Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa öt legerősebb pontvadászatának álomtizenegyét. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett persze) mindössze három megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda.

A Bundesligában az ősszel történt erőviszony-változást legjobban az mutatja, hogy a 2006-os esztendő álomcsapatában mindössze egyetlen Bayern München-játékos található (amihez persze Michael Ballack nyári távozása is hozzájárult), ellenben a Werder Bremen és az FC Schalke 04 is három-három focistát delegált.

A kapusposzton először fordult elő, hogy valaki meg tudta védeni egy évvel korábbi címét, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan megint Roman Weidenfellert tartottuk a legjobbnak. A Borussia Dortmund hálóőre tavasszal ugyan egy sérülés miatt kevesebbet védett, de a Kicker osztályzatai alapján így is ő lett az előző idény legjobb kapusa, ősszel pedig a második helyen áll a szaklap ranglistáján - sokak szerint a válogatottban is neki kellene lehetőséget adni, nem pedig Enkének (Hannover '96) vagy éppen Hildebrandnak (VfB Stuttgart).

Ami a védelmet illeti, a jobbhátvéd posztján biztos befutónak tűnő Willy Sagnol tavasszal hiába remekelt, az ősszel már korántsem tudott ugyanolyan egyenletesen jó teljesítményt nyújtani, így aztán az FC Schalke 04 fiatal brazil játékosa, Rafinha kiszorította. A gelsenkircheni drukkerek egyik kedvence az év első felében még "csak" négy gólpasszt adott, az ősszel azonban végre megszerezte első gólját is a német élvonalban.

A hátsó alakzat tengelyében klub- és honfitársa, Marcelo Bordon is helyet kapott: a Schalke védelmében ő jelentette az állandóságot, és kompromisszummentes játékával hívta fel magára a figyelmet, na meg bombaerős szabadrúgásaival. A másik középhátvédünk szintén egy brazil focista, aki híres lövőerejéről: a Werder Bremen labdarúgója, Naldo az ősszel hatszor is betalált, és fölényesen vezeti a Kicker ranglistáját a védők között.

A hátsó alakzatban így hát egyedül a bal oldali játékos nem brazil: ő nem más, mint a német válogatott Phillip Lahm, aki sérülését követően az év elején került vissza a Bayern kezdő tizenegyébe, és azóta ki sem lehet onnan robbantani - ősszel például egyetlen másodpercet sem hagyott ki.



A Werder Bremen játékosának, Torsten Fringsnek a helye megkérdőjelezhetetlen volt álomcsapatunkban, hiszen a válogatott focista az előző szezonban a Bundesliga legjobb középpályása volt, és most is vezeti a Kicker ranglistáját. A brémai középpályástandem másik tagja, Diego azonban nem kerülhetett be csapatunkba, hiszen tavasszal még nem ő, hanem Johan Micoud volt a Werder játékmestere - aki így szintén nem kvalifikálta magát a legjobbak közé. Hasonló okok miatt maradt ki Tomás Rosicky vagy a mexikói Pavel Pardo is, míg mondjuk a hamburgi Rafael van der Vaart és David Jarolim csak tavasszal remekelt. Így aztán némi meglepetésre a Schalke bosnyák focistáját, Zlatan Bajramovicot tettük be, aki mind tavasszal, mind ősszel jó teljesítményt nyújtott.

A középpálya bal oldalán egy másik meglepetésember található, véleményünk szerint ezen a poszton Albert Streit volt a legjobb. A bayernes Bastian Schweinsteiger sem tavasszal, sem ősszel nem volt a legjobb 25-ben a középpályások között a Kicker ranglistáján, ellentétben Streittel, aki jelenleg a hetedik, és gólok számában sem marad el Schweinsteigertől.


A Bundesliga 1 2006-os álomcsapata

Weidenfeller (Borussia Dortmund) - Rafinha (FC Schalke 04), Bordon (FC Schalke 04), Naldo (Werder Bremen), Lahm (Bayern München) - B. Schneider (Bayer Leverkusen), Frings (Werder Bremen), Bajramovic (FC Schalke 04), Streit (1. FC Köln/Arminia Bielefeld) - Klose (Werder Bremen), Pantelic (Hertha BSC)



Miroslav Klose Marko Pantelic