Vágólapra másolva!
A szezonban eddig a topligás gárdák közül a Werder Bremen játszotta az egyik leglátványosabb támadófutballt, azonban a brémaiak ennek ellenére éppen csatárt szeretnének igazolni a télen. A fő kiszemelt az Olympique Lyon norvég támadója, John Carew, akinek érkezése kisebbfajta körforgást jelenthet az európai porondon a csatárok frontján.

A Bundesligában féltávnál az élen álló Werder az ősszel 17 forduló alatt 47 találatot ért el a német élvonalban. Ennél több találatot a topligás gárdák közül egyedül a Manchester United szerzett, de a Vörös Ördögök 27 bajnokin vágtak 52 dugót, ami meccsenkénti 2,26-os átlagnak felel meg - ehhez képest a brémaiak mérkőzésenkénti gólátlaga 2,76! Ilyen adatok mellett kissé meglepő lehet, hogy a német együttes csatárt szeretne venni, de alaposan vizsgálat után már érthetővé válik a dolog.

Azt alighanem minden futballkedvelő tudja, hogy a Werder első számú támadója a legutóbbi világbajnokság gólkirálya, Miroslav Klose, aki az ősszel tíz gólt ért el, és ezzel vezeti a Bundesliga góllövőlistáját. A házi rangsorban azonban mögötte nem csatárok állnak: a brazil karmester, Diego nyolcszor volt eredményes, a középhátvéd (!) Naldo pedig hat gólig jutott - és csak ezután következik a fiatal, saját nevelésű Aaron Hunt a maga öt góljával.

A csatárok közül a portugál Hugo Almeida kettő, az egyiptomi Mihamed Zidan és a horvát Ivan Klasnic pedig egy-egy találatot szerzett, amihez azonban részben az is hozzájárult, hogy Thomas Schaaf mester sehogyan sem tudta eldönteni, ki lehetne Klose ideális partnere a támadósorban.

A korábbi években a Klasnic-Klose duó számított a Werder standard csatársorának, és a jelenlegi szezon első két fordulójában is a horvát támadó szerepelt a kezdőben Klose mellett, de nem remekelt, így a harmadik körben már Hugo Almeida kapott játéklehetőséget, aki akkor is kezdő ember volt, amikor Klose sérülés miatt két meccset kénytelen volt kihagyni. A vb-gólkirály felépülését követően azonban Almeida is kikerült a csapatból, és innentől kezdve nyolc fordulón keresztül Hunt volt Klose partnere a támadó alakzatban.

Hiába szerzett azonban négy gólt is, az őszi szezon végére megint kispados lett, és előbb Almeida, majd megint Klasnic szerepelt Klose mellett a kezdők között. Összességében tehát elmondható, hogy a szakvezető nem tudott megállapodni egyetlen duó mellett, bár legtöbbször Huntot kezdette az első számú csatár mellett, míg Zidan mindig csak csereként kapott lehetőséget.

Januárban aztán tovább bonyolódott a helyzet, hiszen az öt csatár közül három is kidőlt a sorból. A törökországi edzőtáborba csak Klose és Hugo Almeida utazott el: Huntnak a térde fáj, Klasnicnak a tavalyi vakbélműtéte utóhatásai okoznak problémát, és Zidan is csak könnyített edzéseket végezhet. Őt ráadásul szívesen megvenné az FSV Mainz, ahol korábban már szerepelt kölcsönben, és a brémaiak is hajlanak a transzferre, hiszen az ősszel kiderült: Schaaf legkevésbé rá számít a támadók közül.

A január végi bajnoki rajtra mindenesetre a jelenlegi állás szerint csak két, bevethető csatára van a Werdernek, nem csoda, hogy az egyesület sportigazgatója, Klaus Allofs egy támadó azonnali megszerzésén dolgozik.

A Werderrel szóba hozták például a másodosztályú 1. FC Kölnben futballozó Patrick Helmest, aki a szezon elején az első öt forduló alatt hét gólt szerzett, ám azután lesérült, és az ősszel többet nem lépett pályára. Még komolyabbnak tűnnek azonban a John Carewval kapcsolatos pletykák, hiszen Allofs is elismerte, hogy a Werdert érdekli a hórihorgas norvég támadó.

Az ő esetleges leigazolása azért lehet érdekes, mert Carew klubjának, az Olympique Lyonnak mostanában éppen a csatárhiány a legfőbb problémája, és a lyoniak éppen középcsatár keresnek a téli transzferperiódusban. A Lyon fő kiszemeltje a Juventus FC francia csatára, David Trézéguet, miközben a Juve éppen a brémai Miroslav Klosét csábítja (bár ő csak nyáron érkezne), vagyis a kör bezárulhat.