Társoldalunk:

Puskás-ereklye minimum 10 millió forintért

2006.11.19. 22:44

Puskás-relikviát bocsát árverezésre egy magyarországi gyűjtő az "Amerikai Magyar Népszava Szabadság" című lap honlapján: eladó az Aranycsapat 6-3-as győzelme után készült tabló Puskás Öcsi és a csapat tagjainak korabeli, eredeti aláírásával - tájékoztatta az amerikai magyar újság főszerkesztője vasárnap a távirati irodát.

Az ereklye azonos az akkori November 7. téren a Fényszöv kirakatában kiállított tablóval, amelyhez annak idején naponta ezrek látogattak el - közölte Bartus László.

A főszerkesztő elmondta, hogy a tulajdonos Magyarországon a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, a Nemzeti Sporthivatalnak, továbbá Orbán Viktor Fidesz-elnöknek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is felajánlotta a kincset, "de nem kellett senkinek".

A relikviára december 15-ig lehet licitálni az újság elektronikus levélcímén, a kikiáltási ár 50 ezer amerikai dollár (10 millió forint).

Mint az Amerikai Magyar Népszava Szabadság honlapján olvasható, a relikvia az Aranycsapat 6-3-as győzelmének emlékére készült, és annak a férfinak a birtokában van, aki "kissrác kora óta megszállottan gyűjti a magyar sportereklyéket".

A tulajdonos azt állítja, hogy az "eszmeileg felbecsülhetetlen értékű ereklye" iránt Magyarországon "érdektelenség mutatkozott", ezért most külföldi gyűjtőknek, elsősorban amerikai magyaroknak ajánlja fel a sporttörténeti különlegességet, de - tette hozzá - licitálhat bárki.

A tulajdonos azt írta az amerikai magyar újságban: nem szerette volna, ha ez az érték kikerül Magyarországról, "már csak a legendás Öcsi bácsi emléke miatt sem, de idős korom miatt, muszáj az eladásra gondolni". Mint írta, nagyapja 1967-ben Frankfurtba menekítette a tablót testvéréhez, akitől kalandos úton jutott vissza hozzá a kincs.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK