Vágólapra másolva!
Várhidi Péter megfiatalított válogatottja elsőként a házigazda Ciprus ellen lépett pályára a limassoli négyes futballtornán. Az újoncokat is avató, megilletődötten játszó magyar csapat ellen gond nélkül nyertek 2-1-re a házigazdák, a mieink kétszer is a kapufát találták el, és csak az utolsó tíz percben játszottak jól, ekkor Priskin Tamásnak sikerült is szépítenie. A Várhidi-csapat a harmadik helyért Lettországgal meccsel, mivel a bolgárok a nyitómérkőzésen 2-0-ra legyőzték a 2004-es Eb-résztvevő letteket.

Barátságos mérkőzés:
Ciprus - Magyarország 2-1 (1-0) - a mérkőzés összefoglalója
Limassol, 280 néző
v.: Panajotisz Geraszimu
Ciprus: Morfisz (Antonisz, 46.) - Ilia (Kriszosz, 70.), Karalambusz, Paraszkevasz, Lambrosz - Aszimakisz, Hrisztoszomosz (Makridisz, 52.), Haralampidisz (Nikolau, 64.), Szaciasz - Okkasz, Jiaszumisz (Aloneftisz, 61.).
Magyarország: Végh - Csizmadia, Juhász R., Balogh B., Vanczák - Tóth B., Vass, Huszti (Tisza, 76.) - Sándor Gy. (Kanta J., 63.) - Gera, Hrepka (Priskin, 58.).
gól: Jiaszumisz (18.), Okkasz (73.), illetve Priskin (90.)
sárga lap: Csizmadia (25.), Tóth (36.)

Előzmények
Sándor György mellett döntött a kezdőcsapat irányító posztját illetően Várhidi Péter, a ciprusi nemzetközi tornán szereplő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető már hétfőn kijelölte a kezdő tizenegyet, csak azt nem döntötte el, hogy az újpesti Sándor vagy az MTK-s Kanta József kapjon lehetőséget. A kezdő 11-ben egy újonc volt található: az osztrák Mattersburg légiósa, Csizmadia Csaba.

A találkozót csak a lelátóról figyelhette Filkor Attila, Farkas Balázs, Tőzsér Dániel és Pollák Zoltán, ugyanis a torna versenykiírásának értelmében csak 18 futballistát lehetett nevezni. A kimaradt játékosok viszont szerdán lehetőséget kaphatnak, mert a válogatott biztosan más összeállításban játszik majd Bulgária vagy Lettország ellen. Huszti Szabolcs például biztosan kimarad, mert klubcsapata, a Hannover pénteken bajnokit játszik. A trénerek a viadalon egyébként hat mezőnyjátékost és egy kapust cserélhetnek a 90 perc során, s ha a rendes játékidő után döntetlen az eredmény, tizenegyesek döntenek.

A keddi mérkőzés előtt a magyar válogatott vezetői és labdarúgói megemlékeztek a tavaly január 7-én elhunyt Zavadszky Gáborról. Az Apollon Limassol volt válogatott középpályásának fotóját elhelyezték a pálya oldalvonala mellett, a magyar küldöttség tagjai koszorút helyeztek el a fotónál, és főhajtással tisztelegtek a labdarúgó emléke előtt.

Első félidő
Az első percekben a ciprusiak birtokolták többet a labdát, de nem tudtak eljutni a magyar kapuig. A mieink rövidpasszos játékkal próbálkoztak, bár ennek ellentmond Gera Zoltán 40 méteres keresztlabdája, amely látványos volt, mégis hazai bedobás követte. Tóth Balázs a 6. percben 20 méterről, külsővel nagyon csúnyán lőtt mellé.

Szinte minden pontrúgást Haralampidisz végzett el a ciprusi csapatban, a 9. percben viszont nem ő, hanem Aszimakisz lőtt 16-ról kapásból, kevéssel a jobb alsó sarok mellé.

A 18. percben a 18-as mezszámú hazai játékos vezetést szerzett Ciprusnak: Okkasz "lebirkózta" a magyar védőket, Juhász Roland nem tudta szerelni, Vass Ádám is csak asszisztált, Jiaszumisz pedig lecsapott a lehetőségre, és 11 méterről gurított a jobb alsóba (1-0).

Öt percre rá Huszti jobb oldali szögletét Balogh 7 méterről a kapufára fejelte, a visszapattanót pedig Csizmadia ugyanonnan, szinte ugyanúgy juttatta pár centivel a kapu fölé.

Ezt követően sokáig nem láthattak helyzetet a nézők, akik olyannyira kevesen voltak, hogy Várhidi Péter - még inkább ciprusi kollégájának - "taktikai bekiabálásait" szinte szó szerint hallhatták a helyszínen lévők. A csatárként bevetett, de vissza-visszafutó Gera Zoltán próbálta szervezni a magyarok játékát, nem sok sikerrel, cselei nem nagyon jöttek be, sokszor pontatlan is volt. A görcsösen akaró magyarok többször is felesleges - sárgát érő - szabálytalanságokkal állították meg az amúgy lanyhán próbálkozható hazaiakat.

A játékrész hajrájában sem jegyezhettünk fel újabb helyzetet, hiszen Haralampidisz jobb oldalról szépen belőtt labdáját levadászta Balogh.

Második félidő
A mieink nagyobb elánnal kezdtek neki a második 45 percnek, de a ciprusiak így is könnyedén tartani tudták előnyüket, a magyar csapat nem jelentett veszélyt a kapura.

Az 57. percben aztán kétszer is izgulhatott Antonisz, a cserekapus, előbb saját játékosa fejelt majdnem öngólt, majd Sándor bal oldali szögletét követően a frissen beállt Priskin fejelt kevéssel mellé.

Geraszimu, az érdekes nevű bíró nem csípte "névrokonát", a magyar támadó szabályosnak tetsző szerelését lefújta a félidő derekán, amit ciprusi helyzet követett: Aloneftisz egy ajándéklabdát 20 méterről épphogy mellé lőtt.

A 73. minutumban parádés gólt szereztek a vendéglátók: a pálya közepén eladta a labdát a magyar csapat, a ciprusiak pedig öt hajszálpontos és leheletfinom passzból álló akcióból vették be Végh kapuját. A lendületes támadás végén Okkasz 12 méterről volt eredményes (2-0).

Gera szépen középre adott labdáját Tóth lőtte laposan a jobb oldali kapufára a 81. percben, óriási helyzet volt. A 90. percben szépített a magyar válogatott: a balszélen Priskin - a leshatáron - ugrott ki a ciprusi védők mögül, pár csellel kombinálva kapura vezette a labdát, majd 7 méterről, jobbal, laposan lőtt el a hazai kapus mellett (2-1). A meccs zárásaként Kanta beadásszerű lövése hullott a hálóra felülről.

Forrás: MTI

Huszti Szabolcs kedden nem igazolta, miért válaszották 2006 legjobb magyar labdarúgójának

"Ahogyan elveszítettük ezt a mérkőzést, ugyanúgy meg is nyerhettük volna" - értékelt néhány perccel a lefújás után Várhidi Péter szövetségi kapitány. "Ha újra lehetne játszani a találkozót egy év múlva, biztosan mi lennénk a jobbak. Bátran tovább kell mennünk a megkezdett úton, nem kell idegeskednünk, mert bár bosszantó a vereség, de az első húsz perctől eltekintve - amikor még nem éreztük a játék ritmusát - egyenrangú erők küzdelme folyt. Változatlanul az a véleményem, hogy a megfiatalított magyar válogatott szép jövő előtt áll."

A nap első találkozóján:
Bulgária - Lettország 2-0 (2-0)
Bulgária:
Ivankov - Kisisev, Tuncev, Tomasic, Zanev - Hristov (Georgijev, 48.), Jankov, Pejev, Jovov (Genkov, 62.) - Todorov (Bozsinov, a szünetben), Jankovic
Lettország: Kolinko - Kacanovs, Gorkss, Klava, Surnins (Zirnis, 34.) - Visnakovs, Astafjevs, Morozs (Pahars, a szünetben), Solonicins (Kosmacovs, 87.) - Verpakovskis (Rimkus, 62.), Karlsons (Kalnins, 80.)
gól: Surnins (14., öngól), Jovov (33.)

A szerdai program:
a 3. helyért:
Magyarország - Lettország, Limassol 16 ó
döntő:
Bulgária - Ciprus, Nicosia 18 ó