), illetőleg Macedónia (5-0 barátságoson) elleni győzelmet erős lenne bravúrnak nevezni, bár 2006-ban talán még ennek is örülnénk. Ami a kvalifikációs végeredményt illeti, fejlődésről szó sem volt, végül még Grúzia is megelőzött minket, Itália csoportelső lett, Románia pedig második.

2002 augusztusáig kellett várni az első tapsra, a spanyolokkal itthon ikszeltünk (1-1), majd végre tétmeccsen is kijött a lépés, persze szó sincs világra szóló győzelemről, de a svédországi Eb-selejtezős döntetlen (1-1) után mindenki reménykedni kezdett... Pláne úgy, hogy 2003-ban a lengyelektől is pontot loptunk (0-0) és a letteket itthon megütöttük (3-1), de aztán jöttek a menetrendszerű kijózanító pofonok, úgymint: hazai vereség a svédek és a lengyelek ellen, idegenbeli bukta Lettországban. S hogy végül hányadik lett a csoportjában Gellei Imre csapata? Negyedik - a svéd, lett, lengyel trió mögött.

Forrás: MTI

Torghelle elintézte a németeket 2004-ben

2004-ben egy igazi futballhőssel, Lothar Matthäusszal vághattunk neki a németországi vb-selejtezőnek, a cél - a magyarfocis állóvizet kicsit megkavaró kapitány szerint - egyértelmű volt, a csoportgyőzelem. Az aranylabdás tréner optimizmusát alátámasztotta két egészen kiváló eredmény, Skóciát 3-0-ra, míg a vb-ezüstérmes Németországot 2-0-ra verte a válogatott idegenben. Érdekesség, a Matthäus-csapat még oda-vissza verte Máltát (4-0, 2-0), a "nagyok" ellen azonban nem ment, így maradtunk a "szokásos" negyedik helyen, előttünk Horvátország, Svédország, Bulgária, mögöttünk Izland és Málta.

2005-ről lehetetlen jót mondani (gólt rúgtunk az argentinoknak és a franciáknak, legyőztük Antigua-Barbudát), az idei Bozsik Péter-éra pedig élénken él még az emlékezetekben: Ausztriát 2-1-re vertük tesztmeccsen, majd jött a norvég, a török és a máltai csapat elleni Eb-selejtezős kudarc, közte egy meglepő idegenbeli bosnyák-veréssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK