Vágólapra másolva!
Az Olympique Lyon játékosai kis túlzással már most biztosak lehetnek benne, hogy megvédik bajnoki címüket Franciaországban, és a csapat a nemzetközi porondon is remekel - annak ellenére, hogy a nyári átigazolási időszakban az előzetes tervek ellenére sem érkezett vérbeli középcsatár a klubhoz. Januárban azonban szinte biztosan fog, mivel a gárda brazil támadója, Fred hosszú időre kidőlt a sorból, és helyettesei, John Carew és Karim Benzema sem teljesen egészségesek.

A francia egylet hazájában immár öt éve egyeduralkodónak számít, és a klub elnöke, Jean-Michael Aulas rendkívül tudatos munkával építette fel a sokszoros bajnokcsapatot. A Lyon évről évre szisztematikusan tevékenykedett a játékospiacon, és rendre úgy tudta megerősíteni a keretét, hogy közben a legjobbak eladásával még profitot is termelt.

Ez alól az idei nyár sem volt kivétel, ezúttal a fő bevételi forrást a védekező középpályás, Mahamadou Diarra eladása jelentette, akiért a Real Madrid 26 millió eurót fizetett, de az egyesület összesen 16 milliót kasszírozott két olyan labdarúgóért, akik nem is a Lyonban futballoztak az előző szezonban.

A brazil csatárt, Nilmart a Corinthians vette meg végleg a kölcsönadása után, a korábban az RC Lensnak kikölcsönzött Pierre-Alain Fraut pedig a Paris Saint-Germain igazolta le jó pénzért. A lyoniak ebből az összegből vették meg Jérémy Toulalant és Kim Källströmöt, vagyis a Diarráért kapott pénz szinte teljes egészében megmaradt arra, hogy vegyenek egy vérbeli középcsatárt.

A holtszezonra ugyanis sokak szerint ez volt az első számú célkitűzése a klubnak, amelynek a brazil Sonny Anderson távozása óta nem volt olyan csatára, aki egy idényben 20-nál több gólt ért volna el. A Lyon által alkalmazott háromcsatáros rendszerben a szélsők adottak, és a szakértők szerint már csak egy világklasszis centerre lenne szükség ahhoz, hogy az együttes igazán ütőképes legyen.

Kiszemeltekben nem is volt hiány: a nyáron az OL-lel kapcsolatba hozták a Chelsea FC focistáját, Didier Drogbát, a Real Madrid világsztárját, Ronaldót, illetve a Juventus FC támadóját, David Trezeguet-t is - utóbbi leigazolása végül azért hiúsult meg, mert a másodosztályba száműzött torinóiak nem akarták Lilian Thuram, Gianluca Zambrotta, Fabio Cannavaro és Emerson eladása után még egy kulcsjátékosukat eladni.

Így aztán a középcsatár posztjára senki sem érkezett a nyáron a klubhoz, és a pozícióra a brazil Fred, a norvég Carew, illetve a fiatal, saját nevelésű Benzema maradt Gérard Houllier számára. A tréner elsősorban Fredet és Carew-t "rotálta", és Benzema legtöbbször csereként kapott lehetőséget, a gárda pedig tovább menetelt a Ligue 1-ben és a BL-ben is. Az Olympique Marseille elleni rangadón azonban Fred súlyos sérülést szenvedett, és idén már biztos nem léphet pályára, de az is lehet, hogy hosszabb kihagyásra kényszerül, így aztán a tréner úgy véli, hogy januárban mindenképpen igazolni kell valakit erre a posztra - annál is inkább, mert Carew is rendkívül sérülékeny.

Ugyan pénzben nincs hiány Lyonban, de kicsi a valószínűsége, hogy megint olyan kaliberű futballistában gondolkoznak, mint nyáron, de természetesen mindenképpen olyan labdarúgó kerülhet szóba, akinek már megvan a kellő tapasztalata. Egyes híresztelések szerint a Bayern München perui támadója, Claudio Pizarro lehet a kiszemelt: a csatárnak a nyáron lejár a szerződése a bajoroknál, így a müncheniek hajlandóak lennének januárban megválni tőle, hogy pénzt kapjanak érte.

Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a Lyon a nyáron a Corinthiansnak eladott Nilmart csábítja vissza. E változat mellett szól, hogy a brazil jól ismeri a lyoniak játékstílusát, elvégre egy szezont már eltöltött a klubnál, ráadásul egyes hírek szerint a Corinthians még nem fizette ki a játékos teljes vételárát, és az OL akár a FIFA elé is viheti az ügyet, amelynek végén ingyen visszakaphatja a támadót.