Vágólapra másolva!
A magyar futballszurkolók már kialudták a máltai rémálmot, és előre tekintenek, jönnek a fiatalok, Kanada ellen már a tinédzsereké lehet a főszerep. De azért álljunk meg még egy pillanatra. A 2-1-es La Valletta-i kudarc után, a focikatasztrófák kivesézése után jóféle optimista szemlélettel összegyűjtöttük a mexikói szovjet-magyar (6-0) óta tartó utóbbi 20 év legnagyobb válogatott sikereit. Most nézzük meg, mivel dicsekedhetnek klubcsapataink.

Még mielőtt a gyógyít6atlan focigödörnek tartott utóbbi húsz esztendő piciny klubsikereit kezdjük taglalni, nem bírjuk megállni, hogy - nagyon röviden - ne tekintsünk vissza a dicső 1986 előtti időszakra, hiszen hat döntőt vívtak honfitársaink az európai kupákban, egyszer pedig győztesen is vonulhattak le a gyepről.

A Kupagyőztesek Európa Kupájában, 1964-ben, Brüsszelben az MTK 3-3-at játszott a Sporting Lisszabonnal, a megismételt antwerpeni találkozón 1-0-ra nyertek a portugálok. Ugyanebben a sorozatban még egy sikerre futotta: 1975-ben a Ferencváros jutott fináléba, de a bázeli találkozón a Dinamo Kijev 3-0-ra diadalmaskodott a zöld-fehérek ellen.

A Vásárvárosok Kupájában (ez az UEFA-kupa "őse") az FTC 1965-ben, Torinóban 1-0-ra legyőzte a Juventust, és ezzel elhódította a trófeát. Ezt követően, 1968-ban a Leeds United 1-0-s összesítéssel verte a Fradit. Egy évre rá a Newcastle 3-0-ra, majd a visszavágón 3-2-re győzte le az Újpesti Dózsát a kupasikerért zajló meccseken.

Az utolsó kupadöntőt (az UEFA-kupában) a Videoton SC vívta: 1985-ben otthon 0-3-ra kikapott a Real Madridtól, majd a visszavágón 1-0-ra diadalmaskodott. Jellemző az akkori futballhangulatra, hogy a finálés vereség után, a zuhogó esőben is hangosan ünnepelték a magyar drukkerek a Vidi hőseit.

Forrás: MTI

Burcsa Győző is sokat hozzátett a Vidi-meneteléshez

Azóta döntőnek a közelébe sem kerültünk. Egy-egy jó meccset azért csak játszottak klubcsapataink, idézzük fel, melyek voltak ezek a sikermorzsák - csakúgy, mint előző, válogatottas cikkünkben, a sorrendállítást ezúttal is bevállaltuk.