Társoldalunk:

Közjogi méltóságok Puskás ravatalánál

2006.12.07. 11:05

Elsőként Sólyom László köztársasági elnök helyezett el koszorút Puskás Ferenc ravatalánál a Szent István-bazilikában csütörtök délelőtt. Az Aranycsapat november 17-én, 79 éves korában elhunyt legendás labdarúgó előtt közjogi méltóságok, sportszervezetek képviselői tisztelegtek, a koporsa előtt ezrek rótták le kegyeletüket délelőtt 10 órától folyamatosan egészen este 21 óráig a meghosszabbított nyitva tartásig.

Sólyom László köztársasági elnök koszorúját két díszőr hozta és helyezte el közvetlenül a kép elé, majd egymás felé fordulva tisztelegtek, miközben Sólyom László néma főhajtással fejezte ki tiszteletét.

Forrás: MTI

Sólyom László

Ezt követően a tervektől eltérően Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke helyezte el az emlékezés koszorúját nem sokkal fél 10 előtt. Őt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök követte, aki főhajtása után megigazította a koszorún a szalagot.

Forrás: MTI

Gyurcsány Ferenc

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke 9:45-kor érkezett, majd az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium képviseletében Lamperth Mónika miniszter mellett Ujhelyi István államtitkár és Elbert Gábor sportszakállamtitkár helyezett el egy-egy szál virágot a koszorú mellé.

Forrás: MTI

Szili Katalin

Tíz óra után pár perccel a Magyar Labdarúgó Szövetség koszorúját hatan - Kisteleki István elnök, Nemes Ferenc, Dunai Antal alelnökök, Bérczy Balázs főtitkár, valamint Illovszky Rudolf és Bálint László - helyezték el, s mindannyian három szál fehér rózsából álló csokrot is a leraktak. Ezt követően Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke két koszorút hozott, a szalag tanúsága szerint egyiket Puskás Ferenc özvegye nevében.

Negyed 11-kor Puskás Ferenc egyetlen magyar klubja, a Budapest Honvéd rótta le kegyeletét: a vezetőség nevében Gács Pál ügyvezető, az együttes képviseletében pedig Supka Attila vezetőedző és Dobos Attila csapatkapitány helyezett el egy-egy koszorút. A klub játékosai, edzői, vezetői és alkalmazottai egy-egy szál vörös vagy fehér rózsát is hoztak, búcsúzóul pedig körbeállták a ravatalt.

Forrás: MTI

Lomniczi Zoltán

Kispest részéről Burány Sándor, a XIX. kerület országgyűlési képviselője, Gajda Péter polgármester és Piroska János, a kispesti klub baráti körének elnöke búcsúzott.

Fél 11-kor a nagy közönség, azaz Puskás tisztelői, rajongói előtt is kinyitották a Szent István-bazilika kapuit. Több százan tódultak be, hogy végső búcsút vegyenek az életében legendává lett balösszekötőtől. Mindenki legalább egy szál virágot tartott a kezében, de volt, aki hatalmas koszorút is hozott. Akik elsőként jöttek be, láthatták az őrségváltást Puskás Ferenc ravatalánál.

Forrás: MTI

Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Détári Lajos

Háromnegyed egykor Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat még élő két tagja is elbúcsúzott Puskás Ferenctől, őket megelőzően 20 perccel pedig Szekeres Imre honvédelmi miniszter tisztelgett a posztumusz dandártábornokká előléptetett "Száguldó Őrnagy" emléke előtt. A két futball-legenda Détári Lajos társaságában helyezte el koszorúját a ravatalnál, ahol már ezrével állnak a virágok.

Miután Grosics és Buzánszky elhagyta a bazilikát, fiatalok és öregek, magyarok és külföldiek rohamozták meg őket aláírásukért, melyet a kijáratnál osztogatott, a nemzet búcsúját hirdető szórólapra kértek. A kapus és a jobb-bekk ezekben a fájdalmas órákban is készségesen állt a rajongók rendelkezésére. 

Ahogy egyre többen befejezik munkájukat, úgy nőtt egyre nagyobbra a tömeg a Szent István-bazilikánál, kora délután időnként már csak tömött sorokban lehetett eljutni a ravatalhoz.Az egykori kiváló labdarúgó koporsóját - melyet nemzeti színű zászló borít - a kupola alatt helyezték el. A koporsó négy sarkánál a köztársasági őrezred egy-egy díszőre áll, előtte egy Puskás Ferencről készült, nagy méretű fotó látható.

Puskás Ferenctől szombaton a nemzeti gyásznapon vesznek végső búcsút.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK