Vágólapra másolva!
Alighanem kevesen találnák ki elsőre, hogy a Premier League-ben melyik klub szenvedett vereséget legrégebben. Nos, a leghosszabb veretlenségi sorozattal jelenleg a Fulham FC rendelkezik, amely utoljára december 9-én kapott ki. Más kérdés, hogy az azóta lejátszott hét meccsből csak egyet tudott megnyerni a gárda, és így továbbra is a középmezőny alsó felében tanyázik - de talán az olasz Vincenzo Montella góljaival megindulhat felfelé az együttes.

A londoni egyesület 2001-es feljutása óta mindig is a középmezőnyben végzett, ami eleinte még kifejezetten csalódást jelentett, elvégre akkoriban a tulajdonos, Mohamed al-Fayed még nem sajnálta a pénzt a klubra, aminek köszönhetően a kispadon a francia Jean Tigana ült, a csapatban pedig olyan játékosok szerepeltek, mint Edwin van der Sar vagy Louis Saha.

A gyenge eredmények miatt azonban Tigana távozott, és a helyére került Chris Coleman úgy is javítani tudott a gárda pozícióján, hogy sokkal kevesebb pénz állt a rendelkezésére, és évről évre meg kellett válnia legjobb játékosaitól. Nem volt ez másként a mostani pontvadászat előtt sem, amikor is a kulcsemberek közül Steed Malbranque és Sylvain Legwinski is távozott, de a klubnál kölcsönben szerepelt Wayne Bridge is visszatért a Chelsea FC-be.

A különbséget az jelentette a korábbi esztendőkhöz képest, hogy ezúttal (legalábbis papíron) a megfelelő utánpótlásra is gondoltak: a védelem bal oldalára a Middlesbrough FC francia focistáját, Franck Queudrue-t vették meg, a középpályára a Wigan Athletic játékosa, Jimmy Bullard érkezett, és a Tottenham Hotspur tehetséges szélsőjét, Wayne Routledge-et is sikerült kölcsönvenni. Így aztán nem csoda, hogy a cél az első tízbe kerülés volt a gárda számára - ami 2001 óta csak egyszer adatott meg a Fulhamnek.

Sokáig úgy tűnt, hogy ez a terv tartható is, hiszen 11 forduló után a Fulham a kilencedik volt, és mindössze három vereség állt a neve mellett. Pedig a nyári szerzemények közül az első három fordulóban két gólt is szerzett, és remekül beilleszkedett Bullard a negyedik mérkőzésén súlyos sérülést szenvedett (könnyen lehet, hogy ebben a szezonban már nem is léphet pályára), és Routledge sem tudta azt nyújtani, amit vártak tőle. November második felében aztán beütött a krach, és a csapat öt egymást követő bajnokiból négyet is elveszített, és tovább fokozta a bajt, hogy a kulcsemberek közül a védekező középpályás Pape Bouba Diop, a támadó középpályás Claus Jensen és a középhátvéd Zat Knight is kidőlt a sorból - a karácsonyi ünnepek óta egyikük sem lépett pályára.

A többiek azonban éppen ebben a szorult helyzetben kapták össze magukat, hiszen december 18-án legyőzték a Middlesbrough FC-t, és azóta egyszer sem kaptak ki. Igaz, nyerni sem tudtak, a Fulham a legutóbbi hat bajnokiján egyaránt döntetlent játszott, így aztán a veretlenség ellenére is fokozatosan egyre hátrébb csúszott a tabellán, és jelenleg csupán a 15. helyen áll. Más kérdés, hogy a középmezőny rendkívül szoros, ha például a hét végén a Tottenham Hotspur nem egyenlített volna a Craven Cottage-en az utolsó percekben, akkor a Fulham a 11. helyen állhatna. A kiesés veszélye pedig egyelőre nem tűnik fenyegetőnek, elvégre a 18. West Ham Unitedet kilenc ponttal előzik meg.

A szurkolók abban bíznak, hogy a csapat a téli transzfereknek köszönhetően megindulhat felfelé, annak ellenére, hogy a klub első lépésként eladta csapatkapitányát, Luis Boa Mortét. A portugál szélsőt azonban az utóbbi időben sokat kritizálták kiegyensúlyozatlan teljesítménye miatt, és úgy tűnik, hogy a Fulham még épp idejében vált meg tőle ahhoz, hogy szép summát kapjanak érte - a West Ham United a pletykák szerint közel ötmillió fontot fizetett, noha a hivatalos vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Ebből a pénzből a londoniak elsősorban kapust szeretnének venni, mivel az első számú portásuk, Antti Niemi sérüléssel bajlódik, cseréje, a cseh Jan Lastuvka pedig meglehetősen bizonytalan. A kiszemelt nem más, mint a skót Hearts FC válogatott kapusa, Craig Gordon, ám az edinburgh-iak az első, 2,5 milló fontos ajánlatra nemet mondtak. Két másik labdarúgó viszont már megérkezett a Craven Cottage-re, és mindketten a támadó szekciót erősítik.

Forrás: EPA

A Kisrepülőnek becézett Montella egyelőre Angliában is szárnyal

Az amerikai szélső, Clint Dempsey Boa Morte pozícióját töltheti be, érte kétmillió fontot fizettek ki (és ezzel a klub amerikai kontingense háromfősre nőtt, hiszen Brian McBride és Carlos Bocanegra is itt játszik), míg az olasz csatárt, Vincenzo Montellát kölcsönbe szerezték meg az AS Romától. Utóbbi játékos máris letette a névjegyét, hiszen előbb a Leicester City elleni FA-kupa meccsen szerzett két gólt, majd a bajnokságban a Tottenham Hotspur ellen talált be, pedig mindkét mérkőzésen csak csere volt.