Vágólapra másolva!
Hetente jelentkező sorozatunkban olyan egyesületek rövid történetével ismertetjük meg olvasóinkat, amelyek ugyan nem tartoznak a sztárklubok közé, azaz nem nyertek sok bajnokságot, kontinentális kupákat, viszont ennek ellenére több klasszist adtak a futballvilágnak, ismert játékosok viselték a mezét. Következik a holland Go Ahead Eagles.

Sorozatunk következő állomása a közel százezer lakosú hollandiai Deventer. Deventer FC? Soha nem hallottam róla! - gondolhatják első blikkre sokan, de sietve megnyugtatom őket, nincs probléma a memóriájukkal. A város legismertebb egyesülete ugyanis a Go Ahead Eagles nevet viseli.

A klubot 1902-ben még Be Quick néven alapították, majd három esztendővel később Deventer Voetbalvereniging Go Aheadre keresztelték át, a négy bajnokságot nyert egyesület (1917, 1922, 1930, 1933) ma is használatos elnevezését 1971-ben kapta. A sárga-pirosak a profizmus Hollandiai bevezetését (1954) követő években gyorsan megismerkedtek az első három osztály légkörével, majd fokozatosan visszakapaszkodva 1963-ban lettek ismét élvonalbeliek.

Forrás: EPA

Ronaldinho és Ten Cate

A hatvanas esztendők jelentették a klub aranykorát, a csapat 1965-ben kupadöntőt játszott, indulhatott a KEK-ben, majd 1968-ban bronzérmet szerzett. A folytatás már közel sem volt ilyen sikeres, a korábban rendre az első tíz között végzett Go Ahead Eagles a hetvenes, nyolcvanas években csupán egyszer zárt a tabella első felében.

A folyamatos visszaesést 1987-ben kiesés követte, majd legközelebb csak 1992 és 1996 között szerepelt ismét a legjobbak között a klub. Az Eagles (magyarul Sasok) azóta a holland másodosztály stabil tagja.