Vágólapra másolva!
A téli átigazolási időszak lezártával érdemes mérleget vonni a januári transzferperiódusról, és összességében megállapítható, hogy általában azok a klubok próbáltak meg a szezon közben erősíteni, amelyek egyelőre elmaradnak a várakozástól - a kiesés ellen küzdenek, vagy a nemzetközi szereplésért hajtanak. Csak kevés egyesület volt, amely kifejezetten posztra próbált igazolni, és meglepő módon a leginkább a spanyol klubok szórták a pénzt, bár Angliában sem fukarkodtak.

Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy a januári átigazolási időszak öt legdrágább transzferéből hármat spanyol egyesületek ütöttek nyélbe - kettőt rögtön a Real Madrid, amely a legtöbbet költötte a télen a topligás klubok közül. A királyi gárda esetében a krízishelyzet csak részben állja meg a helyét, hiszen a csapat még áll a BL-ben, és a bajnokságban is ott van a dobogón, vagyis versenyben van az aranyéremért, és a téli transzfereket figyelembe véve a "generációváltás" kifejezés jobban fedi a valóságot.

Miközben a klub megvált olyan idősebb focistáktól, mint Ronaldo és David Beckham (bár az angol hivatalosan még pályára léphet a szezonban), csupa fiatal labdarúgó érkezett. Közülük az argentin Fernando Gago volt a legdrágább, akit 20,5 millió euróért vettek meg a Boca Juniorstól, de honfitársa, Gonzalo Higuaín is 13 millióba került, a brazil balbekk, Marcelo pedig hétmilliót kóstált. A Real tehát három focistára összesen több mint 30 millió eurót adott ki - az pedig a szezon végén dől el, hogy megérte-e.

A Primera Divisiónnál maradva, a Real mellett még a Villarreal CF elnöke csupaszította le a klub bankszámláját, hiszen 8,7 millió euróért szerződtette a chilei Colo Colo középpályását, Matías Fernándezt. Az árat akár soknak is tarthatnánk, de ha figyelembe vesszük, hogy a transzferről már októberben megegyeztek, Fernándezt pedig januárban a 2006-os év legjobb dél-amerikai focistájának választották meg, akkor a Villarreal nem is között rossz üzletet.

Más kérdés, hogy egyszer már "befürödtek" egy olyan focistával, aki a szubkontinens legjobbja volt, hiszen az argentin Martín Palermo végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Realon és a Villarrealon kívül a spanyol élvonalban egyetlen gárda sem költött kétmilliónál többet: a Real Sociedad számára a brazil Sávio másfélmillióba került, akárcsak az argentin Juan Pablo Caffa a Real Betisnek, a többi transzfer esetén pedig még ennyi pénz sem cserélt gazdát.

A spanyol élvonal mellett még az angol bajnokság egyesületei szórták a legjobban a pénzt - és néhány átigazolásnál első pillantásra ez a kifejezés valóban megfelelőnek tűnik. Mert például melyik "normális" klub fizetne ki mondjuk 3,8 millió eurót a Leeds United védőjéért, Matthew Kilgallonért (a válasz: Sheffield United), 4,2 millió eurót a Sheffield Wednesday algériai hátvédjéért, Madzsig Bugerráért (a Charlton Athleticről van szó), vagy 4,5 millió eurót a Colchester United fiatal csatáráért, Greg Halfordért (a megoldás a Reading FC). Tény, hogy az angol piacon belül végképp elszaladtak az árak, de amíg van olyan egyesület, amely ezeket megfizeti, addig nincs miről beszélni.

Forrás: EPA

Luis Boa Morte

Ha pedig egy csapatnak új tulajdonosa van, aki minden pénzt megadna azért, hogy a gárda jól szerepeljen, ő pedig "bevágódjon" a drukkereknél, akkor történik meg, hogy egy kétségtelenül tehetséges, utánpótlás-válogatott támadó, akinek a háta mögött mindössze 20 élvonalbeli meccs állt (amelyeken három gólt ért el) 14,5 millió euróért kel el. A Watford FC játékosa, Ashley Young ennyiért szerződött az Aston Villába, és ezzel ő lett a januári transzferperiódus második legdrágább labdarúgója.

Ráadásul ne feledjük: akadt olyan klub, amely ennél is több pénzt lett volna hajlandó kifizetni Youngért: a West Ham United 15 milliót kínált érte, de a focista inkább a Villába szerződött. A Kalapácsosok így "csak" 21 millió eurót adtak ki januárban: kilencért megvették a Birmingham City védőjét, Matthew Upsont; 7,5-ért a Fulham FC portugál szélsőjét, Luis Boa Mortét; 2,3-ért a Blackburn Rovers hátvédjét, Lucas Neillt; 2,25-ért a West Bromwich Albion skót középpályását, Nigel Qaushie-t; és a Tottenhamtől megvett Calum Davenport vételérét nem is hozták nyilvánosságra. Ha a West Ham ezek után sem marad benn a legjobbak között, akkor nem akármilyen csapattal szerepelhetnek majd a másodosztályban...