Vágólapra másolva!
A Serie A-ban jelenleg az FC Internazionale áll ugyan az élen, de a második helyezett Palermónak ugyanannyi pontja van, mint a milánóiaknál. A szicíliai csapatból főleg a brazil támadója, Amaurinak megy jól a játék, olyannyira, hogy a hírek szerint a neve már az olasz nemzeti tizenegynél is felmerült - bár olasz állampolgársággal még nem rendelkezik.

A Palermo együttese az előző években rendre ott volt a Serie A első felében, és kétszer egymás után is kiharcolta az UEFA-kupában való részvételt, de a jelek szerint a szicíliai egyesület most ennél is eredményesebb lehet az olasz élvonalban. A hazai meccsein rendre rózsaszínű mezben szereplő gárda tíz forduló után 24 ponttal rendelkezik, akárcsak a listavezető FC Internazionale, és a támadó részlegben elsősorban a brazil Amaurival lehetnek elégedettek a drukkerek.

A csatár már öt találatnál jár a bajnokságban, betalált többek között az AC Milan ellen is, a Fiorentina elleni idegenbeli összecsapáson pedig kétszer is betalált.

Az Amauri de Oliveira Carvalho névre hallgató játékos 1980. január 31-én született Sao Paulóban, de otthoni karrierjéről az annalesek semmit sem árulnak el - saját bevallása szerint hazájában sokáig csak amatőrként futballozott, a játék kedvéért. Először akkor tűnt fel a statisztikákban, amikor 2000 nyarán a svájci másodosztályú Bellinzonába szerződött. Itt azonban nem töltött túlságosan sok időt, hiszen már az idény közben lecsapott rá a Serie A-ban szereplő Napoli, és le is szerződtette.

Amauri eleinte csak a tartalékok között kapott lehetőséget Nápolyban, de a bajnokság vége felé, amikor az együttesnek a kiesés elleni küzdelemben nem volt veszítenivalója, a legjobbak között is bevetették. Első mérkőzését a Serie A-ban a Bari elleni déli rangadón játszotta, majd további öt összecsapáson jutott szóhoz, ráadásul a Hellas Verona ellen még gólt is szerzett. Miután a nápolyi együttes kizuhant a legjobbak közül, Amauri váltott, és a Piacenzába szerződött, ahol hét élvonalbeli találkozón szerepelt, de gólt nem ért el. A következő pontvadászatot a másodosztályú Messinában töltötte, ahol 23 bajnokin négy alkalommal volt eredményes.

Játékjoga időközben az AC Parma tulajdonába került, ám a parmaiak rögtön tovább is passzolták a Chievo Veronának, igaz, csak kölcsönbe. A veroniaiknál aztán már rendszeresen játéklehetőséget kapott, de nem mondhatni, hogy túlságosan kitűnt volna, hiszen két év alatt mindössze hat gólig jutott. A legutóbbi szezonban azonban megtalálta góllövő cipőjét, és 11 alkalommal volt eredményes, és a nyáron több egyesület is csábította, ám a Chievo csak azután engedte el, hogy kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Ekkor a Palermo még úgy is 8,5 millió eurót fizetett érte, hogy tisztában volt vele: a nemzetközi porondon januárig nem vetheti be a focistát. A szicíliaiak azonban a jelek szerint így is jó üzletet csináltak a focistával, aki a Serie A-ban remekül játszik, és állítólag már az olasz szövetségi kapitány, Roberto Donadoni is felfigyelt rá.

Ez már csak azért is így van, mert Amauri nemrégiben bejelentkezett az olasz állampolgársáért, amit alighanem meg is kap, hiszen már több mint öt éve Olaszországban él. A csatár fejében valószínűleg elsősorban nem a válogatottság járt, hanem az, hogy olasz útlevéllel nem számít EU-n kívüli focistának, ám lehet, hogy fenti lépése a nemzeti tizenegy szempontjából is döntő lesz.

Brazíliában ugyanis állítólag még csak fel sem merült a neve a válogatottnál, ellenben Roberto Donadoni nem zárkózott el az esetleges meghívása elöl: "Ha a szabályok lehetővé teszik, akkor gondolkozás nélkül meghívok a keretbe bárkit, akit elég jónak tartok" - jelentette ki a squadra azzurra mestere, aki azt sem titkolta, hogy figyeli a focistát.