Vágólapra másolva!
A Catania-Palermo szicíliai derbi után történtek miatt szigorú intézkedések mellett rendezték meg a 23. fordulót az olasz bajnokságban, így négy helyszínen is nézők nélkül zajlott a mérkőzés. A listavezető Intert nem zavarta, hogy Veronában üres stadionban kellett játszania, és megszerezte sorozatban tizenötödik győzelmét. Nem hibázott a második helyezett Roma és a Milan sem, amelyben csak helyzetekig jutott a debütáló Ronaldo. Olaszországban ezúttal nyugalom volt, Lipcsében viszont kis híján megismétlődött a múlt heti tragédia: 32 rendőrt kórházba kellett szállítani, miután nyolcszáz huligán megtámadta őket az amatőr klubok részvételével zajló szász kupa negyeddöntőjét követően. Összeállításunkban mindemellett beszámolunk az angol, a német, a spanyol és a francia élvonal vasárnapi eseményeiről is.

Az előző fordulóban rendezett Catania-Palermo mérkőzés után történt rendbontásokban elhunyt egy 38 éves rendőr, Filippo Raciti, minek következtében egy hétig szünetelt a Serie A, majd ezen a hétvégén szigorú megszorítások mellett folytatódott a bajnokság.

Négy helyszínen, Bergamóban, Firenzében, Messinában és Veronában nézők nélkül rendeztek mérkőzéseket, így a listavezető Internazionale is üres stadionban lépett pályára a Chievo vendégeként, annak ellenére, hogy a Chievo-drukkereket az elmúlt években rendre a legsportszerűbbnek választották.

A milánóiakat nem zavarta a siralmas látványt nyújtó kihalt lelátó, és már a 41. másodpercben megszerezték a vezetést, egy labdaszerzés után Crespo, Stankovic, majd Adriano volt a labda útja, a brazil támadó kifelé tolt egyet a labdán, majd a 16-os oldalsó vonaláról zúdított a bal sarokba, ugyan látványosra sikeredett a lövés, de a gólban benne volt a lassan vetődő Sicignano is.

A hazaiak részéről Obinna próbált válaszolni, de a nigériai csatár jobban járt volna, ha a középen üresen álló Bogdanihoz passzolt volna, mert vérszegény löketét Julio Cesar fogta. Obinna a saját kapujára veszélyesebb volt, Stankovic szabadrúgása ugyanis az ő lábán pattant meg, és csak centikkel kerülte el a bal sarkot. Crespo növelhette volna az Inter előnyét Vieira pazar passza után, de hiába lőtt állítgatás nélkül, Sicignano bravúrral hárított. A 37. percben a két legaktívabb veronai keverte meg a listavezető védelmét, egy beemelt labdára Semioli rajtolt, majd éles szögből lövés helyett passzolt, de Obinnát beérte Maxwell, így odalett a helyzet.

A szünet után hamar eldöntötte a három pont sorsát az Inter, Crespo ballal emelte el egy védő mellett a labdát, majd jobbal 22 méterről lőtt, és a játékszer a jobb sarokban pihent meg, köszönhetően annak, hogy Sicignano csúnyán mellényúlt. A folytatásban Roberto Mancini csapata alaposan visszavett a tempóból, a Chievóban pedig hiába próbálkozott a csereként pályára lépő lengyel Kosowski, nem sikerült a szépítés, az Inter ezzel sorozatban tizenötödik győzelmét aratta.

A meccs után a rendőrség öt szurkolót őrizetbe vett, mert petárdákat találtak náluk. A drukkereket az üres stadion környékén tartott razzia során fogták el.

Forrás: EPA

Atalanta-drukkerek a stadionon kívül

A milánóiakat 11 pontos hátrányból üldöző Roma szurkolók előtt fogadta a Parmát, de ennek ellenére sem sikerült feltörni az alsóházban gyengélkedő rivális védelmét az első félidőben. Az 50. percben aztán Totti Pizarro beadása után fejjel szerzett vezetést a Farkasoknak, majd Perrotta szép gólja végleg megtörte a Parmát, Taddei kései találata pedig a hab volt a tornán.

A Milan-Livorno találkozóra végül beengedték a piros-feketék bérleteseit, és a hazai fanatikusok örömteli pillanatot éltek át a 29. percben, amikor Oliveira beadása után Gattuso lőtt futtából a léc alá. A Livorno azonban nem adta könnyen magát, és két perc múlva Cristiano Lucarelli révén egyenlített. A második játékrész 18. percében beszállt Ronaldo is, de nem ő szerezte a Milan győztes gólját, hanem Jankulovski, aki ballal csavart Amelia kapujába. Ronaldo azért láthatóan csipkedte magát, és remekül megértette magát Kakával, de csak helyzetekig jutott, nem sikerült góllal megkoronáznia a debütálást új csapatában.

A játéknap meglepetése, hogy az Empoli Palermóban tudott nyerni, és ezzel a toszkán gárda a BL-t érő negyedik helyen áll, egy ponttal megelőzve a Bergamóban ikszelő Laziót. A Fiorentina már az első félidőben lerendezte az Udinesét, a szintén büntetőpontokkal sújtott Reggina Bianchi duplájával aratott bravúros győzelmet Torinóban, míg a Sampdoria annak ellenére gyűrte le simán az Ascolit, hogy Flachi büntetőjét kivédte Pagliuca.

Az olasz csapatok többsége nem ért egyet azzal, hogy a futballbotrány után nem született egységes döntés, és vannak stadionok, ahova beengedik a szurkolókat, máshol viszont zártkapus meccseket kell rendezni. "Megértjük azoknak a felháborodását, akik nézők nélküli hazai mérkőzéseket kénytelenek rendezni" - mondta Delio Rossi, a Lazio vezetőedzője. A római klub a hazai találkozóira beengedheti szurkolóit. "A zártkapus meccseknek olyan a hangulata, mint az otthoni számítógépes menedzserjátéknak."

"Meghamisítják a bajnokság végeredményét, a klubok számára nem biztosítanak egyenlő feltételeket, ezért mostantól a tabella nem tekinthető a bajnokság hű tükörképének" - mondta Ivan Ruggeri, az Atalanta elnöke.

A vendégcsapatok szurkolói sehova nem kísérhették el kedvenceiket,
Palermóban viszont a hazai hívek a helyszínen biztathatták csapatukat. A klub vezetői az üresen maradt vendégszektorba ingyen engedtek be kisgyermekes családokat.

Serie A, 23. forduló:
Atalanta - Lazio 0-0

Cagliari - Siena 2-2 (1-1)
gól: Capone (38.), Suazo (66.), illetve Corvia (29.), Codrea (82.)

Chievo - Inter 0-2 (0-1)
gól:
Adriano (1.), Crespo (51.)

Fiorentina - Udinese 2-0 (2-0)
gól:
Reginaldo (16.), Pazzini (44.)

Milan - Livorno 2-1 (1-1)
gól:
Gattuso (29.), Jankulovski (68.), illetve C. Lucarelli (31.)

Palermo - Empoli 0-1 (0-0)
gól: Almirón (46.)

Roma - Parma 3-0 (0-0)
gól: Totti (50.), Perrotta (66.), Taddei (95.)
piros lap: Couto (88., Parma)

Sampdoria - Ascoli 2-0 (0-0)
gól:
Maggio (48.), D. Franceschini (75.)
piros lap: Melara (65., Ascoli)

Torino - Reggina 1-2 (0-0)
gól: Comotto (50.), illetve Bianchi (48., 58.)

Messina - Catania 1-1 (1-0)
gól:
Zanchi (35.), illetve Mascara (61.)