Vágólapra másolva!
A környezetvédők blokádja miatt egyelőre nem kezdődött meg 56 fa tervezett kivágása a bécsi Ernst Happel-stadion környékén. Az akadálymentesítést a 2008-as, osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság szervezői kezdeményezték egy bevezető út építése miatt.

"Reggel hét órakor lezártuk a területet, így a munkások csak néhány kisebb csemetéhez fértek hozzá, a 75 éves platánok még állnak. Őrszemeink most is a helyszínen tartózkodnak, és ha visszatérnek a favágók, ismét élőláncot alkotunk" - jelentette ki Adi Hasch zöldpárti politikus.

A tiltakozók azt követelik, hogy azonnal állítsák le az irtást, amíg az európai futballszövetség (UEFA) közli, hogy valóban ragaszkodik-e a környék megtisztításához. A fővárosi közgyűlés sportobjektumokért felelős tagja, Grete Laska egy olyan kerekasztal-megbeszélés összehívását javasolja, amelyben helyet kapnának a biztonsági szakértők, a politikusok és az UEFA képviselői.

A városatyák egyelőre nem kívánnak erőszakkal fellépni a demonstrálók ellen. A zöldekhez hasonlóan parlamenti frakcióval rendelkező Osztrák Néppárt (ÖVP) közleményben tiltakozott a favágás ellen, hangsúlyozva, hogy azok 75 éven át senkinek sem voltak útban.