Vágólapra másolva!
A 85 esztendős Szepesi Györgyöt, a sportrádiózás élő klasszikusát köszöntötték hétfőn, születésnapján a Magyar Rádió Márványtermében az intézmény vezető képviselői jeles kortársak, olimpiai bajnokok, újságíró kollégák, közeli barátok jelenlétében.

A bensőséges ünnepségen archív felvételek segítségével idéztek fel néhányat munkásságának emlékezetes közvetítései közül, így az első, 1948-as, londoni olimpiájáról az ökölvívó Papp László győzelmét, Szőke Katóék úszóváltójának 1952-es, helsinki sikerét, az 1964-es, tokiói ötkarikás játékokon aratott vízilabdás diadalt s az 1976-os, montreali Németh Miklós-aranyérmet, amikor is világcsúccsal lett első a gerelyhajító.

Az összeállításból persze nem maradhatott ki a Szepesi György szívéhez legközelebb álló sport, a labdarúgás sem: az Albert-Bene-Farkas-féle válogatott brazilverése az 1966-os világbajnokságon, s még kevésbé Puskás Öcsiék Aranycsapatának 6-3-as, világraszóló sikere az angolok szentélyében, a Wembleyben, ami után vált nagyon sokak szemében Szepesi a csapat 12. tagjává annak elismeréseképpen, ahogyan közvetítésével a maga módján hozzájárult az évszázad mérkőzésén aratott magyar diadalhoz.

Forrás: MTI

Illovszky, Buzánszky és Szepesi a régi emlékekről beszélgettek

A dicső futballmúlt felidézése azért is lehetett szerves része a hétfői ünnepségnek, mert azon ott volt Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat még életben levő két tagja, továbbá a magyar labdarúgás egykor volt sikereinek olyan kovácsa is, mint Sándor Károly, Göröcs János, Illovszky Rudolf. A köszöntésen a tokiói pólós arany kiharcolóit a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György képviselte.

A rádió sportosztálya és a Malév közös meglepetéssel kedveskedett az ünnepeltnek: már most rendelkezésére bocsátották a tanúsítványt arról a repülőjegyről, amellyel Szepesi György Londonba utazhat majd első rádiós olimpiájának színhelyére, ahol 2012-ben ismét nyári ötkarikás játékokat rendeznek.