Vágólapra másolva!
Bár azt talán túlzás kijelenteni, hogy David Beckham Los Angelesbe igazolása futball-lázat váltott volna ki az Egyesült Államokban, az tény, hogy a világsztár személye (pedig csak a nyáron csatlakozik a Galaxy keretéhez) megnövelte az érdeklődést a labdarúgás iránt az USA-ban. A klub vezetősége pedig igyekszik ezt kihasználni, és február elején nyílt próbajátékot hirdettek, amire bárki jelentkezhetett - a két legjobb kandidáns pedig a profikkal együtt csinálhatja végig a felkészülési időszakot annak reményében, hogy szerződést kap.

Az ehhez hasonló húzások nem ismeretlenek az Egyesült Államok sportjában, az "amerikai álom" lehetősége már több klub vezetőségét megihlette a múltban - egy ilyen sztorival könnyen fel lehet kerülni az újságok címoldalára. A legismertebb példa az amerikaifutballista Vince Papale esete, aki 30 esztendősen az NFL történetének legidősebb olyan újonca lett, aki az egyetemen nem játszott, miután egy hasonló "próbajátékot" követően előbb a World Football League-ben szereplő Philadelphia Bellben, majd az NFL-es Philadelphia Eaglesben játszott, nem is rosszul. Az ő történetét egyébként nemrégiben Hollywoodban is feldolgozták, Papale szereplét Mark Wahlberg játszotta.

De a profi labdarúgóligában, az MLS-ben is volt már hasonló eset, éppen a Los Angeles Galaxynél, amely 1999-ben tartott egy hasonló nyílt próbajátékot, amelyre bárki jelentkezhetett. Akkor a húszesztendős, még főiskolás salvadori Marvin Quijano kapott profi szerződést, és három éven keresztül szerepelt a Galaxyben, majd két évig játszott a Colorado Rapidsban, 2003-ban pedig sérülés miatt visszavonult. Akkor azonban aligha váltott ki olyan nagy érdeklődést a dolog, mint most: elvégre akkor nem volt a Galaxy keretében egy olyan világklasszis, mint David Beckham.

A klub pár nappal Beckham leigazolása után, még januárban hozta nyilvánosságra, hogy nyílt próbajátékot hirdetnek, amelyre bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 esztendős, van valamilyen tapasztalata a labdarúgásban, és hajlandó 130 dollárt befizetni azért, hogy részt vegyen egy egyórás tesztelésen. Arra azonban aligha számítottak Los Angelesben, hogy a felhívásra több mint 1500-an jelentkeznek. Az egyesület végül pontosan nyolcszáz jelentkezőt invitált meg a gárda edzőközpontjába, február 11-ére, amikor is a megjelenteket csoportokra osztották szét, és a résztvevők egyórás futballmeccseken mutathatták be tudásukat. Akadt itt 33 esztendős pincér Miamiból, 27 éves kamionsofőr Kaliforniából, 23 esztendős volt tengerész Floridából, mintegy ötvenen érkeztek Angliából, de rengeteg más európai ország is képviseltette magát.

A próbajátékot a Galaxy sportigazgatója, Alexi Lalas felügyelte, aki nem örült annak, hogy páran láthatóan nem vették komolyan a dolgot. "Eddigi pályafutásom során még nem láttam ennyi sörhasat egy helyen. Ez tiszteletlenség a sportággal és a klubbal szemben. Azt el tudom fogadni, ha valaki nem elég tehetséges, de azt hittem, csak olyanok fognak próbálkozni, akik megfelelő fizikai állapotban vannak" - fejtette ki Lalas, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy nem reklámfogásról van szó. Bár az aligha volt ellenére, hogy a próbajáték kezdetén jó néhány televíziós társaság is megjelent...

A résztvevők közül végül 133 jelöltet hívtak vissza a következő napra, amikor is a Galaxy szakmai stábja alaposabban szemügyre vehette a tehetségeseket. Ezt a létszámot vasárnap délutánra 30-ra csökkentették, hétfőre pedig az is eldőlt, hogy ketten kapják meg a lehetőséget arra, hogy végigcsinálják a klubbal a felkészülést. Közülük a francia Laurent Merlin jelentősnek mondható profi múlttal rendelkezik: az 1984-es születésű gall középpályás az Olympique Marseille-nél ismerte meg a sportág alapjait, és két bajnokin pályára is lépett az OM első csapatában. Húszesztendősen az AC Ajaccióhoz került, amellyel összesen 13 találkozót játszott a Ligue 1-ben, és még gólt is szerzett. A legutóbbi pontvadászatban a francia másodosztályú Chateauroux-ban szerepelt, nyár óta viszont nem volt klubja.

A másik kiszemeltről már kevesebbet tudni: a portugál származású Ruí Fortes 1982-ban Lisszabonban született, és nincs is amerikai állampolgársága, de legutóbb a Rhode Islands Stingray nevű klubban kergette a labdát.