Vágólapra másolva!
Hetente jelentkező új sorozatunkban olyan egyesületek rövid történetével ismertetjük meg olvasóinkat, amelyek ugyan nem tartoznak a sztárklubok közé, azaz nem nyertek sok bajnokságot, kontinentális kupákat, viszont ennek ellenére több klasszist, ismert játékost neveltek, adtak a futballvilágnak.

Sorozatunk előző részét a mindössze 80 ezer lakosú olasz város, Como világhírnévig jutott labdarúgóinak (köztük a négy világbajnoknak) szenteltük. A következő epizód főszereplői a tengerentúlon, Dél-Amerikában kergették, kergetik a labdát, ott is a világ futballfővárosának tartott, Buenos Airesben.

A Club Atlético Platensét ugyanis Argentínában alapították, az egylet életre hívói 1905. május 25-én vitték véghez nagy tettüket. A napjainkban az elővárosokkal együtt több mint 12 millió lakosú metropoliszban létrehozott egylet a tradicionális, ám sikertelen argentin klubok közé tartozik. A Platense ugyanis nemhogy a nemzetközi porondon nem nyert semmit (már ezzel hátrányban lenne a 11, kontinentális kupát nyert argentin egylettel szemben), de bajnoki elsőséggel sem dicsekedhet.

A kezdetben vörös szerelésben, majd 1907-től már fehér-barna mezben futballozó gárda 1913-ban szerepelt először az argentin bajnokságban, ahol a legnagyobb sikerét három évvel később érte el: a Racing Club mögött másodikként végzett. Az ezüstérem mind a mai napig a klub legdicsőbb eredménye, a Platense ezt a produktumot azóta csak megközelíteni tudta, 1949-ben harmadik lett, 1967-ben pedig elődöntőt veszített a metropolitano bajnokságban.

Forrás: EPA

David Trezeguet

Az Európában megszokott lebonyolítási rendszerű kupát a dél-amerikai országokban, így Argentínában sem rendeznek, a különböző rangú időszakos sorozatok közül csak a Copa San Martín de Tours 1982-es kiírását tudta elhódítani a Calamar becenevű klub.

Az elmúlt két évtized pedig még kevesebb sikert tartogatott a Ciudad de Vicente López stadion közönségének, hiszen a barnák elég szürkén szerepeltek, majd 1999 nyarán ki is estek az argentin élvonalból. Azóta a másodosztályban küzdenek a bajnoki pontokért, ami eggyel több ok arra, hogy tisztelegjünk néhány ismertebb játékos előtt, aki egykoron viselte a Platense szerelését.