Vágólapra másolva!
Két európai topligában, a spanyolban és az olaszban is hétközi fordulóval folytatódik az erőltetett bajnoki menetelés. A háromnapos Primera-kör legizgalmasabb összecsapásának a csütörtöki Barcelona-Atlético meccs ígérkezik, de várhatóan nem lesz feszültségmentes a Bilbao-Zaragoza, és a Sevilla-Depor meccs sem. Olaszországban a listavezető Inter a Laziónál vendégeskedik, míg a milánóiak elsőszámú üldözője, a Roma Torino pillanatnyilag egyetlen első osztályú csapatánál vizitál.

A spanyol bajnokság a hétközben sorra kerülő, háromnaposra nyújtott 16. fordulóval búcsúzik 2006-tól. Kedden két mérkőzésre kerül sor: a Real Madridtól idegenben elszenvedett tisztes vereséget követően hat pontot begyűjtő, legutóbb a Deport idegenben lefutballozó Bilbao a Zaragozát fogadja, míg az előző körben pont Aimarék otthonában jó adag szerencsével győző Valencia a Mallorcát látja vendégül.

Az Ernesto Valverde távozás óta jobbára a bentmaradásért küzdő Bilbao jó passzban van, elmozdult a kieső helyről, így nem számíthat könnyű meccsre a San Mamésben az élbolyt üldöző, a hétvégén azonban balszerencsés hazai vereséget szenvedő Zaragoza. A Bilbaónál Etxeberria továbbra is sérült, Yeste viszont egyre jobb formában dirigál, ráadásul Aranzubia is legszebb napjaira emlékeztetően védett szombaton La Corunában.

A Zaragoza természetesen Diego Militóban bízik leginkább, hiszen az argentin támadó nagyszerű formában van: az idei szezonban már tizenegy gólnál jár (a hazaiaknál a négygólos Yeste a házi gólkirály).

A szerdai játéknapból kiemelkedik a Sevilla-Deportivo, illetve a Real Madrid-Recreativo összecsapás. A remek formában lévő, és most már egyértelműen a bajnoki címre hajtó andalúziaiak az idén eddig meglehetősen halovány Deportivót fogadják, és egyértelmű esélyesei a mérkőzésnek. Kanouté 12 góllal vezeti a góllövőlistát, vele nem lesz könnyű dolguk a vendégvédőknek.

A Recreativo kimondottan jól teljesített az előző fordulóban hazai pályán a Sevilla ellen, mégis kikapott 3-1-re, most a Bernabeuban próbálhatnak meg javítani a huelvaiak. A Liverpool kölcsönjátékosa, Sinama-Pongolle már öt gólnál tart, most is elsősorban az ő gyorsaságára próbálhatnak alapozni a vendégek, akiknek minden pontra szükségük van, hogy őrizzék megnyugtatónak tűnő helyüket a középmezőnyben.

A forduló talán legizgalmasabbnak ígérkező mérkőzésére csütörtökön kerül sor, ekkor a hétvégén bajnoki helyett klubvébé-döntőt játszó Barcelona az Atlético Madridot fogadja. A fővárosiak a legutóbbi két idegenbeli meccsüket megnyerték, ráadásul apróbb botlásaik ellenére pillanatnyilag ott vannak a BL-selejtezőt érő negyedik helyen, egy esetleges győzelemmel pedig rendkívül összesűrítenék a közvetlen élmezőnyt.

Kérdés persze, hogy mennyit vett ki a Barcából a klubvilágbajnokság: ha Frank Rijkaard tanítványai túl tudják tenni magukat az elsősorban mentális fáradtságon, és felidézik a Werder elleni BL-visszavágón nyújtott teljesítményüket, akkor aligha lehetnek vérmes reményeik Torreséknek.

[origo]

Kihasználta a Barca távollétét a Sevilla és a Realhttp://origo.hu/sport/focivilag/20061217ketszer.html?pIdx=3