Vágólapra másolva!
Tíz találkozót rendeztek szerda este a labdarúgó UEFA-kupában a legjobb 16 közé kerülésért, és négy helyszínen döntetlen született, ugyanennyi pályán a hazai csapat nyert, míg két helyen a vendégek diadalmaskodtak. A továbbjutást mindössze a Werder Bremen esetében lehet borítékolni, a német együttes ugyanis paprikás hangulatú meccsen 3-0-ra legyőzte a kupameccs nagy részében emberhátrányban futballozó holland Ajax Amsterdamot.

Csak minimális előnyt szerzett a szintén német Leverkusen, amely öt gólt hozó találkozón 3-2-re verte a Blackburnt, az angoloknak még jól jöhet az idegenben szerzett két találat.

Sikerként könyvelheti el a Hapoel Tel-Aviv, hogy 2-1-re legyőzte a Glasgow Rangerst, ám Skóciában nem lesz könnyű dolguk az izraelieknek. A román Dinamo Bucuresti sokáig remekül védekezett Portugáliában, az olasz Fabrizio Miccoli azonban a 89. percben fontos gólt szerzett a luzitánok számára.

Két helyszínen egyáltalán nem született gól, meglepő, hogy a brazil válogatottakkal teletűzdelt, 2005-ben kupagyőztes CSZKA Moszkva nem tudott előnyt szerezni az izraeli Maccabi Haifa ellen. A Bordeaux-Osasuna összecsapás szintén 0-0-s végeredménye a spanyoloknak kedvezhet a visszavágón. Donyeckben is úgy tűnt, nem fognak gólt látni a nézők, a Nancy vezetését követően azonban megemberelte magát a Sahtar, az 1-1-es végeredmény a visszavágón mégis a franciáknak kedvezhet.

Teljes más jellegű remit vívot egymással a Fenerbahce és az AZ Alkmaar, a törököknek 3-1-es vendég vezetésről sikerült ikszre menteniük a feltörekvő holland csapat elleni kupatalálkozót.

Ami a vendéggyőzelmeket illeti, az egyetlen magyar pályára lépő Tőzsér Dánielnek nem volt szerencséje, mert bár végigjátszotta a PSG elleni athéni összecsapást, neki sem volt ellenszere a két gólt szerző gall gárda ellen.

Livornóban a szurkolók nem láthatták az olasz Serie A-s csapat Espanyol elleni meccsét, de talán nem is bánják, a spanyolok ugyanis 2-1-re győztek Itáliában, így nagyon közel kerültek a 16 közé jutáshoz.

Aminek pedig nem sok köze van a focihoz: a brémai rendőrök 30 holland szurkolót vettek őrizetbe a Werder-Ajax mérkőzés előtt, mivel a vendégdrukkerek hangoskodtak a belvárosban, illetve többen ittasan inzultálták a járókelőket. A rendőrség közleménye szerint kirívó rendbontás nem történt, s az amszterdami híveket azért vitték be az őrszobára, hogy később ne legyen lehetőségük randalírozásra. Nem volt, a csapatuk pedig jól ki is kapott, így a 16 között már nem igen lesz lehetőségük a holland huligánoknak semmilyen drukkolásra.

UEFA-kupa, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzések:
CSZKA Moszkva (orosz) - Maccabi Haifa (izraeli) 0-0

Girondins Bordeaux (francia) - Osasuna (spanyol) 0-0

Sahtar Donyeck (ukrán) - Nancy (francia) 1-1 (0-0)
gól: Srna (84.), illetve Fortune (81.)
kiállítva: Timoscsuk (90., Sahtar)

Bayer Leverkusen (német) - Blackburn Rovers (angol) 3-2 (2-1)
gól: Callsen-Bracker (18.), Ramelow (43.), Schneider (56.), illetve Bentley (39.), Nonda (86.)

Fenerbahce (török) - AZ Alkmaar (holland) 3-3 (1-1)
gól:
Metin (28., 75.), Tuncay (66.), illetve Zeeuw (15.), Boukhari (62.), Jenner (63.)

Hapoel Tel-Aviv (izraeli) - Glasgow Rangers (skót) 2-1 (1-0)
gól: Toema (42.), Dego (76.), illetve Novo (54.)

Werder Bremen (német) - Ajax Amsterdam (holland) 3-0 (0-0)
gól: Mertesacker (48.), Naldo (54.), Frings (71.)
piros lap: Lindenbergh (24., Ajax Amsterdam)

AEK Athén (görög) - Paris St. Germain (francia) 0-2 (0-1)
gól: Traore (45.), Mendy (86.)

Livorno (olasz) - Espanyol (spanyol) 1-2 (0-1)
gól: Galante (81.), illetve Pandiani (27., 11-esből), Moha (59.)

Benfica (portugál) - Dinamo Bucuresti (román) 1-0 (0-0)
gól: Miccoli (89.)

Forrás: EPA

A 11-esét értékesítő Pandiani talán nem is bánta, hogy üres volt a livornói stadion

csütörtökön játsszák:
Szpartak Moszkva (orosz) - Celta Vigo (spanyol) 17 ó
Steaua Bucuresti (román) - FC Sevilla (spanyol) 19.30
Braga (portugál) - Parma (olasz) 20 ó
Zulte-Waregem (belga) - Newcastle United (angol) 20.45
Lens (francia) - Panathinaikosz (görög) 20.45

A Tottenham Hotspur mérkőzés nélkül továbbjutott, mert ellenfelét, a Feyenoordot az európai szövetség kizárta szurkolói rendbontása miatt.