Vágólapra másolva!
A Gödöllői FK kedden - a legjobb 16 között - 4-2-re kikapott a fehérorosz Dorozsnik Minszk csapatától az UEFA-futsalkupa budapesti D csoportjában. Kis János csapata csütörtökön zárásképp a - kazah Kairat Almati ellen 3-1-re diadalmaskodó - spanyol El Pozo Murcia ellen lép pályára a Népligetben.

Nem volt titok, hogy kedden minden bizonnyal a továbbjutásról és a harmadik helyről dönt az UEFA-futsalkupa budapesti selejtezőcsoportjának két második fordulós mérkőzése.

Az "aranymeccs" dióhéjban

A nap első találkozóján a hétfői nyertesek, a spanyol El Pozo Murcia és a kazah Kairat Almati mérték össze erejüket. A közvetlen európai elithez tartozó csapatok meccse a vártnál alacsonyabb színvonalú volt, a szép megoldások helyett inkább a "nyerni bármi áron" hozzáállás jellemezte az együttesek játékát. A szünetben 1-1-re állt a rangadó, majd a második félidőben vezetéshez jutottak a spanyolok, a brazilokkal teletűzdelt kazahok pedig "bedurvultak", ami gólt nem, piros lapot és - az ellenfélnél - súlyos sérülést, a hírek szerint lábtörést eredményezett csak. A fejét vesztett Kairat Almati végül még egy gólt bekapott a hajrában, s a 3-1-es Murcia-siker azt jelenti, hogy a latin futsalművészeket már csak a Gödöllő akadályozhatja meg a Final Fourba kerülésben. (Világraszóló siker lenne...)

Miért nincs telt ház?

A nyitómeccs után gyűltek az emberek, de az FTC-csarnok mégsem telt meg, talán a Barca-Werder BL-csúcs kötötte le az embereket, netán a SportKlubon nézték a futsaltalálkozót? Nem lehet tudni, de ezúttal nem volt telt ház a Népligetben, 700-nál nemigen voltak többen a Bika-fanatikusok. A csoportból csak az első helyezett jut tovább, a hétfői vesztesek meccse pedig gyakorlatilag a bronzéremért zajló csata volt - a magyar bajnok az első napon 2-0-ra kikapott a kazah Kairattól, míg a fehérorosz Dorozsnik Minszket a Murcia páholta el 6-1-re. A mérkőzésre kilátogatók mindenesetre gödöllői siker reményében foglaltak helyet a vonallal áthúzott Furulyás-cetlikkel "színesített" csarnokban.

Kuznyecovék vezetnek

Az UEFA eme rendezvényén, csakúgy, mint a nagypályás eseményeken, kisgyerekekkel kézenfogva vonultak ki a csapatok játékosai. Aztán már kezdődött is az összecsapás: az első 200 másodpercben nem került egyik kapu sem veszélybe, ekkor azonban az egykori FTC-légiós névrokona, Szergej Kuznyecov 8 méteres lövését Tóth Gyula bravúrral védte. A Gödöllő a továbbiakban is meg volt illetődve, így nem volt annyira meglepő, hogy a 7. percben a fehéroroszok vezetéshez jutottak: Viktor Ivanivcsin remek kényszerítő után 7 méterről a kapuba gurított (0-1).

Az egyenlítés szerencsére roppant hamar jött, gödöllői szöglet után az esztendő legjobb magyar futsaljátékosának választott Lódi Tamás ballal lőtt, a lesipuskás Madarász János pedig közelről beleért a labdába, amely a kapuban kötött ki (1-1). A Bikák ekkor elkapták a fonalat, de Lódi távolija és Tóth Szabolcs kisodródott szögből eleresztett lökete sem ért célba. A meccs igencsak felpörgött: Lódi ziccerhelyzetben hibázott, majd 7 méterről ballal a bal kapufát találta telibe.

Kis János tanítványai ekkortájt nem csak jól támadtak, de erőszakosan és eredményesen is védekeztek. A 12. percben újabb hazai helyzet maradt ki, Madarász-Tóth-Sivák összjáték után utóbbi lőtt a kapusba. Pár pillanattal később, ezúttal kissé váratlanul szereztek újabb gólt a minszkiek, az addig - és utána is - jól védő Tóth Gyula Dzmitrij Kadakov "spicces" lövését bevédte (a vánszorgó labda épphogy áthaladt a gólvonalon).

6 perc 50 másodperccel a szünet előtt Gyurcsányi Zsolt lapos lövése nem hozott gólt, Alekszej Papov pedig tiszta helyzetben megkegyelmezett a Bikákon, mellé gurított. A hajrára kissé belassult a játék, bár Ilja Huryn ziccerénél Tóth kapus reflexeit igencsak megcsodálták a nézők. A Gödöllő az utolsó percben mindhiába támadott, a második játékrész 1-2-es vendég vezetésről indult.

Madarász mindenhol jó

Két "leszorítatlan" (tehát jól fölé vágott) fehérorosz helyzetet jegyezhettünk fel a folytatás kezdéseként, majd Gyurcsányi bár eltalálta a kaput, sajnos a kapust is. A negyedik percben a csapatkapitány Szente Tamás kapu elé lőtt passzánál nem lett volna nehéz dolga Gyurcsányinak, de a tavalyi év legjobb magyarja 20 centiről is fölé tudott lőni.

A 25. percben nagyot hibázott a Gödöllő, a félpálya környékén elveszítette a labdát, amelyre azonnal lecsaptak a vendégek, s egy gyors kényszerítő után Kadakov a kapuba gurított (1-3). Másfél minutummal később javítottak a mieink: Madarászt szabálytalanul szerelték, s a pontrúgást Baranyai Pál legurította a sértettnek, aki szélről, a kapus mellett laposan lőtt a hálóba (2-3).

Újra közel került hát a Dorozsnikhoz a Kis-csapat, "jutalmul" a kifutó Tóth Gyula látványosan előzte meg és szerelte az egyik fehérorosz támadót, majd Sivák Péter a másik oldalon egyedül vezethette rá a labdát a kapusra, de elhibázta a lehetőséget. A mindig forró vérű Madarászon látszott leginkább a győzni akarás, a hórihorgas játékosnak a félidő derekán újabb két nagy helyzete is adódott. Előbb szemfüles módon elvette Pavel Svajba kapustól a labdát, egy lövőcsel után ballal bombázott kevéssel mellé, majd egy kapu előtti kavarodásban kaparintotta meg a labdát, de szorongatott helyzetben, két lépésről csak a kapufa mellé tudta varázsolni azt.

Nem volt mese: letámadott a Gödöllő. A csupaszív Tóth Gyula megint jól jött ki a kapujából, és fejjel tisztázott, míg Madarász egy kidobást fülelt le, távolról tüzelt - épphogy fölé. Baranyai 4 méterről, jobbról lőtt a kapusba, Gyurcsányi pedig a bal ficakot centizte ki.

6:12 perccel a lefújás előtt egy emberként kezdte kiabálni a közönség, hogy "Mindent bele!", de a biztatás ezúttal sajnos rosszul sült el... A kórus megszólaltával Kadakov egy előrevágott labdát váratlanul és flegmán perdített a kapunkba (2-4).

Persze a megsebzett Bikák nem álltak be védekezni, inkább támadtak, vesztenivalójuk már nem volt. Szente löketét lábbal védte Svajba, Lódi passzát Gyurcsányi öt méterről puskázta el, Vígh Ferenc pedig - sajnálatos módon - megsérült nagy igyekezetében. 4:06-ot mutatott az "időjelző", amikor Madarász kezeit lengetve biztatta további szurkolásra a lelátón helyet foglalókat. Három és fél perccel a vége előtt pont ő, a duplázó magyar lett vészkapussá, azaz ekkor már öt emberrel támadott a Gödöllő. Madarász a kapuban sem jött zavarba, pedig próbálták megtréfálni a fehéroroszok gyors előreívelt labdákkal, de a gólzsák a pálya másik oldalán is jól érezte magát: többször jól védett, kidobásai pontosak voltak, és mindig jó helyen volt - vagy hátul véd(ekez)ett, vagy elöl támadott.

Gólt viszont már nem sikerült szereznie a lelkes, de még nem elég taktikus és pontos vendéglátóknak, akik így két vereséggel, de emelt fővel készülhetnek a "futsal Barcelonájának" is nevezett Murcia elleni, csütörtöki záró kupatalálkozóra.

UEFA-futsalkupa, 2. forduló:
Gödöllői FK - Dorozsnik Minszk (fehérorosz) 2-4 (1-2)
Kőbányai út, 700 néző
Gödöllő: Tóth Gyula - Tóth Szabolcs, Lódi Tamás, Baranyai Pál, Madarász János. Csere: Takó Csaba, Szente Tamás, Vigh Ferenc, Gyurcsányi Zsolt, Sivák Péter, Berkes László. Edző: Kis János.
Dorozsnik Minszk: Svajba - Ivanivcsin, Kadakov, Kuznyecov, Luszkovskij. Csere: Varonyin, Maranovics, Papou, Huryn. Edző: Valerij Daszkov.
gólszerző: Madarász (7., 27.), illetve Ivanivcsin (6.), Kadakov (12., 26. 34.)

A nap másik meccsén:
El Pozo Murcia Turística (spanyol) - Kairat Almati (kazah) 3-1 (1-1)

Az állás:
1. El Pozo Murcia 6 pont (9-2)
2. Kairat Almati 3 (3-3)
3. Dorozsnyik Minszk 3 (3-10)
4. Gödöllői FK 0 (2-6).

A csoportból az első helyezett jut tovább a négyes döntőbe.

A csütörtöki program:
Kairat Almaty - Dorozsnik Minszk 16.30
Gödöllői FK - El Pozo Murcia 18.30

jp