Vágólapra másolva!

Eto'o: Ott leszek a pályán, amikor minden eldől

Az FC Barcelona hívei az utóbbi hetekben kicsit aggódhattak csapatuk eredményei miatt, ám nem csak rossz hír érte őket. A még szeptemberben megsérült kameruni támadó, Samuel Eto'o gyógyulása ugyanis a vártnál gyorsabban haladt, és a csatár a hét elején már meg is kezdhette az edzéseket. Visszatérésének ugyan még nincs konkrét időpontja, de Eto'o bízik benne, hogy a fontos tavaszi mérkőzéseken már ismét ott lehet a pályán.

- Hol tart a gyógyulásban?
- Az első pillanattól kezdve maximálisan megbíztam az orvosaimban, akik fantasztikus munkát végeztek. Nem akartam erőltetni a visszatérésemet, és előre elhatároztam, hogy csak akkor kezdem meg az edzéseket, ha a doktorok erre engedélyt adnak. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy végre tréningezhetek, és szeretnék minál hamarabb visszatérni a pályára.

- Ez mikor történhet meg?
- Ezt nem tudom pontosan megmondani. Az biztos, hogy csak akkor fogok ismét játszani, ha százszázalékos állapotban érzem magam. Szeretnék végre pályára lépni, de ugyanakkor még évekig akarok futballozni, és nem fogom kockáztatni a teljes felépülésemet két-három meccs kedvéért.

- Nem lehetett egyszerű optimistának maradni egy ilyen sérülés után, de tanult valamit az esetből?
- Tényleg nehéz átélni egy ilyen szituációt, de igyekeztem a gyógyulásra koncentrálni. Azt hiszem, sikrült mentálisan erősnek maradnom, és ez tette lehetővé, hogy a vártnál hamarabb megkezdhessem az edzéseket. Végül is a legfontosabb az volt, hogy minél hamarabb felépüljek.

- Szintén nagy csalódás érte, amikor Kamerun nem jutott ki a 2006-os vébére. Hogyan hasonlítaná össze azt a szituációt a mostanival?
- Két különböző dologról van szó. Tény, hogy a vb-selejtező kudarcát nagyon nehéz volt feldolgozni. Az egész ország továbbjutást várt tőlünk, de a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére elbuktunk. Ami most történt velem, az szintén nagy csalódás volt, de más módon, hiszen ezúttal az történt, hogy nem tudtam segíteni a csapattársaimon, és a lelátóról kellett néznem a meccseket. Ez is idegesítő, de más módon.

- Ön közismert arról, hogy küzd a labdarúgásban felbukkanó rasszizmus ellen. Ezt személyes ügynek tekinti?
- Ez egy állandóan visszatérő probléma, és minden nap fel kell vennünk vele a harcot. Erről az a véleményem, hogy támadhatnak miatta, de sohasem fognak legyőzni. Ez a téma valóban nagyon fontos a számomra, és minden lehetséges eszközzel küzdök a faji diszkrimináció ellen. A rasszizmus gonosz dolog, és el kell tüntetnünk a futballpályáról.

- Huszonöt esztendős korára példakép lett egész Afrikában. Ezzel tisztában van?
- Természetesen igen, és éppen ezért igyekszem mindig helyesen cselekedni, hogy még több afrikai fiatalnak példát mutathassak. Hatalmas felelőséggel jár, hogy milliók figyelik a teljesítményemet és a viselkedésemet. Mindez nagy megtiszteltetés a számomra.

- Minden bizonnyal örül annak, hogy a következő világbajnokságra Afrikában kerül sor.
- Így van. A 2010-es, dél-afrikai világbajnokság hatalmas lehetőség a fekete kontinens számára arra, hogy megmutassa: képes felnőni a kihívásohoz és végre tud hajtani ilyen hatalmas méretű feladatot. Már alig várom a tornát.

- Kamerun részvételével?
- Természetesen. A németországi vébé kvalifikációs sorozatában elszenvedett kudarc után nem is lehet más célunk, mint kijutni a következő világbajnokságra. Arról nem is beszélve, hogy fantasztikusnak tartanám, ha a trófea Afrikában maradna. A legjobb persze az lenne, ha mi tudnánk elhódítani, de kontinensünkön Kamerun mellett még olyan kiváló válogatottak vannak, mint Ghána vagy Nigéria, amelyek képesek lehetnek arra, hogy megnyerjék a vébét.

- A klubjának, az FC Barcelonának az utóbbi időben nem megy olyan jól. Erről mi a véleménye?
- A csapatunk tele van különleges és rendkívül tehetséges futballistákkal. A srácok nélkülem is fantasztikusan teljesítettek, és biztos vagyok benne, hogy a sorsdöntő pillanatokban még jobb teljesítményre lesznek képesek. A legjobban akkor kell játszani, amikor a legnagyobb a tét.

Forrás: EPA

Megszokott jelenet: Eto'ót ünneplik a társak gólja után

- Addigra talán már ön is onthatja a gólokat.
- Alig várom, hogy ismét kifuthassak a pályára a többiekkel, hiszen nagyon nehéz volt a lelátóról nézni a társaimat. Ugyanakkor be kell tartanom az orvosok utasításait, és nem szabad siettetnem a játékot - eddig minden a terv szerint haladt, így optimista vagyok. A Barca még minden trófeáért versenyben van, és a végső fázisban, amikor minden eldől, már én és ott akarok lenni a pályán.

(Forrás: FIFA)