Társoldalunk:

Újra erdélyi kapitánya lehet a válogatottnak

2006.10.30. 13:42

Kisteleki István, az MLSZ elnöke elmondása szerint hajlik arra, hogy a magyar labdarúgó-válogatottat külföldi edző irányítsa, mivel egy külhoni szakember tapasztalatával előrébb jár a hazai mezőnynél. A magyar származású Bölöni László neve már korábban is felmerült, mint lehetséges szövetségi kapitány, így nem meglepő, hogy most is ő az egyik jelölt a Bozsik Péter távozása után megüresedett posztra.

Bölöni Marosvásárhelyen született 1953. március 11-én, és játékosként is szép karriert futott be. 1965-ben kezdett el focizni a dicsőszentmártoni Chimicában, majd 17 évesen került a marosvásárhelyi ASA-hoz, és húszéves korában mutatkozott be az első osztályban. A csapat, melynek színeiben 387 meccsen 62 gólt ért el, akkoriban szerepelt az UEFA-kupában is. Marosvásárhelyen, 2000-ben az évszázad sportolójának választották.

1984-ben a Steaua Bukaresthez igazolt, ahol három év alatt 97 élvonalbeli mérkőzésen játszott, ezeken 24 találatot jegyzett, és a klubbal 1987-ben meg tudta nyerni a Bajnokok Ligája küzdelemsorozatának elődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

Ezt követően a román labdarúgás első hivatalosan profi szerződéssel külföldre igazoló játékosaként Belgiumba, a brüsszeli Racing Jet csapatához. Itt egy szezont húzott le, majd Franciaországba szerződött az US Creteil gárdájához, ahonnan újabb egy bajnoki év elteltével került az US Orleans-hoz. Végül ebben a csapatban fejezte be játékos-pályafutását.

A román válogatottba már tizennyolc éves korában meghívót kapott, és 1975-ben Dánia ellen be is mutatkozhatott. A nemzeti csapatban összesen 108 alkalommal lépett pályára, és huszonötször sikerült az aktuális ellenfél kapujába találnia. 1983-ban az akkori világbajnoki címvédő Olaszország ellen szerzett góljának köszönhetően Románia kijutott a '84-es Európa-bajnokságra.

Bölöni László 1992-ben kezdett edzőként dolgozni Franciaországban, a Nancynál. A klubot hosszú évekig irányította, és ez idő alatt háromszor is sikerült visszajuttatnia csapatát az élvonalba. 2000-ben a román válogatott szövetségi kapitánya lett, majd következett a lisszaboni Sporting, ahol 2003-ig dolgozott, begyűjtve egy portugál bajnoki címet. A világ ekkor figyelt fel a ma már manchesteri klasszis, Cristiano Ronaldo trükkjeire.

Ezután visszatért Franciaországba, a Rennes-hez. A klub Bölöni irányítása alatt története legjobb helyezését érte el a bajnokságban (negyedik hely), és kvalifikálta magát az UEFA-kupába is. Idén nyáron foglalta el a 2004-ben BL-döntőig jutó Monaco kispadját, ám október 23-án a francia együttes vezetése szerződést bontott vele eredménytelenség miatt, miután a csapat utolsó előtti helyen állt a bajnoki táblázaton.

A magyar származású szakember tehát ideális jelöltnek tűnik fociválogatottunk élére, aki az évek alatt rengeteg tapasztalatot szerzett, nemzetközi szaktekintélynek számít, ráadásul nyelvi nehézségekről sem beszélhetünk. (Intő jel lehet azonban számára, hogy egykori mestere, Jenei Imre egyszer már megbukott messiásként a magyar válogatott élén!) Amennyiben Bölöni lesz a befutó, sokáig irányíthatná nemzeti együttesünket, hiszen az MLSZ hosszú távra tervez, a következő kapitányt szeretné egész a 2012-es Európa-bajnokságig szerződtetni.

Konkoly Gábor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK